Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Satisfakce pro Pechsteinovou? Rychlobruslařská legenda uspěla s ústavní stížností a má naději na odškodnění

Pětinásobné olympijské vítězce v rychlobruslení Claudii Pechsteinové svitla naděje na odškodnění za dvouletý trest za doping, který dostala v roce 2009. Spolkový ústavní soud vyhověl ústavní stížnosti padesátileté německé závodnice a zrušil šest let starý verdikt spolkového soudu, protože porušil právo Pechsteinové na spravedlnost. Případ se vrací k mnichovskému vrchnímu zemskému soudu, což dává rychlobruslařce možnost znovu vymáhat náhradu škody.

Claudia Pechsteinová
zdroj: Reuters autor: Phil Noble

Pechsteinová požadovala od Mezinárodní bruslařské unie (ISU) za svůj dvouletý distanc zhruba pět milionů eur. Spolkový soud však v červnu 2016 její žádost zamítl, stejně jako předtím Sportovní arbitrážní soud v Lausanne.

Účastnice rekordních osmi zimních olympiád dostala v roce 2009 na základě podezřelých výsledků krevních testů dvouletý zákaz činnosti, aniž by měla pozitivní test na zakázané látky.

Přišla tak mimo jiné o olympijské hry ve Vancouveru. Dřívější vzor a soupeřka Martiny Sáblíkové tvrdí, že za výsledky stojí dědičná anomálie.

"Sportovec i osobnost Claudia Pechsteinová dosáhla něčeho velkého. Pro ni samotnou a všechny ostatní německé sportovce, kteří mohou uvíznout v mlýnech sportovní jurisdikce," komentoval rozhodnutí soudu pro agenturu DPA šéf Německého svazu rychlobruslení Matthias Grosse, který je zároveň partnerem Pechsteinové.

"Po 13 letech bojů máme před tímto rozhodnutím nejvyššího německého soudu velký respekt, obdiv a pokoru," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články