Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Federer nadějně rozehrané semifinále nedotáhl, Djokovič zabojuje o osmý titul

Australian Open, semifinále Novak Djokovič vs. Roger Federer a výhru slaví Srb. Počtvrté totéž. Tentokrát Djokovič přehrál švýcarského soupeře ve třech setech 7:6, 6:4, 6:3. V Melbourne bude hrát o osmý titul a celkově o sedmnáctou grandslamovou trofej.

Novak Djokovič a Roger Federer v semifinále Australian Open
zdroj: ČTK/AP

V očekávaném prvním semifinále to jen v prvních pěti hrách vypadalo, že by Federer mohl Djokoviče přehrát. Držitel dvaceti grandslamových vavřínů začal brilantně. Po parádním prohozu vedl 2:0, sice o brejk přišel, ale znovu udeřil a za stavu 4:1 měl tři brejkboly.

"Na začátku jsem se zbytečně soustředil na jeho hru místo té své. Dokázal jsem to ale změnit, což bylo hodně důležité," komentoval Djokovič úvod.

A v tu chvíli nastal obrat. Djokovič si podání udržel. Jeho výkon narostl a délka úderů začala být jedinečná. Federer znejistěl, za stavu 5:4 první set nedopodával a v tie-breaku úřadoval Djokovič Federerovi v něm povolil jen jeden bod.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič ustál Federerův tlak v prvním setu a je ve finále Australian Open

Od druhého setu Djokovič diktoval tempo a Federer měl jen občas hvězdné záblesky. "První set mě uklidnil," řekl Djokovič. Úřadoval tradičně skvělým returnem, výbornou obranou ve výměnách, udělal jen osmnáct chyb a skvěle podával.

Ve druhém setu vydržel Federer Djokovičův tlak do desáté hry. Za stavu 4:5 Švýcar zkazil volej a Srb při setbolu doběhl zkrácení a poslal míč křížně přes síť. Ve třetí sadě získal Djokovič brejk na 4:2 a bez problémů utkání dotáhl k postupu.

"Musím vyslovit respekt před Rogerem, že nastoupil a hrál tak dobře, protože byl evidentně zraněný a nemohl hrát nejlépe," řekl Djokovič na kurtu.

Tříprocentní šance uspět

Federer, který si po prvním setu nechal v útrobách ošetřit zraněné tříslo ze čtvrtfinále, označil utkání s Djokovičem za příšerné. "Měl jsem skvělý vstup a solidní konec a všechno mezi tím je k zapomenutí. Hrál jsem s tím, že mám tříprocentní šanci uspět, a to je pak těžké," řekl zklamaný Švýcar a dodal: "Nakonec to nebylo tak špatné, ale můžu hrát líp. Semifinále je vlastně velmi dobrý výsledek."

Dvaatřicetiletý Djokovič je ve finále v Melbourne poosmé v kariéře a všechny předešlé účasti v letech 2008, 2011-13, 2015-16 i loni proměnil v zisk titulu. Na Australian Open je nejúspěšnějším hráčem mužské dvouhry.

V letošním finále narazí na vítěze pátečního semifinále, v kterém se utkají pátý nasazený Dominic Thiem z Rakouska a Němec Alexander Zverev.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články