Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Pořadatelé SP v Poznani požadují po Rusech odsouzení agrese na Ukrajině, šéf ruského šermu je označil za idioty

Prezident ruského šermířského svazu Ilgar Mamedov označil polské pořadatele Světového poháru v Poznani za idioty. Reagoval na jejich požadavek, aby ruští a běloruští šermíři, kteří zde chtějí v neutrálních barvách startovat, podepsali písemné prohlášení proti válce na Ukrajině. Soutěž se v Poznani uskuteční od 21. do 23. dubna.

Mezinárodní šermířská federace (FIE) už na začátku března odhlasovala návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží, i když válka na Ukrajině stále trvá. Některé země se kvůli tomu vzdaly pořadatelství naplánovaných Světových pohárů.

Více než tři stovky současných i bývalých šermířů se na začátku minulého týdne obrátily na mezinárodní federaci i MOV, aby trvaly na vyloučení ruských a běloruských sportovců.

MOV ale naopak v úterý vydal doporučení, aby mezinárodní federace povolily návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců. Jako jednu z podmínek ale stanovil, že nesmějí podporovat válku na Ukrajině.

I kvůli tomu pořadatelé SP v Poznani oznámili, že do soutěže pustí jen ruské a běloruské šermíře, kteří se proti válce písemně vymezí. Šéf ruského šermu to považuje za neakceptovatelné.

"Polská federace zapomněla, že je sportovní, nikoliv politická. Bohužel je všechno zmatené, dělají taková prohlášení a přitom vědí, že žádný ruský sportovec toto nepodepíše. Nejzajímavější je, že mají druhé prohlášení, ve kterém stojí, že i kdyby nás nechali přijet na turnaj do Poznaně, stejně na nás nebudou čekat na červnových Evropských hrách. Takže i kdyby se někdo hypoteticky stal zrádcem, tak to platí jen na duben, v červnu už ne. Tohle je idiocie, kterou šíří," prohlásil v rozhovoru pro agenturu Ria Novosti.

Vedle odmítnutí války na Ukrajině chtějí Poláci po ruských šermířích také prohlášení, že nejsou spojeni s režimem ruského prezidenta Vladimira Putina a že nepatří k armádě nebo bezpečnostním složkám.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články