Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Japonci na minulém MS šokovali ragbyový svět. Nyní chtějí na domácí půdě ještě víc

Světový šampionát v ragby dorazil na japonské území. Domácí výběr chce postoupit ze skupiny A a navázat na dojem, který Japonci zanechali na minulém mistrovství. Podaří se to týmu Novozélanďana Jamieho Josepha? Přímý přenos úvodního utkání MS Japonsko - Rusko sledujte v pátek od 11:25 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Japonští ragbisté
zdroj: ČTK/AP

"Děti v Japonsku budou chtít tohle vidět a hrát za reprezentaci na příštím mistrovství světa." Tak vzletná slova použil před čtyřmi lety, minuty poté, co japonští ragbisté porazili ve svém úvodním utkání na mistrovství světa Jihoafrickou republiku, trenér týmu Eddie Jones. Šampionát hostila Velká Británie a tamní BBC výsledek 34:32 ve prospěch Japonska označila za "největší překvapení v historii ragby".

"Tohle je teprve začátek. Teď je cílem postoupit do čtvrtfinále. Za čtyři dny nás čeká Skotsko, takže nesmíme usnout na vavřínech," dodal Jones, australský trenér v japonských službách. Euforie byla veliká: bude tohle velký moment japonského ragby, které aktivně provozuje na 125 tisíc hráčů? "Statečné květy", jak se japonským reprezentantům přezdívá, však situaci nezvládly, a to k velkému zklamání svých příznivců.

Skotové jediného zástupce Asie rozdrtili 45:10, a přestože Japonci vyhráli oba zbývající duely proti soupeřům ze Samoy a Spojených států, s MS se rozloučili už ve skupině. Stali se tak prvním týmem v historii, který vypadl navzdory třem vítězstvím. Vypadalo to jako promarněná šance. Japonští ragbisté ale dobře věděli, že tímhle svět nekončí. Před nimi totiž byla další velká příležitost: mistrovství světa 2019 na domácí půdě v Japonsku.

Japonští příznivci ragby
zdroj: ČTK/AP

Historie ragby v Japonsku

Japonské ragby tradičně dominuje na asijské půdě a mezi kontinentálními soupeři se statečným květům nemůže nikdo rovnat. Na mezinárodní scéně je to ale jiný příběh – konkurence je silná. Na japonské půdě přitom se sportem začali už v druhé polovině devatenáctého století, v té době jej ale praktikovali hlavně britští vojáci, kteří zde měli svou posádku. 

Japonští hráči se zapojili až o několik dekád později, šlo o univezitní studenty, které se hrou seznámil jejich britský profesor. Pak už se však vše vyvíjelo rychle. V lednu 1932 došlo k historicky prvnímu ragbyovému utkání japonské reprezentace, která se utkala s obchodní delegací z Kanady. Sluší se dodat výsledky: domácí tým vyhrál oba zápasy, a to 9:8 a 38:5.

Japonci se ragbyového sportu chytli a pokračují v něm do dnešních dnů, kdy propuká na jejich půdě domácí světový šampionát. Mistrovství přichází v době, kdy japonské ragby slaví své dosud největší úspěchy, jak dokazuje čtyři roky stará výhra nad Jihoafričany. Tým, který od Australana Jonese v roce 2016 převzal Novozélanďan Jamie Joseph, vstupuje do turnaje se značnými ambicemi.

Poslední test nevyšel

Bohužel pro domácí, poslední výsledky před startem mistrovství nevyznívají ideálně. Vůbec závěrečný test přišel se zmiňovaným JAR, který tentokrát soupeře zničil především díky své výškové převaze. Jihoafričané rozmetali Japonce 41:7 a dali najevo, že podobné překvapení jako v roce 2015 nehodlají ani připustit. Naopak Japonci opouštěli stadion zkoušení.

"Vyhráli díky výškové hře vzduchem. Takovou hru po křídlech, kde měli velkou převahu, protože naše křídla nejsou vysoká, na nás zřejmě zkusí i Irové a Skotové. Na tom musíme zapracovat," říkal po prohraném utkání trenér Joseph. Mohutní ragbisté z britských ostrovů budou drobnějším Japoncům dělat problémy, taktickou variantu jistě vyzkouší i další soupeři ze skupiny A, tedy Rusko a Samoa.

Až Japonci v pátek 20. září vystoupí na plochu stadionu v Chofu a utkají se s ruskými soupeři, bude to vyvrcholení snu generací japonských fanoušků ragby. Domácí výběr se ale nechce pouze zúčastnit, naopak: chce být aktivním a úspěšným výběrem, který přes skupinovou fázi postoupí dále. Talent, historii i zkušenosti Japonci mají. Nyní to zúročit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články