Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Završí Nový Zéland zlatý hattrick? All Blacks zatím hledají formu, hned na úvod je čeká těžký test

Slavili doma, pak dobyli půdu Albionu a teď se chystají na zemi vycházejícího slunce. Ragbisté Nového Zélandu cílí na nadcházejícím devátém mistrovství světa v Japonsku na třetí Pohár Webba Ellise za sebou. Těžký test ale čeká All Blacks už na úvod základní skupiny, když se střetnou s velkými rivaly z Jihoafrické republiky. Domácí výběr touží po historickém postupu mezi nejlepší osmičku, v cestě mu ale budou stát silné výběry Skotska a Irska. V nabité skupině C se budou o dvě postupová místa rvát Anglie, Argentina a Francie, obhájce stříbra Austrálii zas čeká nejlepší evropský tým letošního roku Wales. Šance jednotlivých týmů zhodnotil pro ctsport.cz sportovní ředitel České rugbyové unie a bývalý reprezentant Antonín Brabec.

Šampionát poprvé hostí země mimo úzkou světovou špičku. V Japonsku ale šlo ragby v posledních letech skokově nahoru. "Ragby hledá nové trhy, kde by také mohlo získat velkou základnu, a v tom pro něj byla Asie logickým krokem. V Japonsku je ragby profesionálním sportem, měli teď několik let svůj tým v Super Rugby (profesionální liga za účasti týmů z Nového Zélandu, Austrálie, Argentiny, JAR a Japonska) a je tam velmi populární," říká Brabec.

Preview mistrovství světa si můžete poslechnout v Ragby fokus podcastu

Skupina A: Keltský dvojboj bude nad síly natěšených domácích

Japonci před čtyřmi lety šokovali výhrou nad Jihoafrickou republikou, v konfrontaci s Irskem a Skotskem jim ale Brabec příliš nevěří. "Třeba Fidži má asi větší potenciál, ale těžší skupinu. V týmu Japonska je celá řada naturalizovaných hráčů a určitě šli kvalitativně nahoru, budou to mít ale velmi těžké," soudí Brabec.

"Progres samozřejmě u těchto týmů vidět je. Zatímco dříve vydržely držet krok s favoritem poločas, teď je to třeba o deset, patnáct minut víc. Rozhoduje se v závěru první půle a pak v posledních zhruba deseti minutách, kdy většinou outsider už nestíhá fyzicky a hodně inkasuje. Může se to samozřejmě povést, jako právě Japoncům před čtyřmi lety proti JAR. Pokud udrží solidní výsledek třeba do 60. minuty, tak soupeř znervózní a s dobrou obranou mohou myslet na úspěch," dodává bývalý český reprezentant.

Utkání Irsko - Skotsko
zdroj: Reuters autor: Clodagh Kilcoyne

Ze skupiny podle něj jasně postoupí Skotsko a Irsko. "Skotové by mohli být černým koněm, před čtyřmi lety prohráli čtvrtfinále s Austrálií o bod jen kvůli chybě rozhodčích. S Japonskem je to poslední zápas skupiny, mohou přijít zranění důležitých hráčů. Kdyby Skotové přišli třeba o Finna Russella nebo Stuarta Hogga, tak je stoprocentně nahradit nedokážou. Ale to samé se může stát i domácím," míní Brabec.

Irsko je v poslední době nejlepším evropským týmem a v aktuálním žebříčku světové ragbyové unie dokonce přeskočilo na prvním místě Nový Zéland. Na MS ale i v nejlepších letech vždy skončilo ve čtvrtfinále. "Využili neúspěchu Anglie na MS 2015 a povedlo se jim přilákat trenéry anglické reprezentace. Andy Farrell dokázal výrazně zlepšit jejich obranu, což se ukázalo i v zápasech s All Blacks. V defenzivě jim nenechali vůbec žádný prostor a dokázali je loni i porazit. To je pro ně recept, jak uspět i proti největším favoritům," hodnotí Irsko Brabec.

Tip Antonína Brabce na umístění:

1. Irsko, 2. Skotsko, 3. Japonsko

Skupina B: Souboj All Blacks a Springboks ozdobí základní část

Hned druhý den turnaje na sebe narazí dva z velkých favoritů, Jihoafrická republika v repríze posledního semifinále vyzve Nový Zéland. "Upřímně je to jediný zápas v té skupině, který za něco stojí. All Blacks se v posledních zápasech úplně nedařilo, prohráli v Austrálii a remizovali s JAR, v Argentině vyhráli jen o čtyři body. Ale možná je to posadí trochu na zem. Novozélanďané by dokázali postavit několik výběrů, které by všechny byly kvalitativně na úrovni jejich soupeřů. Můj tajný tip je, že právě tyhle dva týmy se znovu potkají ve finále," odhaduje Brabec.

Nový Zéland zůstává pro českou ragbyovou legendu nadále hlavním adeptem na zlato. "Hodně jim pomůže návrat Brodieho Rettalicka po zranění. To je hráč, který dokáže opravdu v některých fázích tvořit hru, ne jako většina druhořadníků primárně čistit a skákat na auty. Teď v přátelácích nechávali All Blacks svou hvězdnou desítku Baudena Barretta hrát zadáka a na útokovce byl Richie Mo'unga. Ten přitom v reprezentaci není zdaleka tak dominantní jako v dresu Crusaders. Možná tím chtěli soupeře zmást," posuzuje sílu obhájců prvenství Brabec.

Utkání JAR - Nový Zéland
zdroj: REUTERS/Toby Melville

Od vítězství na předchozím mistrovství světa se vyměnily více než dvě třetiny týmu All Blacks. Z výrazných tváří zůstala kromě Rettalicka a kapitána Kierana Reada v kádru už jen populární tříčtvrtka Sonny Bill Williams. "V tuhle chvíli už Sonny Bill není pro tým klíčový hráč. Řekl bych, že je to spíš univerzální sportovní ikona. Má v týmu své místo, hodně se na něj zaměřují média a to dává prostor ostatním, aby se víc soustředili na svůj výkon. Je otázka, jestli vůbec zasáhne na turnaji do hry, protože se potýkal se zraněními a v přípravě ani v sezoně toho příliš neodehrál," domnívá se Brabec.

Jihoafrická republika se zdála být v letech po bronzu na MS 2015 týmem na ústupu, nový trenér Rassie Erasmus ale dokázal jejich hru znovu pozvednout. Navíc uvolnil pravidla v tom smyslu, že za národní tým mohou hrát i ragbisté, kteří na klubové úrovni působí v Evropě. "Mají velmi silné spojky, Faf de Klerk a Handre Pollard jsou hlavním motorem týmu. A pak je tu tvrdá fyzická hra roje, která dokáže udržet na uzdě i hodně kreativní týmy typu Nového Zélandu. Jihoafričané to vhodně kombinují s rychlou hrou zejména křídelních hráčů, takže jejich ragby je hodně pestré," přibližuje dalšího z velkých favoritů Brabec.

Tip Antonína Brabce na umístění:

1. Nový Zéland, 2. Jihoafrická republika, 3. Itálie

Na mistrovství světa 2015 se ani jeden z evropských týmů nedostal přes čtvrtfinále a závěr turnaje úplně ovládlo techničtější ragby výběrů z jižní polokoule. To se silné evropské reprezentace snaží změnit a přednosti svých konkurentů implementovat i do své hry. "V Evropě jsou lepší finanční podmínky, takže se daří lákat sem špičkové hráče, kteří mohou předávat zkušenosti. Hlavně ale přicházejí trenéři, zejména z JAR, která jde naopak ekonomicky dolů. Vidět je to i u národních týmů, Anglii trénuje Australan Eddie Jones, Wales zas Novozélanďan Warren Gatland."

Skupina C: Anglie, Francie, Argentina - jeden musí z kola ven

Ve skupině smrti se sejdou mistři světa z roku 2003 Angličané, trojnásobní stříbrní medailisté Francouzi a obhájci čtvrtého místa Argentinci. Pozornost bude upřena zejména na Albion, který naposledy doma z podobně silné skupiny nečekaně nepostoupil. "Může se stát, že se to bude opakovat. Teď vypadá z té trojice jako nejslabší Francie, která má i svoje vnitřní problémy. Ale právě v těchto chvílích se v minulosti dokázali semknout a vyřadit Nový Zéland v roce 2007 nebo se dostat do finále o čtyři roky později," varuje Brabec před podceněním "les bleus".

Utkání Francie - Anglie
zdroj: Reuters autor: Regis Duvignau

Na Anglii bude podle něj podobně velký tlak jako na domácím šampionátu, zejména pokud by se mělo rozhodovat až v závěrečném duelu právě s Francouzi. "Z anglické nominace jsem byl trochu rozčarovaný. Na úkor některých stabilních článků týmu vzal Jones několik naturalizovaných hráčů, což by se jim mohlo vymstít. Navíc si podle mě stejně jako před čtyřmi lety nepřipouští, že by to neměli zvládnout," domnívá se Brabec.

Argentinci mohou podle Brabce tuhle nabitou skupinu klidně vyhrát. "Konstantně se zlepšují, hrají pravidelně v Rugby Championship proti All Blacks, Austrálii i Jižní Africe. Jejich tým v Super Rugby byl naposledy ve finále, další tým hraje jihoafrickou soutěž. Letošní Championship se navíc konal na přelomu července a srpna, takže mohou být na turnaj líp připravení než týmy ze severní polokoule," připomíná Brabec. Výhodou podle něj je, že většina hráčů reprezentace je sehraná z klubu Jaguares působícího v Super Rugby a je třeba i víc zvyklá na cestování než evropské týmy.

Tip Antonína Brabce na umístění:

1. Argentina, 2. Anglie, 3. Francie

Skupina D: Velšané si na Wallabies věří. Ale pozor na Fidži

Austrálie se může spolehnout na většinu opor stříbrného týmu z MS 2015. S výjimkou Israela Folaua, který byl po svých kontroverzních výrocích o homosexualitě vyloučen z reprezentace a momentálně se s australským svazem soudí. "Folau bude samozřejmě chybět, ale Australané mají velmi kvalitní tým a na turnaj se opět dokážou připravit. Pro ně bude samozřejmě klíčové vítězství ve skupině. Ani tak ne kvůli čtvrtfinále, ale nikdo nechce narazit na Nový Zéland dřív než ve finále," přibližuje asistent trenéra extraligových Říčan záludnosti pavouku vyřazovací části.

Utkání Austrálie - Wales
zdroj: Reuters autor: Stefan Wermuth

Velšané cestují na mistrovství světa jako úřadující vítěz Six Nations, ve kterém vyhráli všech pět utkání. "Jejich výhodou je, že mají tým dlouho pohromadě. Ztratili sice zraněnou útokovku Garetha Anscombea, který v poslední době hrál v základní sestavě, ale Dan Biggar je podle mě na desítce lepší. Pro něj je to ale těžší v tom, že oproti přání federace nehraje v domácí soutěži, ale v anglickém Northamptonu. A to mohlo ovlivňovat jeho pozici v týmu. Velšané stejně jako třeba Irové dokážou držet formu a mít dobré výsledky dlouhodobě," přibližuje Brabec.

Svými výkony překvapili na posledním šampionátu Gruzínci, kteří si zajistili třetím místem automatickou účast na nadcházejícím MS. Jejich souboj s Fidži bude podle Brabce patřit mezi zápasy týmů druhého sledu k těm nejzajímavějším. "Zejména gruzínští rojníci hrají v nejlepších ligách Evropy a z toho těží i reprezentace. Právě hrou v roji se dokážou vyrovnat i nejsilnějším zemím, zaostávají ale v kreativitě útoku. Pokud to dokážou zlepšit, mohou pomýšlet teoreticky i na postup ze skupiny. Fidži má velký potenciál, hráči ale dřív měli problém podřídit se taktice. Rádi hrají otevřené ragby, proto také excelují v sedmičkách. Poslední rok ale měli skvělé výsledky."

Tip Antonína Brabce na umístění:

1. Wales, 2. Austrálie, 3. Fidži

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články