Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sáblíková se blýskla na trojce v Heerenveenu třetí příčkou. V celkovém hodnocení skončila těsně čtvrtá

Poslední závod v sezoně zvládla Martina Sáblíková s bravurou. V Heerenveenu ve finále Světového poháru na trati 3000 metrů dosáhla třetí příčky. Vyhrála Nizozemka Irene Schoutenovou. Čtyřiatřicetiletá bronzová medailistka z olympijských her v Pekingu si také vylepšila páté místo v hodnocení seriálu a posunula se na celkovou čtvrtou pozici.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková zakončila sezonu třetím místem na 3000 metrů

Sáblíková zajela čas 3:57,165, což je její kariérní maximum mimo vysokohorské prostředí. Za druhou Ragne Wiklundovou z Norska zaostala jen o setinu sekundy. Olympijská vítězka na této trati Schoutenová byla rychlejší o 0,34 sekundy.

"S časem jsem nadmíru spokojená, tak rychle jsem tady nikdy nejela. Byla jsem šťastná, jak se mi dnes jelo. Od začátku až do konce jsem měla dost sil. Pomohla mi i atmosféra, před startem jsem měla takový aplaus, který jsem nečekala. Pro mě osobně to byl asi nejlepší závod, který jsem v (hale) Thialf jela," řekla Sáblíková.

Sáblíková se představila v závěrečné rozjížďce společně s Italkou Francescou Lollobrigidaovou a od začátku jela velmi dobře. Ještě na mezičase po 2200 metrech byla virtuálně v čele s náskokem více než sekundy na Schoutenovou. Nizozemka ale jela závěrečná dvě kola pod 31 sekund, což se svěřenkyni trenéra Petra Nováka nepodařilo.

"I s ohledem na všechno, co se tady dělo, jsem před startem nemyslela na žádný čas, který potřebuju zajet. Bylo to hodně emočně náročné a musela jsem se soustředit, abych si jen na start stoupla. Až do posledních dvou kol se mi jelo dobře, ale i tak jsem nějak zásadně 'nevykápla' a (výsledkově) nikam nespadla. Čas 3:57 mluví za všechno," uvedla Sáblíková a vedle atmosféry ocenila i práci ledařů.

Trojnásobná olympijská šampionka byla nakonec těsně třetí a porážka o setinu sekundy s Wiklundovou zároveň znamenala, že v hodnocení SP skončila čtvrtá. Nakonec bronzová Lollobrigidaová totiž v průběhu pěti závodů nasbírala o bod více než Sáblíková, která Světový pohár na dlouhých tratích v minulosti třináctkrát vyhrála.

"Po všem, co nás v sezoně potkalo, jsem za čtvrté místo šťastná. A vůbec mi ani nevadí, že jsem prohrála o setinu třetí místo s Wiklundovou. Pro mě osobně je důležité, že teď se mi začalo jezdit na ledě hrozně hezky. Z pohledu techniky i všeho. Poznávám, že jsem to zase já," řekla Sáblíková. Opět zalitovala, že se na konci minulého roku v přípravě na olympijské hry zranila při tréninku v Collalbu. "Na olympiádě to mohlo být úplně jiné. Mohlo, nemuselo, ale každopádně jsem hrozně ráda za pocity, které jsem měla teď na ledě," podotkla bronzová olympijská medailistka z Pekingu na 5000 metrů.

Finále SP bylo pro Sáblíkovou mimořádné i proto, že v Heerenveenu oficiálně ukončila kariéru její dlouholetá soupeřka a kamarádka Ireen Wüstová. Přiznala, že si v sobotu i pobrečela.

"Je to jedna etapa, která končí. Jsou to bruslaři, kteří začínali ve stejnou dobu jako já. Lidi z této generace začínají odcházet," uvedla Sáblíková. Vedle Wüstové končil i Sven Kramer. "Když si vezmu, kolik závodů jsme spolu absolvovali, jak jsme se skamarádili, kolikrát jsme jeli proti sobě, bylo to hrozně smutné. Zároveň ale i krásné, co pro ně tady připravili a jak se s nimi rozloučili. Myslím, že nikdo jiný si to nezaslouží tolik jako oni dva," řekla Sáblíková.

Finále SP v rychlobruslení v Heerenveenu (Nizozemsko):

Muži:

500 m: 1. Šinhama (Jap.) 34,487, 2. Michalski (Pol.) 34,618, 3. Morišige (Jap.) 34,634.
Konečné pořadí SP (po 10 závodech): 1. Dubreuil (Kan.) 614, 2. Šinhama 586, 3. Morišige 555.

Ženy:

500 m: 1. Jacksonová 37,324, 2. Boweová (obě USA) 37,558, 3. Kim Min-Sun (Korea) 37,587.
Konečné pořadí SP (po 10 závodech): 1. Jacksonová 660, 2. Kodairaová (Jap.) 572, 3. Ziomeková (Pol.) 432, ...45. Zdráhalová (ČR) 26.

3000 m: 1. Schoutenová (Niz.) 3:56,829, 2. Wiklundová (Nor.) 3:57,152, 3. Sáblíková (ČR) 3:57,165.
Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Schoutenová 300, 2. Wiklundová 290, 3. Lollobrigidaová (It.) 266, 4. Sáblíková 265, ...19. Zdráhalová (ČR) 83.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články