Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Nechci se s kariérou loučit z gauče. Chtěla bych zaplavat světový rekord, avizuje po návratu Weber-Chocová

Po tříleté pauze se dvojnásobná evropská šampionka Petra Weber Chocová vrátila do bazénu a na národním šampionátu si ve své kategorii 50 metrů prsa doplavala pro druhé místo. Výkon 32,55 by ale pětatřicetiletá plavkyně chtěla vylepšit až o dvě sekundy. Nejlépe při ME Masters a prolomit tak znovu po osmi letech světový rekord, tentokrát už pod jménem Weber.

Je nám líto, video expirovalo.
Chtěla bych zaplavat světový rekord, prozradila Weber o svém plánu na ME kategorie Masters

Mnohonásobná česká rekordmanka a dvojnásobná evropská šampionka Petra Weber Chocová se po třech letech od narození dcery Lili opět vrátila do závodní dráhy. Na domácím mistrovství v Podolí v kategorii 50 metrů prsa skončila těsně za Kristýnou Horskou, která si vytvořila nové maximum. "Šla jsem do závodu s cílem, že jdu vyhrát. Nepočítala jsem s Kíťou, která si dala osobák. Trošku mě to mrzí, první místo by bylo hezčí, ale cením si toho času hlavně v semifinále a druhé místo na mistrovství republiky je pro mě nádhera," okomentovala svůj výsledek na prvním větším závodě.

Že má na své mladší konkurentky co dohánět, si je pětatřicetiletá plavkyně dobře vědoma. Kvůli koronavirové pandemii se do bazénu vrátila daleko později, než plánovala. "Když jsem poprvé skočila do vody a nebyla jsem schopná plavat sto kraula za minutu čtyřicet, byl to pro mě šok. Ale během čtrnácti dnů až tří týdnů jsem začala zjišťovat, že už tam cit s vodou je. Ne ta rychlost, ale už vím, jak si nastavit ruku a nohu a jak si tam hrábnout," popsala.

Ačkoliv Weber-Chocová pravidelně dochází do fitka a svalově je na tom podobně jako před porodem, v bazénu se ještě stoprocentní necítí. "Potřebovala bych si natrénovat víc tu vytrvalost, protože jsem zjistila, že i padesátka pro mě může být dlouhá, což dřív nebývalo," přiznala.

Kvalifikační limit na srpnové ME mezi "mladou" elitou jí utekl. Weber-Chocová si ale šampionát plánuje vynahradit v kategorii Masters neboli na závodě pro plavce od věku 25 let. Zde ještě pod dívčím jménem Chocová překonala v roce 2014 světový rekord. A na něj si brousí zuby i teď. "Nechci se s kariérou loučit z gauče. Chtěla bych zaplavat světový rekord ve své kategorii, kde na to mám," prozradila rodačka z České Lípy.

Na podzimním mistrovství chce zaútočit na zlato v čase okolo 30,5 sekund. Její mladší následovnice podle ní neplavou výrazně lepší časy, a tak si na ně věří. "Mezi tou elitou si zazávodit je o něčem jiném. Ale pořád se tam jde vrátit. Já to těm mladým jen tak nenechám," slíbila s úsměvem.

Priority má sice Weber-Chocová nyní jinde než před pár lety, chuť se překonávat a být nejlepší jí ale zdaleka nevyprchala. "Plavání beru jinak. Pro mě je teď priorita zdraví a rodina. Při závodu jsem to cítila jak kdysi dávno. Mám tam svoje rituály, který mi automaticky naskakovaly do hlavy, počítala jsem si záběry. Tím, že mám od sebe v životě vysoké očekávání, to tam je. Zkusím to urvat silou," řekla.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články