Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Rekord na bruslích: Nuis na jezeře překonal stovku

Rekord se mění, rekordman zůstává stejný. Vlastní rychlostní světový rekord překonal nizozemský rychlobruslař Kjeld Nuis. Trojnásobný olympijský šampion bruslil za autem na zamrzlém jezeře Savalen v Norsku a překonal stokilometrovou bariéru. Po ledě letěl rychlostí 103 km/h. Dosavadní maximum z roku 2018 vylepšil o 10 km/h.

Kjeld Nuis
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Dvaatřicetiletý Nuis využil k pokusům na tříkilometrovém okruhu vzduchový pytel za vozem z dakarské rallye a ideální podmínky mu vytvářel i speciální kryt proti větru.

"Po ledě jsem doslova létal. Každý malý hrbolek byl cítit jako obrovská rána. Někdy jsem úplně ztrácel kontakt s ledem. Bruslit v takové rychlosti je technicky velká výzva a vyžaduje preciznost," řekl Nuis po rekordním pokusu.

"Navíc jsem při každém pokusu najel více než dva kilometry. Taktika tedy byla vydržet co nejdéle ve větrném krytu, aby mi zůstalo co nejvíc energie na zrychlení z 92 kilometrů přes stovku. Pro tělo to byl zápřah, tohle je, myslím, maximum, které se dá na bruslích zvládnout," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články