Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pod hvězdami na kouzelném místě. Amsterdam vítá světovou rychlobruslařskou elitu

Před 125 lety se tu konalo první mistrovství světa. A teď se v Amsterdamu znovu schází rychlobruslařská elita, aby určila toho nejlepšího ve víceboji. Bude u toho i Martina Sáblíková, která podobně jako její soupeřky sbírá síly po vrcholu sezony, olympijských hrách. Bude to tradiční nebo spíš trochu netradiční šampionát – závodníci pojedou na otevřené dráze. Kulisa je čeká famózní. Na závody pod umělým osvětlením může zavítat více než 20 tisíc diváků. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Martina Sáblíková
zdroj: AP autor: Jens Meyer

"Vrchol sezony už je za mnou, takže přiznávám, že jsem teď po olympiádě trochu líná. Na druhou stranu bude v Amsterodamu strašně moc lidí, otevřená dráha, parádní závody. Sice je to mistrovství světa ve víceboji, ale připomíná mi to spíš nějakou rychlobruslařskou exhibici - pořadatelé tady chystají světelnou show, snad vyjde počasí a přijde co nejvíc lidí," uvedla Sáblíková.

Hlavními postavami šampionátu budou nepochybně domácí hvězdy Sven Kramer a Ireen Wüstová, kteří obhajují zlaté medaile z Hamaru. Kramer bude usilovat o jubilejní desátý titul ve víceboji, Wüstová o sedmý. Ženská rekordmanka Gunda Niemannová-Stirnemannová z Německa vyhrála osmkrát.

Je to těžké pro všechny. Necelé dva týdny po olympijských hrách a po sezoně plné zdravotních trablů se vrátit na ovál a být připravená v té nejlepší formě. Sáblíková zvažovala, zda se MS zúčastní. Tenhle výjimečný start ale plánovala od začátku sezony a nakonec si řekli s trenérem, že šampionát nevynechají.

"Fanoušci jsou tady úžasní, rychlobruslení rozumí, milují ho. Atmosféra bude kouzelná, o tom nepochybuju. Chci jet hlavně kvůli divákům. Myslím, že lepší atmosféru než tady nezažijeme," řekla třicetiletá závodnice, která bude obhajovat stříbro z loňského šampionátu.

Pomalý venkovní led? Žádná velká očekávání

Nad umístěním však tentokrát svěřenkyně trenéra Petra Nováka moc nepřemýšlí. "Když už se postavím na start, je jasné, že nechci být poslední. Tradičně hodně napoví úvodní pětistovka, po ní se uvidí, jestli mám šanci, nebo ne. V úterý se mi na tréninku jezdilo super, ve středu hůř. Měla jsem pomalé časy, ale co jsem se koukala, tak ani ostatní nejezdili žádné velké výkony. V tom je venkovní led specifický," uvedla Sáblíková.

Vedle nevyzpytatelného počasí se bude muset Sáblíková a spol. vyrovnat i s netradičním časovým programem. Ženy totiž zahájí MS v pátek večer a druhou část závodu absolvují v sobotu. "Se spánkem to asi nebude nic moc. Jedeme večer. Během závodu prožívám silné emoce. Jestli mě pak vylosují na dopingovou kontrolu, sprcha, večeře, masáž... A než po tom všem usnu...," uvažovala česká reprezentantka.

Páteční program skončí po 22. hodině, v sobotu se bude opět závodit od 16:00. V neděli budou o medaile bojovat již jen muži.

Vedle Sáblíkové se MS zúčastní i Nikola Zdráhalová, Natálie Kerschbaummayr a Sebastian Druszkiewicz.

Program žen na MS v rychlobruslení (časy vysílání ČT sport a webu ctsport.cz)

Pá 19:10 ženy na 500 m

Pá 20:00 ženy na 3000 m

So 16:40 ženy na 1500 m

So 20:45 ženy na 5000 m

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články