Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lipták vzhlíží k MS v Koreji a boji o místa na olympiádu. Do Tokia chce i s Kosteleckým

Přestože je olympiáda v Tokiu až za dva roky, přední čeští brokoví střelci už k ní vzhlíží. Jiří Lipták touží startovat společně se svým parťákem Davidem Kosteleckým za dva roky na olympijských hrách. První díl na cestě do Japonska? Oba dlouholetí kamarádi už vzhlíží k poslední velké akci v tomto roce, kterou bude začátkem září světový šampionát v korejském Čchang-wonu.

Jiří Lipták
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Šestatřicetiletý Lipták je na tuto akci dobře naladěný po zisku bronzové medaile v minulém týdnu na mistrovství Evropy v Rakousku. Doufá, že na olympiádu pojede se svým dlouholetým kamarádem, třiačtyřicetiletým Kosteleckým, s nímž už se několik let společně připravují, což se odráží i na jejich výsledcích.

"V Koreji to bude první závod, ve kterém se budou rozdělovat místa na olympiádu. Máme naději uspět. Určitě pojedeme spolu dál. David má výbornou fyzičku a nemá potřebu končit. Myslím si, že další čtyři roky zvládne v klidu. Vždy se na mistrovství světa nebo Evropy probojuje. Kdyby nás začali porážet mladí, tak jim samozřejmě předáme žezlo. I když bychom uvítali, pokud by vedle nás vyrostli další kvalitní střelci a naši nástupci," řekl Lipták.

Za svým výkonnostním vzestupem vidí právě velkou pomoc Kosteleckého, olympijského vítěze z Pekingu 2008. "Poradil mi se spoustou věcí a bez jeho pomoci bych se na takovou úroveň tak rychle nedostal. Na to, že jsme konkurenti, tak máme spolu dobrý vztah," dodal Lipták, který je momentálně třetí ve světovém žebříčku na trapu.

Ještě v květnu mu patřilo první místo, doplatil ale na absenci ve dvou závodech Světového poháru. Zúčastnil se pouze jediného v dubnu v Čchang-wonu, kde vybojoval druhé místo. Na stejnou střelnici zamíří za tři týdny na mistrovství světa.

"Samozřejmě mě dobrý výsledek v Koreji potěšil a budu se na této střelnici cítit v psychické pohodě. Ale každý závod je jiný," poznamenal Lipták, který už v kariéře získal pět medailí z velkých akcí a třikrát se dostal na stupně vítězů ve Světovém poháru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články