Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Tajemství silného českého kajaku? Výjimečná generace a zdravá konkurence

Český vodní slalom se drží na světové špici. Z posledního světového šampionátu si veze tři medaile z olympijských disciplín, celkově jich nasbíral 13. Velký přetlak je především v kategorii kajakářů, kde po úspěších Vavřince Hradilka a Jiřího Prskavce zazářili zlatý Ondřej Tunka a stříbrný Vít Přindiš. V čem tkví kouzlo? Daří se výjimečné generaci, ve které funguje zdravá konkurence.

Ondřej Tunka
zdroj: ČTK/PR autor: Ivana Roháčková

"V generaci to sedlo, jsme od sebe pár let. Trénujeme na stejné trati v Troji, převlíkáme se ve stejné šatně. Sledujeme jízdy, sledujeme časy. Kluci nastavili laťku: Vávra přivezl první medaile, pak Jířa (Prskavec). My jsme se snažili a úspěšně jsme se dotáhli. Teď je český kajak strašně silný. Úspěch přišel z domácího závodění a neustálé snahy přeskočit," zdůraznil Přindiš.

Pro Tunku je to první zlatá z velkého šampionátu. "Radost u mě nepolevila. Pořád mi přijde, že to, co se stalo, je jako z pohádky," prohlásil ve Sportovních zprávách Tunka. "Nemůžu za to jenom já. Stojí za tím hodně lidí, kteří mi pomáhali," dodal skromným hlasem.

Tunka přitom nebyl před finále největším favoritem. Už kvalifikací proklouzl s problémy jentaktak a ze semifinále prošel až jako devátý. Jenže pak zajel životní jízdu. Nejvíc se mu nakonec přiblížil kolega Přindiš. Oba ještě vystrašil Slovinec Peter Kauzer, který se po dojetí radoval ze svého třetího titulu. Dodatečná penalizace ho ale posunula na třetí místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Radost nepolevuje. Medailisté hodnotí MS ve vodním slalomu

Ta pravá a ořechová jízda přišla v pravý čas. "Doufám, že budu předvádět jistější jízdy, abych se nemusel v kvalifikacích a semifinále tak stresovat. Už v kvalifikaci jsem myslel, že jsem vyřazen," poznamenal Tunka. "Po (finálové) jízdě jsem byl naprosto spokojen a neuvědomil jsem si žádné chyby. Ty jsem viděl až na videu potom," dodal.

Větší ambice mohl mít Přindiš, který šel do závodu jako lídr tabulek a Světového poháru. "Výsledek byl na chvalitebnou. Bylo to o malinkých drobnostech. Beru to hrozně moc dobře, po sezoně jako tu třešničku na dortu," popsal Přindiš.

Nutno dodat, že Tunkův tréninkový parťák Prskavec skončil celkově devatenáctý a Hradilek ovládl premiérový mistrovský závod v kajak krosu.

Tunka s Přindišem mohou pro příští sezonu zůstat klidní, protože si těmito výsledky zajistili účast na velkých akcích, včetně domácího evropského šampionátu. O třetí místo se budou prát v kvalifikačních kláních Hradilek s Prskavcem. A každý domácí závod je téměř stejně náročný jako ten špičkový mezinárodní.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články