Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Voda na olympijský jachting v Riu je špinavá, zátoka se vyčistit nestihne

Rio de Janeiro - Rok zbývá do letní olympiády v brazilském Riu de Janeiro. Většina stadionů není hotová, pořadatelé ale slibují, že všechno stihnou. Nejvážnějším problémem zůstává špinavá voda v zátoce, kde se bude závodit v některých disciplínách. Podle posledních testů ohrožuje zdraví sportovců. Do zátoky se prý dostává odpadní voda, která se pravděpodobně nezvládne do olympijských her vyčistit.

Loď sbírající odpadky v zátoce Guanabara
zdroj: Reuters autor: Sergio Moraes

Naostro olympijské závodění vypukne až za rok, jednotlivé disciplíny se ale už testují. Triatlonoví závodníci na pláži Copacabana si na kvalitu vody nestěžovali. "Neměla jsem žádné problémy, takže se za rok určitě vrátím," říká triatlonistka Gwen Jorgensenová.

Zblízka ale voda často lákavě nevypadá. Zálivu Guanabara, kde se mají za rok prohánět jachtaři, se přezdívá 'veřejná stoka'. Podle testu agentury AP voda obsahuje splašky a sportovci si po tréninku stěžovali na horečky, zvracení a průjmy. "Je to asi to nejšpinavější místo, jaké jsem kdy viděla, voda je úplně černá," stěžuje si španělská jachtařka Blanca Manchonová.

"Hodně se tu o kvalitě vody mluví a skutečně to smrdí dost a špinavé to je. To je fakt," přitakává po několika dnech tréninku v Riu Jakub Kozelský, manžel a trenér dvanácté jachtařky z nedávného mistrovství Evropy. "Dostává se tam odpadní voda, to moc řešit nejde. Teď už čističku nevystaví," míní Kozelský.

Brazilští pořadatelé se minulý týden na zasedání MOV v Kuala Lumpuru snažili všechny přesvědčit, že voda špinavá není. "Ukazovali, že to není tak špatné a že tam jachtaři po závodech naskákali do vody," připomíná šéf ČOV Jiří Kejval. Mezinárodní olympijský výbor i jachtařská federace oznámily, že budou vodu dokonce testovat na viry, jejichž přítomnost zjistila agentura AP.

Obavy panují nejen o zdraví, ale také o bezpečnost

Šestimilionové Rio řeší v průměru 25 vražd týdně a loupežná přepadení se nevyhýbají ani centru města. Zdejší policie navíc čelí kritice, že často nejdřív střílí a pak vyšetřuje. Podle Amnesty International zemřelo policejní zbraní za posledních pět let přes 1500 lidí. Na letní olympiádu chce město povolat 85 tisíc vojáků a policistů. "Je to největší bezpečnostní operace v dějinách naší země," tvrdí vládní zmocněnec pro významné události Andrei Rodrigues.

Judista Lukáš Krpálek, který už má rovněž zkušenosti z Ria, však má dojem, že při olympiádě problém s kriminalitou nebude. "Kriminalitu už tam pomalinku zvládají, když jsme tam byli my, nebylo to tak hrozné. Směrem k olympiádě se snaží, aby byla menší a menší, věřím, že až tam bude olympiáda, žádný problém nebude," doufá Krpálek.

Závod s časem svádějí stavbaři

Centrální olympijský park už výslednou podobu připomíná. Zázemí pro média a olympijská vesnice jsou kompletní. Celkově je dokončeno asi 60 procent projektů. Úřady trvají na tom, že stihnou i zátěžové testy. "Všechny práce, které byly zpožděné, jedou znovu podle plánu," ujišťuje tajemník z radnice v Riu de Janeiro Pedro Paulo.

Rio de Janeiro, stejně jako třeba dříve Peking, přitom údajně vystěhovalo až 19 tisíc rodin, aby udělalo místo olympijské infrastruktuře. "Od roku 2009 jde prý až o 60 tisíc vystěhovaných lidí z míst, kde vznikají projekty spojené s olympiádou. Na druhou stranu nejde přímo o sportoviště, spíše o projekty celkové modernizace města," vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu v Brazílii David Koubek.

Před loňským fotbalovým šampionátem se v Brazílii kvůli utrácení za megalomanské projekty mohutně protestovalo. Dnes země balancuje na hraně recese a řeší obří korupční skandál kolem energetického koncernu Petrobras. Chystaná olympiáda ale podobné emoce jako loni zatím nebudí.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články