Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Závadová postoupila čtvrtým časem do finále polohovky, dál jde i Baumrtová

Netanja - Česká plavkyně Barbora Závadová postoupila na dlouhé polohovce na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Izraeli do finále čtvrtým časem 4:31,74 minuty, ve stejném závodu zaplavala Maďarka Katinka Hosszúová světový rekord. Slibně vypadá forma znakařky Simony Baumrtové, která v rozplavbě stovky předvedla druhý čas 57,34 sekundy. Do odpoledních semifinále prošli dále jako osmá prsařka Petra Chocová a jako jedenáctý motýlkář Jan Šefl.

Barbora Závadová
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Ve finále kraulařské čtyřstovky poplave i Jan Micka. Jeho výkon z rozplavby má hodnotu 3:43,04, čímž si vylepšil osobní rekord o dvě a půl sekundy a za letitým národním rekordem Květoslava Svobody z roku 2002 zaostal o 1,07 vteřiny.

Závadová trochu šetřila síly do odpoledních bojů o medaile, svým časem zaostala za čtyři roky starým vlastním českým rekordem o více než tři a půl sekundy. "Myslela jsem, že to bude lepší pocitově. Bylo to takové nějaké tuhé," řekla česká medailová naděje. "Musím si pořádně odpočinout a dát se do odpoledne dohromady," dodala.

Hosszúová při svém prvním z mnoha startů na šampionátu překvapila. Její výkon měl hodnotu 4:19,46, čímž dosavadní světový rekord Španělky Mireiy Garcíaové-Belmonteové z loňského MS v Dauhá překonala o čtyři desetiny. "Být tak aspoň deset sekund za ní, ta holka je prostě pro to stvořená, smekám před ní klobouček," prohlásila Závadová.

Vedle Maďarky plave nerada i proto, že má rychlejší začátek a Závadová se občas nechá strhnout. "A také proto, že ona je v cíli a mě ještě čeká pětadvacet metrů. To je takové trochu demotivující," podotkla s úsměvem. "Ale co už. Má na to, přej a bude ti přáno," mávla rukou Závadová.

Odpoledne poplave finále také Micka, ten ale nemůže mít medailové ambice; jeho silnější tratí je 1500 metrů, která ho čeká ve čtvrtek. Osobní rekord si vylepšil po roce. "Doufal jsem, že čas bude o hodně lepší," řekl po prvním postupu do finále na "krátkém" ME. "Odpoledne to můžu napravit, nepovedlo se mi to, zlepším to," slíbil.

Baumrtová plavala rychle, letošní maximum vylepšila o půl sekundy, ale rezervu cítí. "Ještě odpoledne musím něco pošetřit," plánovala. "Ale zatím super, jsem spokojená. Strašně ráda bych se zase podívala pod 57 sekund," řekla znakařka s osobním rekordem 56,28 z Herningu před dvěma lety, kde byla druhá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články