Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fuksa si skvělým závěrem na kilometru zajistil finále, o medaile pojede i Dostál

Račice – Vstup do domácího mistrovství světa zvládli bez problémů. Kanoista Martin Fuksa i kajakář Josef Dostál na šampionátu v rychlostní kanoistice v Račicích ovládli své rozjížďky na kilometrových tratích a postoupili dál. Prvně jmenovaný se dostal rovnou do sobotního finále, druhý uspěl i v následném semifinále. Podobně se vedlo také Radku Šloufovi a Janu Štěrbovi, kteří se představí ve finále deblkajakářů na trati 500 metrů. 

Josef Dostál
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Radost mohou mít i deblkanoistky Jana Ježová a Lenka Součková nebo mladé kajakářky Štěpánka Sobíšková a Barbora Galádová. O medaile budou bojovat na kilometrové trati deblkajakáři Jakub Špicar a Daniel Havel.

Vicemistr Evropy na kilometru Fuksa svedl boj o jedno postupové místo do finále s dalším favoritem Isaquiasem Queirozem z Brazílie. Trojnásobný medailista z loňských olympijských her v Riu de Janeiro měl většinu závodu náskok a ještě po třech čtvrtinách trati byl před Fuksou o více než dvě sekundy, čtyřiadvacetiletý český kanoista však mohutným závěrem dosáhl na vítězství a nemusí do semifinále.

Před rozjížďkou přitom společně s rodinným týmem uvažovali o tom, že by Fuksa úmyslně skončil druhý, aby ve finále nejel vedle dvojnásobného olympijského šampiona Němce Sebastiana Brendela. Queiroz měl tradičně rychlý start.

"Byl hodně přede mnou, ale v jednu chvíli jsem si řekl, že mi neujíždí. Nějakých 300 metrů do cíle jsem zkusil zafinišovat," řekl novinářům Fuksa. V tu chvíli ho začal povzbuzovat děda a probudili se také diváci. "Takže mi to prostě nedalo a zkusil jsem to. A když už jsme bojovali, tak jsem to prostě nemohl pustit," doplnil. Nakonec byl rád, že bude mít volno.

Je nám líto, video expirovalo.
Fuksovi s Dostálem se start MS podařil

Stříbrný olympijský medailista Dostál na kilometrové trati nechtěl zopakovat chybu z Ria, kdy v rozjížďce začal volně a pak musel dotahovat, což ho stálo spoustu sil. S trenérem Karlem Leštinou se proto dohodli, že pojede hned od začátku. "Aspoň tu první dvěstěpadesátku rychle. Potom se držet na špici a kontrolovat závod," řekl.

Plán se povedl. "Čas byl docela dobrý na to, že foukal protivítr, a vzhledem k tomu, jaké jsem jel pocitově tempo," pochvaloval si mistr světa z roku 2014, který začal závodit s čepicí na hlavě.

V semifinále se posunul do vedení v polovině trati a první místo už nepustil. Jízdu vyhrál o půl lodě před nejbližším soupeřem a na trati, na níž loni získal olympijské stříbro, tak patří k vážným adeptům na zlato.

Jeho semifinálová rozjížďka byla rychlá. Ze začátku Dostála zlobil hlavně dvacetiletý Belgičan Artuur Peters. "Říkal jsem si, že když fouká protivítr, tak to nemohou vydržet. Nevydrželi to," řekl mistr světa z roku 2014. Postupně stupňoval tempo a v polovině trati nebyl tak unavený, jak bývá, když jede naplno. "Takže to byl takovej spíš hlídanější závod. Nebudu říkat, že jsem jel na půl plynu, to určitě ne. Ale stoprocentní výkon to určitě taky ještě nebyl," doplnil Dostál.

Deblkanoe Ježová, Součková postoupila do finále

Deblkanoistky Jana Ježová a Lenka Součková v semifinále obsadily poslední postupové třetí místo, o které se dělily s další posádkou. Dostaly se tak do sobotního finále na 500 metrů, kde o medaile díky shodě časů nastoupí deset lodí.

Nejdříve české reprezentantky figurovaly na čtvrté příčce, ale Ježová po dojezdu čekala na oficiální výsledek. "Říkala jsem si, že budu ležet na platě do té doby, než se to nepotvrdí. Říkala jsem si: Kdybych se zvedla, mohlo by to být to čtvrté místo. Takhle ještě mám naději," vyprávěla šestadvacetiletá kanoistka.

Čekání jí přineslo radost, do finále Češky proklouzly v mrtvém závodě s Brazilkami. Na tisícinu sekundy shodný čas na takto důležité pozici Ježová ještě nezažila. "Nikdy ne takhle na tom zlomovém umístění, kdy se rozhoduje o tom, kdo jde do finále, a kdo ne. Je to taková raritní situace, co se přihodilo," řekla.

Postup do finále MS je pro české závodnice splněný cíl. "Měly jsme highlight téhle sezony velké finále na deblu urvat," dodala Ježová. V desáté dráze není startovní blok, takže jednu loď bude držet rozhodčí. "Je to nezvyk, určitě. Vím, že se něco takového stalo asi na Evropě, že jednu loď drží na straně, ale je to hodně ojedinělé," doplnila.

Šlouf a Štěrba, členové úspěšného čtyřkajaku, postoupili do finále pětistovky z prvního místa. Druhá polovina posádky K4 Špicar a Havel prošli na dvojnásobné trati do bojů o medaile ze třetího místa. Šestnáctiletá Sobíšková a o rok mladší Galádová si místo mezi elitou zajistily rovněž třetí příčkou v semifinále.

Kajakářka Sofie Kinclová skončila v semifinále pětistovky, stejně dopadla deblkanoe Petr Fuksa, Daniel Kořínek. Na dvoustovce nepřešli přes semifinálové jízdy kanoista Dan Drahokoupil ani deblkajakáři Martin Seidl, Ondřej Bišický.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články