Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Parahokej v Česku trhal rekordy. Na mistrovství světa přišlo více než 45 tisíc fanoušků

Mistrovství světa v parahokeji trhalo v Ostravě rekordy. Na stadion si našlo cestu přes 45 tisíc diváků, skvěle se navíc prezentovali čeští parahokejisté. Ti nakonec skončili čtvrtí, když v boji o bronz prohráli s Koreou 1:4. "Z toho mála, co jsme upletli... Kluci jsou šikovný a umí hrát hokej. Turnaj byl tak famózní díky fanouškům a organizátorům, byl to pro nás neskutečný zážitek," řekl trenér Jiří Bříza.

Čeští parahokejisté se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimir

Parahokejisté se na světový šampionát chystali už půl roku dopředu, někteří z nich se dokonce v zájmu světové akce vzdali zaměstnání. "Bylo to složité, ale ohromně nás to bavilo. Mít intenzivnější přípravu pro nás byla nová zkušenost," připustil Bříza.

Do přípravy se i tak mohlo zapojit maximálně devět hráčů. "Ostatní měli kvůli zaměstnání složitější situaci. Využili jsme, co jsme měli. Komponovali jsme hráče do přípravy tak, aby se promítali i v pětkách na ledě kvůli souhře," dodal Bříza.

Jedním z faktorů prohry v utkání o 3. místo byl podle Břízy věkový průměr hráčů českého týmu. "Ten činí téměř 36 let. Korejci mají mladší hráče, mají z čeho vybírat. Mají sportovní program, pracují na profesionální úrovni. Turnaj byl pro nás dlouhý, ubývají síly. Měli jsme kratší regeneraci do zápasu o bronz," uvedl kouč.

Dalším z faktorů pod tíhou únavy byly navíc taktické chyby. "Korejci měli větší jiskru," připustil Bříza. I tak jsou ale čeští hráči nadmíru spokojeni. Velkou krev do žil jim vlila hlavně divácká kulisa. Zápasy a atmosféru sledovali živě i diváci v zámoří na kostkách během zápasů play-off NHL.

"Bylo to něco neskutečného, fanoušci byli opravdu skvělí. Ať bylo skóre jakékoliv, drželi nás stále nad vodou. Tohle by chtěl zažít určitě každý," chválil brankář Martin Kůdela.

Ten takto zaplněnou arénu nezažil ani na loňské paralympiádě v Pchojngčchangu. Před sedmi lety přitom ani nevěděl, že něco jako parahokej existuje. "Dostal jsem se k tomu náhodou. U východu z bowlingu mě oslovil ledař," řekl Kůdela.

Zleva Zdeněk Šafránek a Pavel Doležal na MS v parahokeji
zdroj: ČTK autor: Kaloň Karel

Coby gólman měl přece jen lehčí práci s učením na speciálních nožích. "Mám je širší, u mě to takový problém nebyl. Ale parahokej je z parasportů jeden z těžších na zvládnutí. Udržet stabilitu je pro někoho velmi těžké," připustil.

Čeští hokejisté tak při šesté účasti na desátém šampionátu vyrovnali čtvrtým místem nejlepší výsledek z let 2012 a 2013. "Před deseti lety v Ostravě bylo mistrovství světa výrazně menší, navštívilo ho 14 tisíc lidí."

Tentokrát byli organizátoři na "slušnou" návštěvnost připraveni, tak velký zájem ale nečekali. O větší zpopularizování se zasloužily i přímé přenosy České televize. "Až teď nám začne docházet, co se v Ostravě podařilo," doplnil Jiří Šindler z organizačního výboru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články