Japonsko další překvapení nepředvedlo, Austrálie zdolala Fidži

Londýn – Ještě v prvním poločase to vypadalo, že by mohli znovu obrat o body favorita. Ragbisté Japonska však na další překvapení na mistrovství světa nedosáhli. Se Skotskem, pro které byl duel premiérou na turnaji, prohráli velkým rozdílem 10:45. Skotové se díky triumfu s pěti body posunuli do čela tabulky skupiny B. Ve skupině A si připsali na konto čtyři body Australané, kteří vyzráli na Fidži 28:13. Ve skupině D jsou lídry se dvěma výhrami Francouzi, kteří zvládli úlohu favorita a porazili Rumunsko 38:11.

Japonec Kenki Fukuoka se snaží zatavil Tommy Seymoura ze Skotska
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

V první části byla k vidění na beznadějně vyprodaném stadionu v Gloucesteru vyrovnaná podívaná. Favorizovaní Skotové se dostali do vedení díky dvěma povedeným kopům Grega Laidlawa, avšak Japonci dokázali otočit díky položené pětce Amanaki Mafiho a následném přesném kopu Ayma Goromaru.

Skotové si ale vedení do poločasu vzali zpět opět díky dvěma přesným kopům Laidlawa. Oba týmy si v závěrečné desetiminutovce vytvořily hned několik závarů před brankovišti svého soupeře, ale ani jeden z ataků vytouženou pětku nepřinesl.

Po změně stran začali lépe Japonci, za které kopem snížil Goromaru. To však bylo od asijského týmu všechno. Naopak Skotové rozjeli velkou show. Do konce zápasu položili pět pětek, dařilo se hlavně Marku Bennettovi, jenž uspěl dvakrát a nakonec po závěrečném hvizdu slavili pohodlnou výhru a dobrý vstup do turnaje.

Sedmý vítězný vstup Wallabies do mistrovství světa

Ve skupině A se v Cardiffu utkala družstva Austrálie a Fidži. Družina ze země klokanů nakročila významně k výhře již v prvním poločase, a to zásluhou dvou pětek položených vazačem Pocockem. Po změně stran však favorit skóroval za pět bodů už jen jednou, čímž se připravil o zisk bonusového bodu za čtyři pětky. Spolehlivým kopáčským výkonem se v dresu Austrálie prezentoval Foley, autor třinácti bodů z trestných kopů a kopů po pětce.

Z osmi vstupních duelů australské ekipy na World Cupu bylo sedm vítězných (včetně čerstvé výhry nad Fidži). Nepovedl se jen zápas na MS 1995 proti domácí Jihoafrické republice. Pozdější mistři světa triumfovali nad Wallabies v Kapském Městě 27:18.

"O bodu navíc jsme obzvláště nepřemýšleli. Musel jsem se před zápasem zeptat, jestli na turnaji toto pravidlo platí, protože na severní polokouli, myslím, není," prohlásil australský kouč Michael Cheika, který směrem k nedělnímu duelu s Uruguayí plánuje výrazně obměnit sestavu a nechat odpočinout některé z klíčových hráčů.

Reprezentanti ani ne milionoveho Fidži předvedli sympatický výkon a Australany vcelku potrápili. O jejich pětku se zasloužila útoková spojka Volavola, zbylé body přidala z kopů další týmová opora, křídelník Nadolo.

Mistrovství světa v ragby v Británii:

Skupina A: Austrálie - Fidži 28:13 (18:3),

Skupina B: Skotsko - Japonsko 45:10 (12:7),

Skupina D: Francie - Rumunsko 38:11 (17:6).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články