Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mezistupeň v cestě do Ria. Závadová i Micka se těší na ME v krátkém bazénu

Praha - Jednadvacet reprezentantů bude hájit barvy České republiky na mistrovství Evropy v plavání v krátkém bazénu, které se uskuteční od 2. do 6. prosince v izraelském městě Netanja. V týmu nechybí největší naděje Jan Micka, Barbora Závadová, Simona Baumrtová a Petra Chocová.

Největší formu aktuálně má dvacetiletý talentovaný kraulař Micka, který se dokázal po loňském zranění ramena vrátit a v Brně v sobotu vylepšil vlastní český rekord na své nejsilnější trati 1500 metrů. "Jsem spokojený za dva české rekordy. Snad jsem si nechal síly i na ME," řekl v rozhovoru pro Sportovní zprávy. Prioritou v Izraeli je pro něj vylepšení osobního rekordu. "Lepší umístění a časy budou už jen takovým bonbónkem," uvedl.

Dvaadvacetiletá Závadová, pátá žena z letošního MS v dlouhém bazénu, si při závodech v Jihlavě přivodila menší zranění ruky, takže v Brně do hlavního závodu na 400 metrů polohově nenastoupila. Její účast na ME ale ohrožena není. "Jsem rozporuplná. Těším se, na druhou stranu není krátký bazén nic moc pro mě, takže mám trochu obavy, ale snad to bude fajn," řekla. 

Jedním z důvodů je podle Závadové obrátka. "Jsem pomalejší, možná mám spíš radši dlouhý bazén, kde je delší plavání na hladině než pod vodou. Přece jen si řeknu, že to je jen osm bazénů, ne šestnáct," uvedla s tím, že odhad na své výkony na ME nemá. "Je to takový mezistupeň v cestě na olympiádu. Musím mysl připravit, že tu je další vrcholná akce," upozornila. Micka s ní souhlasí. "Také mám raději dlouhý bazén, na němž se pořádají důležité události, jako třeba olympijské hry."

Závadová přirovnala ME k halovému mistrovství Evropy v atletice. "Ale nechci to takhle shazovat. Je to prostě jiné. Nevíme ani, kdo tam jede ze soupeřů," prohlásila.

Nominace ČR:

Muži: Martin Baďura, Petr Bartůněk, Roman Dmytrijev, Tomáš Franta, Pavel Janeček, Jan Micka, Petr Novák, Marek Osina, Jan Šefl, Jakub Tobiáš.

Ženy: Simona Baumrtová, Tereza Grusová, Tereza Horáková, Kristýna Horská, Petra Chocová, Barbora Janíčková, Anna Kolářová, Martina Moravčíková, Barbora Seemanová, Lucie Svěcená, Barbora Závadová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články