Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Čtyřkajak postoupil na MS na kilometru do finále. Štěrba je v semifinále pětistovky

Čtyřkajak Tomáš Veselý, Lukáš Trefil, Martin Sobíšek, Pavel Davídek postoupil do finále mistrovství světa na neolympijském kilometru. Naopak kajakář Jan Štěrba, který se letos nevešel do elitního českého čtyřkajaku, postoupil na mistrovství světa do semifinále neolympijské pětistovky. V dopolední rozjížďce v maďarském Szegedu obsadil třetí příčku, což mu s přehledem stačilo.

Kajakář Jan Štěrba
zdroj: ČTK/PR/Český svaz kanoistů autor: Barbora Žehanová

Český čtyřkajak na kilometru se v rozjížďce o jedno místo nevešel mezi první tři lodě, které postoupily přímo do finále, ale v semifinále nezaváhal. Postoupil ze druhého místa, když nestačil jen na Bulhary.

"Semifinále nebylo na postup tak náročné, byly tam tři lodě, které bychom měli předjet za každých podmínek. Relativně se nám to povedlo, v druhé půlce nám to neodjíždělo tak dobře, ale začátek byl celkem dobrý. Povinnost jsme splnili, musíme se během dne volna rozjet, abychom zajeli dobrý výsledek," řekl Trefil.

Pouze finále B naopak pojede deblkanoe Kryštof Hájek, Daniel Kořínek na sprinterské dvoustovce. V rozjížďce i v semifinále obsadila páté místo, přičemž do finále postoupila jedna loď z rozjížďky a tři ze semifinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Štěrba postoupil v singlu na 500 metrů do semifinále. Bolelo to, pousmál se

O postup do finále bude ve čtvrtek usilovat Štěrba, který v individuálním závodě na MS startuje po devíti letech. V dopolední rozjížďce obsadil třetí příčku, což mu s přehledem stačilo na postup do semifinále. Deblkanoe Filip Dvořák, Tomáš Janda měla v případě stejného umístění šanci na přímý postup do finále neolympijské pětistovky, ale skončila čtvrtá a bude muset bojovat ve čtvrtečním semifinále.

"Není to moje premiéra, ale druhý start na mistrovství světa v singlu. První byl v roce 2010, už je to pár let zpátky. Nejsem specialista na singl, ale jsem rád, že tady můžu být a můžu jet," řekl Štěrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Šváb postoupil na MS do semifinále

Ze závodníků v olympijských disciplínách se na úvod MS představil jen kajakář Filip Šváb, který na dvoustovce ze třetího místa postoupil do semifinále. V roce 2016 startoval na OH v Riu, ale tentokrát byl k postupu na olympiádu skeptický. Kvalifikuje se pět kajakářů, zatímco před čtyřmi lety v Miláně mu stačilo osmé místo.

"Je to mnohem horší, ani nemám takovou formu. Je to vidět celou sezonu, myslím, že boj o olympiádu nebude. Muselo by být hrozné štěstí a přijít hodinová forma," vykládal šestatřicetiletý reprezentant. Spokojený by byl s finále B. Větší naděje na úspěch vidí na deblkajaku s Ondřejem Bišickým na neolympijské dvoustovce. Společně byli druzí na Světovém poháru v Poznani.

Rovněž ze třetího místa v rozjížďce postoupil do semifinále na téže distanci kanoista Dan Drahokoupil, ale pro kanoisty už dvoustovka olympijská není.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články