Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Za použití pyrotechniky pokuta až 100 tisíc. Fanouškům bude hrozit i zákaz vstupu na stadion

Výrazně přísnější tresty by nově mohly hrozit divákům, kteří během sportovních utkání použijí pyrotechniku. Za tento čin by dostali pokutu až 100 tisíc korun, navíc bude ve hře i zákaz vstupu na stadiony. Změny přináší přestupková novela, kterou sněmovna schválila. Předlohu nyní dostane k projednání Senát. Ředitel hokejové extraligy Josef Řezníček tyto změny v trestech vítá. Zástupci Ligové fotbalové asociace (LFA) se k novele vyjadřovat nechtěli.

zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Novela, kterou vláda předložila dolní komoře už koncem předminulého roku, má také zjednodušit agendu spojenou s přestupky a zlepšit součinnost úřadů při ochraně dětí před domácím násilím. Zavádí pravidla šetrného výslechu svědka mladšího 15 let a informační povinnost správního orgánu vůči orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případě, že byl přestupek vykazující znaky užití násilí v rodině nebo v partnerském vztahu spáchán na dítěti nebo před dítětem.

S pokutami od 10 000 korun do 50 000 korun a až 100 000 korun v případě opakovaného přestupku počítá novela za použití pyrotechniky při sportovních utkáních i v souvislosti s jejich konáním. Pachatelům bude hrozit i zákaz vstupu na stadiony.

"V každém případě je ta pyrotechnika jedna z nejnebezpečnějších věcí na hokeji, takže je dobře, když se to bude přísně postihovat. I naše řády na to samozřejmě pamatují, ale když bude ještě další takový nástroj navíc, jak to z hlediště vymýtit, tím samozřejmě lépe," řekl ČTK Řezníček.

V hokejovém prostředí byla za pyrotechniku naposledy potrestána loni v únoru Kometa Brno, která musela za chování svých fanoušků zaplatit 45 tisíc korun. Letos v srpnu pak kvůli odpálené pyrotechnice a snížené viditelnosti rozhodčí předčasně ukončili přípravný duel mezi Třebíčí a Brnem.

"Pořadatelé a organizátoři jsou ohledně pyrotechniky instruováni, ale když to někdo chce pronést, tak to samozřejmě pronese. V hokeji máme naštěstí jen opravdu ojedinělé případy a za poslední dobu (od incidentů brněnských fanoušků) jsme v tomto směru nemuseli nic řešit," dodal Řezníček.

Aby měly správní úřady možnost kontroly recidivy, navrhlo ministerstvo vnitra nový typ přestupku zapisovat do rejstříku trestů. Vztahovat se to má podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) také na drogové přestupky.

Zákaz pohybovat se na konkrétně stanovených místech by měl postihnout i dealery drog, kteří svou přítomností v konkrétních lokalitách zvyšují bezpečnostní riziko, uvedla Hana Malá z ministerstva vnitra. Dosud podle ní dealerům hrozí za držení malého množství drog jen pokuta 15 000 korun, kterou stejně neplatí. Nově jim za držení malého množství drogy bude možné uložit zákaz pohybovat se na konkrétních místech, přičemž opakované porušení zákazu bude možné potrestat vězením až na dva roky. "To umožní policii v daných oblastech efektivněji řešit drogovou kriminalitu," dodala Malá.

V praxi bude prokazování přestupku podle návrhu obdobné jako u trestné činnosti spjaté s projevy diváckého násilí, které se nemusí přímo vázat na místo sportovní akce, ale na souvislost s návštěvou sportovní akce. Postižitelní by měli být podle autorů předlohy i ti, kteří se cíleně vyhýbají hromadným přesunům na fotbalové stadiony, aby je nemohla sledovat policie.

Používání pyrotechniky během sportovních zápasů považuje ministerstvo vnitra za jeden z nejrizikovějších projevů sportovního fandění vzhledem k síle exploze, hlasitosti a možnosti vzniku požáru. Obecná pravidla pro její použití podle úřadu fakticky jakékoliv bezpečné použití ze strany fanoušků vylučují, a to jak v místech sportovní akce, tak při přesunech fanoušků, které mají většinou podobu hromadných pochodů.

Novela po zásahu sněmovny zmírní některé kvalifikační požadavky na úředníky projednávající přestupky, které s ohledem na opatření kvůli epidemii koronaviru nebylo možné splnit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články