Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Životní úspěch kordisty Berana. Jako první Čech ovládl turnaj šermířské Grand Prix

Se životním úspěchem se z Cali vrátí Jiří Beran. Jednačtyřicetiletý kordista v Kolumbii jako první Čech v historii ovládl turnaj šermířské Grand Prix, který je obdobou tenisového grandslamu. Na podniku vyhrál jedenáct z dvanácti duelů a ve finále porazil italského soupeře Davidea Di Veroliho 9:8. Jeho maximem bylo doposud třetí místo v roce 2010 v italském Legnanu.

Je nám líto, video expirovalo.
Kordista Beran jako první Čech ovládl turnaj Grand Prix

Naposledy měl k triumfu v GP podobně blízko fleretista Alexander Choupenitch v roce 2015, který v Šanghaji ve finále prohrál.

Beranova oddílová kolegyně z SC Praha Veronika Bieleszová obsadila v Kolumbii 28. místo. V hlavním pavouku pro 64 šermířů startovali také Martin Rubeš (55.) a Jakub Jurka (60.), oba ale vypadli hned v prvním kole.

Beran se v konkurenci 211 šermířů probil k životnímu triumfu z pozice 114. kordisty světového žebříčku. Jedinou porážku na startu olympijského cyklu utrpěl v sedmičlenné kvalifikační skupině od amerického soupeře z konce druhé stovky pořadí FIE Nicholase Lawsona.

Ostatních pět zápasů ale vyhrál a přemožitele nenašel ani ve vyřazovacím pavouku, kde si poradil i se čtyřmi protivníky z první padesátky žebříčku Franciscem Limardem z Venezuely (40.), Matem Tamásem Kochem z Maďarska (14.), Yulenem Pereirou a ze Španělska (41.) a Di Verolim (27.), který vloni s Italy získal týmové stříbro na mistrovství světa v Káhiře.

"Taktika, co jsem zvolil, se vyplatila. Šetřil jsem v zápasech sílu a zabral, když to soupeř nečekal. Bylo to hodně těžké. V šermu rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem je v milimetrech. Byl jsem mimořádně koncentrovaný a užíval si každý moment. Fungovalo to skvěle," napsal Beran, bronzový medailista z mistrovství Evropy v roce 2019.

Přiznal, že turnaj byl fyzicky náročný. "V mém věku nemůžu už tolik trénovat. Asi pro mě nejtěžší souboj byl s Izraelcem Freilichem, kde jsem ke konci už jel hodně nadoraz," poukázal na čtvrtfinálový duel, který vyhrál 15:13.

Ve finále s o dvacet let mladším soupeřem prakticky neustále dotahoval těsnou ztrátu. V závěru utkání na 3 x 3 minuty dokázal vyrovnat a jedenáct sekund po zahájení minutového nastavení se mu povedl vítězný zásah.

"Chtěl jsem se držet, protože Ital je hodně dobrý jak technicky, tak fyzicky. Taktika vyšla a na jeden zásah jsem se rozhodl zaútočit. Rád hru řídím, tak to bylo i tady. Bylo to neskutečný," popsal Beran. Celkový triumf ho katapultoval na 29. místo světového žebříčku a do pozice staronové české jedničky.

"Byl to úžasný den, rozhodně jsem takový úspěch nečekal. Soustředím se v mém věku na družstva, kde bych chtěl, aby se podařila kvalifikace na olympiádu, protože kluci jsou skvělí šermíři a makáme na tom, ale bude to hodně těžký," uvedl.

Sám se zúčastnil olympiády v Riu de Janeiro v roce 2016 a jeho motivací je, aby měl kord po Tokiu, kde soutěžil Jurka, zastoupení i v Paříži.

"Jestli to budu já nebo kdokoliv jiný v týmu, budu nejvíc šťastný. Jsme skvělá parta a moc se podporujeme. Asi víc si ještě než dnešního vítězství cením (týmového) bronzu ze Světového poháru v Argentině před měsícem. Ale samozřejmě je to pro mě osobní neskutečný úspěch a zážitek. Šerm mě baví," prohlásil.

V Jižní Americe Beran navázal po 16 letech na svůj dosud jediný triumf ve Světovém poháru, na který dosáhl v Buenos Aires. V argentinské metropoli byl ještě druhý o šest let později. Z celkem čtyř bronzových medailí získal jednu také v Kolumbii, v roce 2006 se mu to povedlo v Bogotě.

A právě ke Kolumbii má Beran mimořádný vztah. "Znamená to pro mne víc (uspět v Kolumbii), než by se čekalo. Moje manželka je z Kolumbie a je to pro mě vlastně druhá domovina. Vyhrát zrovna v Kolumbii je fakt úžasné," radoval se Beran. "Moc jsem si to užil, bavil se s místními, fotil se s nimi. Mělo to výjimečné kouzlo," dodal.

Jednadvacetiletá Bieleszová v Cali také prošla do hlavní soutěže s jedinou kvalifikační porážkou a ve vyřazovací části zdolala úřadující olympijskou vítězku z týmové soutěže a bronzovou medailistku z Tokia Katrinu Lehisovou z Estonska. Poté nestačila na světovou dvojku Man Wai Vivian Kong z Hongkongu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články