Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Seemanová ani Gracík v motýlkářských rozplavbách na MS neuspěli. Nedařilo se ani Frantovi

Barbora Seemanová i Daniel Gracík skončili v motýlkářských rozplavbách na plaveckém mistrovství světa ve čtvrté desítce. K postupu do semifinále tak měli v japonské Fukuoce daleko. Nevedlo se ani Tomáši Frantovi, který v sobotu na znaku zopakoval čtyřiadvacáté místo. 

Barbora Seemanová na MS
zdroj: facebook.com/České plavání

Oba čeští plavci, kteří startovali v dopoledním programu, zůstali zhruba šest desetin od svého osobního rekordu. Kraulařka Seemanová v závodě na 50 metrů motýlek, což je její doplňková disciplína, obsadila 32. příčku za 27,02 sekundy. I letos už plavala rychleji.

"Na 50 motýl se v mém případě nedá moc vymýšlet. Asi bych řekla, že je to pro mě taková disciplína pro zlepšení nálady. Ale ten čas není až tak úplně špatný. Nicméně jsem určitě chtěla plavat pod 27 sekund," řekla Radiožurnálu Sport Seemanová, kterou ještě v sobotu čeká poslední start na kraulařské padesátce.

Sezonní maximum nepředvedl ani Gracík, jenž na sto metrů motýlek skončil sedmatřicátý výkonem 53,13. "Určitě to je lepší než padesátka. Neberu to jako tak velké zklamání jako tu padesátku. Plavalo se mi to líp, nečekal jsem žádné zázraky a i pocit z toho mám lepší," uvedl osmnáctiletý český plavec po svém posledním vystoupení ve Fukuoce. Nejlepším českým výsledkem na MS v Japonsku zůstává devátá příčka Seemanové z kraulařské dvoustovky. Další dvě semifinále přidala zkušená znakařka Simona Kubová.

Je nám líto, video expirovalo.
Franta na 50 metrů znak na MS zopakoval 24. příčku ze stovky

Číňan Čchin Chaj-jang vylepšil na mistrovství světa ve Fukuoce světový rekord na 200 metrů prsa. Ve finále časem 2:05,48 překonal o 47 setin sekundy loňský rekordní výkon Australana Zaca Stubbletyho-Cooka. Čínský plavec získal v Japonsku už čtvrté zlato. Ovládl všechny tři prsařské závody a triumfoval i se smíšenou polohovou štafetou. Olympijský vítěz a obhájce titulu Stubblety-Cook za ním ve finále dohmátl druhý s bezmála sekundovou ztrátou.

Australská plavkyně Mollie O'Callaghanová završila po triumfu na dvousetmetrové trati sprinterský double, což dokázala na jednom mistrovství světa jako první kraulařka. Závod na 100 metrů vyhrála v čase 52,16 sekundy, zlato obhájila suverénně.

Před dvěma dny devatenáctiletá O'Callaghanová v Japonsku na dvojnásobné distanci vytvořila světový rekord. Tentokrát zaostala na stovce za šest let starým světovým maximem Švédky Sarah Sjöströmové (51,71) o 45 setin sekundy. Druhá skončila v čase 52,49 Siobhan Haugheyová z Hongkongu.

Franta byl výkonem 25,35 sekundy zhruba půlsekundu od účasti v nejlepší šestnáctce. K postupu si potřeboval vylepšit osobní rekord 24,93 z dubnového závodu v Eindhovenu. "Po dohmatu jsem byl dost zklamaný, když jsem viděl ten tragický čas," uvedl Franta.

Pětadvacetiletý reprezentant přemítal, proč neuspěl. "Podle mě byl problém v trénincích. Zkusili jsme metodu víc toho naplavat a vzít to přes objem, ale už jsem na to asi trochu starý. Ani v Chomutově jsem na takový objem nebyl zvyklý, takže mě to asi zpráskalo. Rozhodně jsem si takhle svou reprezentaci na mistrovství světa nepředstavoval," dodal zklamaný znakař.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články