Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Dostál si kromě singlu a čtyřkajaku vyzkouší ještě jednu loď

Singl i čtyřkajak jsou málo. Kajakářský mistr světa Josef Dostál vyhlíží Tokio a spolu s Radkem Šloufem budou chtít zamířit na olympijských hrách vysoko. První ostrý test je čeká o víkendu na nominačních závodech v Račicích. Letos společně pojedou asi jen domácí závody, protože oba chtějí do čtyřkajaku a s touto kategorií se deblkajak na Světových pohárech ani na MS kvůli časovému programu kombinovat nedá.

Josef Dostál
zdroj: ČTK/PR autor: ASC Dukla

V Tokiu chce Dostál vedle singlu a čtyřkajaku, ze kterých má z OH 2012 a 2016 celkem tři medaile, bojovat i na deblkajaku. Šlouf s ním od podzimu trénuje pod vedením Karla Leštiny.

"Pro Radka rozhodlo několik faktorů. Jednak výkonnost, kterou má velmi vysokou, a také se mi líbí jeho styl pádlování. Myslím, že ho má podobný mému specifickému záběru," řekl Dostál.

O víkendu budou moci porovnat síly s nejlepším českým deblkajakem Jakub Špicar, Daniel Havel, který získal bronz na MS 2017. "Rádi bychom se jim vyrovnali a třeba je i porazili. Pokud s nimi budeme schopni jet, tak to bude znamení, že i na světových soutěžích můžeme být konkurenceschopní," uvedl Dostál.

Obr táhne vepředu

V deblkajaku sedí vepředu, i když to nikdy dřív nezkoušel. Trenér Leština mu vysvětloval, že když je schopen utáhnout tempo na kilometr na singlu, může ho táhnout i na deblkajaku. "Přišlo mi to jako vtip a ono to ze začátku vypadalo jako vtip. V pomalých tempech šla špička tak pod vodu, že jsem si musel vzít špricku, aby mi netekla voda do lodi. Bylo to humorné. Ale když jsme se dostali do rychlejších temp, tak se špička zvedla a loď letěla," popisoval čtyřnásobný mistr světa.

Celý kilometr společně ještě neodjeli, o víkendu to bude premiéra. "Uvidíme, jestli nám to poletí i tam," poznamenal jeho nový parťák. Přes Dostála, který je s více než dvěma metry a 114 kilogramy o 20 centimetrů vyšší a 30 kilogramů těžší, nic nevidí. Dopředu se ale nedíval ani v dřívějších posádkách. "Snažím se koukat na ramena a na kyčle, abych chytil ten rytmus," uvedl Šlouf.

Klíčové MS v Szegedu

Pro české kajakáře bude zásadní v srpnu na MS v Szegedu získat olympijské místo pro čtyřkajak, ze kterého se pak mohou skládat i menší posádky. Nově mohou na OH startovat dvě lodě za jednu zemi. Loni Dostál naskočil do čtyřkajaku v průběhu sezony a na MS skončili Češi po nepovedeném finále osmí, což by bylo poslední postupové místo.

V zájmu MS Dostál vynechá Evropské hry, aby mohl na vysokohorské soustředění do Livigna. Na singlkajaku se více zaměří na olympijský kilometr. "Na těch závodech, kde mi půjde o dobrý výsledek na kilometru, pětistovku vynechám. Mě ta pětistovka baví a ten kilák je moc dlouhý. Doufám, že když pětistovku jezdit nebudu, tak mě bude víc bavit ten kilák a budu na něj víc nabuzený," vysvětlil. Pětistovku na MS dvakrát za sebou vyhrál, na kilometru byl loni a předloni bronzový.

Vrátil se také ke "šťastnému" designu lodi ve žluto-černé kombinaci. "Je to vosa, na které jsem vyhrál mistrovství světa 2014. Od té doby mi titul na kiláku uniká, takže doufám, že by titul mohl letos zase padnout."

Se světovou konkurencí se poprvé poměří 24. až 26. května na Světovém poháru v Poznani. Chystá se i o týden později na SP do Duisburgu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články