Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Sáblíková doháněla tréninkové manko a řešila problémy s noži

Vyhlídka na další čtyři roky. Cesta Martiny Sáblíkové k olympijským hrám právě startuje. První závod ji čeká v pátek ve Stavangeru, kde začne Světový pohár. Pětatřicetiletá trojnásobná olympijská vítězka a jednadvacetinásobná mistryně světa si v přípravě musela zvykat na nové nože na bruslích. A také bojovala se zraněním. Seriál přímých přenosů začíná na ČT sport Plus v pátek v 16:55.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková o výměně nožů: Ze začátku to bylo komické

"Nože, na které jsem byla zvyklá, se už asi tři roky nevyrábí. Měla jsem zásoby, ale teď už jsem byla nucena ke změně a musím přiznat, že jsem nečekala, že přechod bude v uvozovkách tak drastický. Třeba to ale bylo tím, že jsem v létě nemohla jezdit na kolečkových bruslích tak, jak jsem zvyklá," řekla Sáblíková.

Úprava bruslí jí zabrala hodně času, musela si zvykat na jiné vlastnosti nožů. "Každé jsou nějak naohýbané a materiál se při jízdě na ledě různě vrací zpět. Já jsem navíc dost zásadová a nikdy nože nepostavíte stejně. Navíc jsou například užší a asi o centimetr delší," vysvětlovala Sáblíková.

Těžké začátky s novými noži

Po změně měla navíc i problém s technikou jízdy. "Snažila jsem se pořád jezdit stejně. Posouvali jsme je po milimetru sem a tam, abychom vše vychytali. Ze začátku jsem i zakopávala, a když jsem zkoušela start, tak jsem se ocitla na zemi. Bylo to docela komické. Dokonce si ze mě dělali srandu, že v zatáčce to vypadá, že šlapu zelí," přiznala Sáblíková.

V létě musela řešit i zdravotní problémy. Upadla totiž při běhu a měla tržnou ránu pod kolenem, kterou muselo spravit 12 stehů. "Asi měsíc a půl jsem poté nemohla pořádně trénovat," prozradila. Při běhu se navíc zranila již podruhé v kariéře.

"Už jsem říkala, že mi to asi (zastupující) agentura zakáže. Asi před třemi lety jsem si při běhání zlomila malíček. Tentokrát se mi to stalo asi kilometr od baráku, kdy jsem nějakým nepochopitelným způsobem, asi svojí nešikovností, zakopla a spadla na ostrý kámen," popsala. První dva týdny nemohla ani pořádně chodit ze schodů.

Do Itálie krok po kroku

Rodačka z Nového Města na Moravě po únorové olympiádě v Pekingu oznámila, že chce bruslit další čtyři roky a láká ji ukončit kariéru na hrách v Itálii. Do rychlobruslařského světa totiž vstoupila na olympiádě v Turíne 2006.

"Byla bych ráda, kdyby se to povedlo. Jsou to ale čtyři roky a nevím, co se mi stane. Budu to brát krok po kroku. Sezonu po sezoně," řekla Sáblíková.

Nadcházející sezonu chce brát volněji. "Poolympijské sezony jsou vždy specifické. Říkám si, že to nebudu brát tak vážně, ale uvidíme, jestli se mi to povede," pousmála se Sáblíková, kterou v pátek čeká ve Stavangeru závod na 3000 metrů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články