Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ve 23 letech konec kariéry. Těžké, ale správné rozhodnutí, uznala Svěcená

Ve 23 letech mívají většinou sportovci ještě celou kariéru před sebou, plavkyně Lucie Svěcená se naopak v tomto věku rozhodla skončit. Česká rekordmanka bojovala o olympijské hry v Tokiu, kde mohla být na motýlkářském úseku v polohové štafetě, ale zdraví jí to nedovolilo. Potýká se s revmatoidní artritidou, kterou jí lékaři diagnostikovali loni v prosinci.

Lucie Svěcená v kanadském Windsoru
zdroj: Instagram autor: lusi97

Svěcená šla v závěru minulého roku na vyšetření po sérii zranění. "V prosinci mi byla diagnostikovaná počínající revmatoidní artritida. Rozhodnutí mého docenta bylo, skončit s vrcholovým sportem. V tu chvíli jsem stála před rozhodnutím zda bojovat o kvalifikaci na OH, či ne. Mé rozhodnutí nebylo jednoduché a jednoznačné, ale touha bojovat o účast na OH, kde mám šanci startovat s holkami na štafetu a pomoci jim k dobrému umístění, byla silnější," napsala v březnu na facebook.

Snažila se podobně jako dříve tenistka Caroline Wozniacká skloubit vrcholový sport s tímto nevyléčitelným autoimunitním onemocněním postihujícím klouby. Podstupovala biologickou léčbu, ale po dalších několika měsících se ukázalo, že plaveckou zátěž její organismus nezvládá.

"Po dlouhé době trápení se a ničení svého těla jsem si uvědomila, že plavání bohužel není všechno a že zdraví budu potřebovat mnohem víc. Kvůli zdravotním problémům jsem se včera oficiálně rozloučila s plaveckou kariérou. Bylo to pro mě velmi těžké a stále je, ale věřím, že to bylo správné rozhodnutí. Tímto bych chtěla všem moc poděkovat za dlouholetou podporu i v těch nejhorších chvílích a doufám, že jsem tím nikoho moc nezklamala," uvedla Svěcená na sociálních sítích v neděli.

Svěcená je českou rekordmankou na 50 a 100 metrů motýlek. Loni v listopadu ještě pomohla v Taškentu polohové štafetě na 4x100 metrů k času 4:03,02, který české kvarteto přiblížil OH. S polohovou štafetou získala stříbrnou medaili na ME v krátkém bazénu v roce 2012.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články