Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Ragbyová hvězda Folau si na MS nezahraje, vyloučili ho z týmu za homofobní komentáře

Jedna z nejsledovanějších sportovních událostí tohoto roku, mistrovství světa v ragby, se blíží. Zatímco přípravy na podzimní šampionát nabírají na obrátkách, finalistu minulého turnaje Austrálii trápí velký skandál. Tamní reprezentační hvězda a nejlépe placený hráč Israel Folau přijde kvůli opakovaným homofobním vyjádřením o místo v týmu.

Australský ragbista Israel Folau
zdroj: ČTK/PA

S národní federací má třicetiletý hráč smlouvu do roku 2022 a nedávno se upsal na čtyři roky elitnímu klubu New South Wales Waratahs. Jenže…

Folau napsal na Instagram, že homosexuálové by měli přijít do pekla, pokud nečiní pokání. Když podobný vzkaz umístil na sociální síť před rokem, obdržel varování.

Teď už ovšem australské federaci došla trpělivost. Verdikt jasný: vyloučení z týmu. Na mistrovství světa může Folau zapomenout. Ještě na minulém šampionátu v Anglii v roce 2015 pomohl australskému výběru do finále.

"I když Israel má právo na své náboženské přesvědčení, způsob, jakým ho vyjádřil, je v rozporu s hodnotami našeho sportu. Chceme dát jasně najevo, že svými nedávnými příspěvky na sociálních médiích nehovoří za ragby," uvedli v prohlášení šéfka australské federace Raelene Castleová a Andrew Hore z New South Wales Waratahs.

"Dali jsme Israelovi jasně a opakovaně najevo, že jakékoli komentáře neuctivé k lidem kvůli jejich sexualitě na sociálních sítích budou mít za následek disciplinární opatření," stojí v prohlášení.

Folau je stoupencem křesťanského fundamentalismu a ve svých výrocích je velmi nekompromisní. Na Instagramu má přes 300 tisíc sledujících. Za australskou reprezentaci od roku 2013 odehrál 73 zápasů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články