Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Trenér plavců Jezbera: Baumrtové se nedaří jednou za tři roky

Praha – Bez medailového úspěchu se z nedávno skončeného mistrovství Evropy v plavání vrátila česká výprava. Podle jednoho z trenérů výpravy Jaroslava Jezbery byl i tak šampionát pro české barvy úspěšný. "Mediálně, pokud nejsou medaile, není mistrovství úspěšné. Vzhledem k osmi finálovým účastem a devíti českým rekordům a i tím, že padl nejstarší český rekord, tak si myslím, že bylo úspěšné," míní Jezbera.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Plavecký trenér Jaroslav Jezbera

Velké očekávání budily na před šampionátem především výkony Simony Baumrtové. Plavkyně, která v posledních letech zviditelnila české plavání a pravidelně vozila medaile ze světových i evropských šampionátů (i když především v krátkém bazénu) tentokrát skončila bez cenného kovu.

"Když jsme si to analyzovali, došli jsme k závěru, že jsou tříleté cykly, v nichž se jí nedaří. 2008 se nedostala na olympiádu do Pekingu, pak jí nevyšlo mistrovství světa 2011 v Šanghaji a teď 2014 Berlín. Nicméně nedá se hovořit o neúspěchu, protože finále a páté místo na Evropě v té konkurenci, která byla, to je v pořádku. Akorát ty časy mohly být lepší," bilancuje Jezbera.

"Nejvíce si cením rekordu Chocové"

O překonání dvou dlouholetých rekordů se postarali Barbora Závadová a Pavel Janeček. Závadová na 400 metrů volný způsob po 15 letech vymazala z rekordních tabulek Hanu Černou-Netrefou a Janeček překonal dokonce nejstarší české maximum, když v dlouhé polohovce dohmátl v čase 4:21,15 a sebral první místo v historických tabulkách Josefu Hladkému, kterému patřilo od roku 1983.

Jezbera přesto staví výše jiný český rekord z Berlína. "Nejvíce si cením rekordu Petry Chocové (na 100 m prsa – pozn. red.), protože prsa jako taková šla hodně nahoru díky Litevce Rūtě Meilutytėové a Evropa teď udává prsům ráz," vysvětluje trenér.

"Když zaplavala český rekord ve svém prvním startu, tak jsme na to koukali, jako že to ani není možné. Pak se to tedy bohužel nepodařilo zopakovat, ale byl to projev, ze kterého, myslím, byla překvapená jak Petra Chocová, tak její trenér," popisuje Jezbera.

Micka překvapil a má velkou budoucnost 

Velmi příjemným překvapením naopak byly výsledky mladého Jana Micky, který se probojoval do dvou finále. "Jan Micka je výrazné překvapení, zejména vzhledem k tomu, co prodělal v letošním roce. Maturoval, měl zdravotní problémy a ještě autonehodu, takže se dá říct, že se podruhé narodil," vypočítává trenér.

"A vzhledem k tomu, že ještě loni to byl junior, tak přechod do seniorské kategorie měl excelentní. To se málokomu podaří, takže myslím, že progres, pokud se bude věnovat plavání jako doposud, bude velký," dodává.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články