Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ragbyová abeceda

Seznamte se se základními pojmy a pravidly, které vám usnadní orientaci v ragbyovém utkání.

zdroj: ČT sport

Aut - Standardní situace, která vzniká poté, co se míč ocitl za postranní čarou. Šišku znovu vrací do hry mlynář hodem do uličky mezi dvě řady hráčů, stojících zhruba metr od sebe. Jde o nacvičenou akci, míč tak při autovém seřazení častěji vyhrají jeho spoluhráči. Na míč naskakují zejména hráči druhé řady, které vyzvedávají do výšky pilíři.

Je nám líto, video expirovalo.
Poznáváme ragby: Autové vhazování

Drop - Kop z odrazu nebo také drop goal je technicky nejnáročnější způsob, jak v ragby skórovat nohou. Hráč při otevřené hře pustí míč na zem a následně jej po odrazu kopne směrem na háčko. Tímto způsobem skórují zpravidla útokové spojky. Při úspěšném dropu získává tým tři body.

Je nám líto, video expirovalo.
Poznáváme ragby: Kop ve hře

Háčko - Ragbyová branka. Nachází se na ose hřiště na čáře brankoviště. Skórovat do ní mohou hráči buď kopem ze hry, nebo trestným kopem, případně kopem po pětce. Kopáč musí míčem trefit prostor nad břevnem a mezi oběma tyčemi.

Konverze - Jinak také kop po pětce. Míč je zahráván v ose s místem, kde byla pětka položena. Čím blíže postranní čáře brankoviště hráč položil, tím bývá následný kop zpravidla složitější. V případě úspěšné exekuce získává tým dva body.

Lapení - Obranný zákrok, při kterém bránící hráč (zpravidla zadák) zachytí ze vzduchu míč po soupeřově kopu, a to na čáře nebo za čárou 22 metrů před vlastním brankovištěm. Přitom musí zároveň křiknout "Mám!". Za lapení získává bránící tým možnost kopu do autu. Při lapení v brankovišti kope bránící tým z pěti metrů od brankové čáry.

Maul - Vzniká v nepřerušené hře, kdy se minimálně dva hráči útočícího týmu přetlačují nejméně s jedním z obránců. Do maulu se následně mohou navázat i další hráči na obou stranách. Tým v držení míče se snaží zatlačit soupeře k jeho brankovišti a získat tím území. Hráči v maulu si mohou míč, který nesmí být na zemi, předávat mezi sebou směrem vzad, případně maul opustit a znovu navázat otevřenou hru.

Je nám líto, video expirovalo.
Poznáváme ragby: Maul

Mlýn - Standardní situace, nejčastěji po drobném porušení pravidel. Koncentrací všech rojníků na jednom místě vzniká pri následném navázání hry větší prostor pro útočící tým. Mlýn vyhrává většinou útočící tým, protože mlýnová spojka, která míč do mlýnu vhazuje, spolupracuje se svým mlynářem v první řadě. Po "vymletí" nohama za mlýn dál míč rozehrává znovu mlýnová spojka a pokračuje tak otevřená hra.

Je nám líto, video expirovalo.
Poznáváme ragby: Mlýn

Ofsajd - V postavení mimo hru se nachází kterýkoliv hráč z týmu, pokud je blíž soupeřově brankové čáře než míč nebo hráč, který naposledy míčem hrál. Přestupkem se ale taková situace stává jen ve chvíli, kdy se hráč v ofsajdu zapojí aktivně do hry.

Je nám líto, video expirovalo.
Poznáváme ragby: Ofsajd

Pětka - Nejlépe bodovaná akce, odměňuje se pěti body. Pětky je dosaženo položením míče za soupeřovu brankovou čáru v prostoru brankoviště. V případě nedovoleného zastavení skórujícího hráče může rozhodčí nařídit trestnou pětku.

Předhoz - Časté provinění v otevřené hře. Pokud hráč míč upustí nebo se od jeho ruky odrazí směrem dopředu (tedy k soupeřově brankovišti), jedná se o předhoz. Za předhoz se považuje i přihrávka dopředu, povoleny jsou pouze přihrávky dozadu nebo do strany. Trestá se mlýnem pro soupeře.

Je nám líto, video expirovalo.
Poznáváme ragby: Přihrávka a předhoz

Roj - Skládá se z osmi hráčů, kteří v přerušené hře tvoří mlýn a zaujímají postavení při autech. Při otevřené hře pomáhají svou silou útočníkům v ruckách a maulech. Mezi rojníky se počítají pilíři, mlynář, druhořadníci, rváčci a vazač.

Je nám líto, video expirovalo.
Poznáváme ragby: Rozhodčí

Ruck - Situace v nepřerušené hře, kdy je míč na zemi a okolo něj jeden či více hráčů z obou týmů. Hráči nesmí hrát míč rukama a postupují tak, aby míč zůstal za ruckem a následně mohl být znovu rozehrán.

Je nám líto, video expirovalo.
Poznáváme ragby: Ruck

Skládka - Jedna ze základních herních činností v ragby. Protihráč zastavuje hráče s míčem nejčastěji skládkou za nohy od pasu dolů. Skládka za krk nebo za hlavu se považuje za nebezpečnou a trestá se trestným kopem. Po složení musí útočící hráč na zemi uvolnit míč k další hře.

Je nám líto, video expirovalo.
Poznáváme ragby: Skládka

Trestný kop - Standardní situace po závažnějším porušení pravidel. Určený hráč z týmu kope na háčko stejným způsobem jako při konverzi, ale z jakéhokoliv místa na hřišti. Tým může trestný kop odmítnout a zvolit vhazování do mlýna nebo kop do autu, aby zvýšil svou šanci na položení pětky.

Je nám líto, video expirovalo.
Poznáváme ragby: Kop na branku
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články