Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jsem trochu blázen. Lékaři nevěděli, co se mnou ponor udělá, řekl po rekordu Vencl

Lámání rekordů ve freedivingu není žádná legrace. Natož pak v ledové vodě. Na světě se vstříc tomuto dobrodružství moc lidí nevydává a to, co týden zpět předvedl David Vencl, je naprostý unikát. Ponorem do hloubky 52,1 metru na jeden nádech bez neoprenu vytvořil nový světový rekord, který ustál i přes závěrečné plivání krve. Sám přiznává, že ani lékaři netušili, co s ním tento extrémní kousek udělá. Zároveň už má v hlavě další potenciální historický počin.

Je nám líto, video expirovalo.
Freediver Vencl o dalším rekordu, problémech a možné budoucnosti

Horizontální rekord už měl. V roce 2021 uplaval pod ledem v zatopeném lomu Vápenka v Lahošti na Teplicku bez neoprenu, čepice a závaží 80 metrů. Proto si David Vencl řekl, že by to chtělo i maximum vertikální, tedy dostat se v ledové vodě, co nejhlouběji to půjde.

A jak si naplánoval, tak taky udělal. I když to bylo výrazně náročnější.

Čtyřicetiletý freediver z Teplic se ponořil jen v klasických plavkách a s ploutvemi na nohou do švýcarského jezera Sils, na jehož hladině byla v tu chvíli pětatřicetimetrová vrstva ledu. Pod vodou strávil téměř dvě minuty. Během nichž se dostal až do hloubky 52,1 metru, utrhl lísteček a vydal se zpět, kdy si po vynoření a dokázání, že je v pořádku, mohl říct: Splněno.

Sám ale přiznává, že historický počin byl náročnější, než sám čekal. A to nejenom kvůli tomu, že jeden z pomocných potápěčů měl před ponorem technický problém, a český plavec tak musel start o pár minut odkládat, což znamenalo být na ledu pouze plavkách a bundě. "Zapotil jsem se. Byl jsem zadýchanější, než jsem čekal. A bylo to i náročnější, než jsem čekal," prozradil.

Po vynoření musel řešit i problém s pliváním krve. Na podobnou možnost byl ale připravený, i když ani lékaři pořádně netušili, co s tělem ponor v takových podmínkách do takové hloubky udělá. Vencl byl totiž prvním člověkem, který něco takového zkusil.

"Doplaval jsem i do hloubky 84 metrů, ale ne v ledové vodě. V té jsem dal v tréninku maximálně 27 metrů a nechtěl jsem jít níž. S lékaři jsme proto měli jen hypotézy, co to s tělem udělá. Problém s dýchacím ústrojím a krvácení patřily mezi potenciální rizika a já to měl potvrdit, nebo vyvrátit. Takže jsem to potvrdil," komentoval Vencl moment, který na fotkách působí dosti děsivě.

Kvůli krvácení skončil následně na pozorování v nemocnici, kde strávil pro jistotu noc, ale lékaři mu nepřišli na žádný vážnější problém a pustili ho. Zároveň doteď není úplně jasné, co krvácení spustilo.

Výkony českého dobrodruha, kterému k rekordům pomáhá dlouhodobý trénink práce s dechem, meditace a otužování, neunikly pozornosti ani dalším světovým freediverům, kteří podobně jako Vencl nově zkouší trénovat ve studené vodě.

"Některé zahraniční freedivery jsem k tomu inspiroval, protože fyziologie je velmi podobná. Tedy jde nám primárně o rychlé nastartování diving reflexu, aby byl co nejhlubší, a studená voda nám k tomu pomáhá," vysvětlil

Diving reflex se u freediverů projevu tím, že jim klesne tepová frekvence. Vencl při měření u lékaře dokázal tepovku snížil na 25 úderů za minutu. Zároveň však ledová voda kromě jisté pomoci bývá i rizikovou, jelikož čím studenější je, tím větší tenze je ve svalech. A čím větší je tenze, tím je vyšší spotřeba energie a kyslíku.

Vencl, jenž se při ponoru dostal do meditativního stavu a měl myšlenkové prázdno, už nyní ale přemýšlí nad dalším rekordem, kterým by chtěl završit freediverský trojboj.

"Plaveme do dálky a hloubky. A taky je rekord statický. Jak dlouho vydržím pod ledovou vodou na jeden nádech. V tom jsem nejsilnější. S největší pravděpodobností se o to žádný freediver ještě nepokusil, jelikož se do toho nikomu moc nechce. V tréninku jsem zvládl pět minut," popsal možnou budoucnost Vencl, který v teplé vodě dokázal pod hladinou na jeden nádech vydržet osm minut a 35 sekund.

A co říká na to, že ho za podobné kousky někdo označuje jako blázna? "Mě to neuráží, jelikož člověk musí být tak trochu blázen. Určitě to totiž není v normě. Musíte to mít v hlavě nastavené jinak," dodal s úsměvem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články