Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V Tatrách i Labských pískovcích. Horolezecký svaz ocenil výjimečné výkony

Jsou výkony, které udiví a zaslouží pozornost. Horolezecký svaz zveřejnil výsledky ankety Výstupy roku 2018. Rozdávala se i čestná uznání. Dostala ho například horolezkyně Gabriela Vráblíková, která zdolala cestu THC s obtížností 8b+ na levém břehu Labe. Byl to vůbec první ženský přelez cesty této obtížnosti na písku. Nebo trio skialpinistů Rostislav Tomanec, Karel Svoboda a in memoriam Radovan Horecký za Tatranskou trilogii ve Vysokých Tatrách.

Gabriela Vráblíková na cestě THC
zdroj: Gabriela Vráblíková

Nejvyšší slovenské pohoří je pro Karla Svobodu druhým domovem. Nejpestřejší, dostupné. Jeho doménou jsou sjezdy. Ale ne ledajaké. Sklon? Nějakých 55 stupňů.

Tři extrémní sjezdy - Predná Bednárova lávka, Narovnání Grónského lávky, Prostredný hrot - ve třech po sobě jdoucích dnech.

"Když se podíváte pod nohy, máte pocit, že je to střecha."

Chyba není možná. Nevyplácí se. Mentální nastavení musí být ideální. Pomáhá intuice. Hlavně nikam nespěchat. "Spadnout by se nemělo, musíte to mít pod kontrolou," zdůraznil Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma Sportovních zpráv: obdivuhodné horolezcké výkony

Trochu jiná píseň jsou tuzemské skály. Jednoduché? Ani náhodou. Dvacetiminutová dřina. Posledních pět minut – to je úkol z nejtěžších. Udržet koncentraci.

"Největší zátěž je to na předloktí a prsty. Visíte na maličkých lištičkách, stojíte na malých stupech. Nemůžete si odpočinout. Lezete to v kuse," popsala Vráblíková.

Ale tohle horolezectví není sprint. Přijet, vylézt, odjet. Všechno se to musí řádně promyslet a otestovat. "Trénovalo se to dlouho. Sedm dní jsem byla ve skalách, na jedné cestě. Pořád dokolečka."

A pochopitelně počasí. Konec listopadu teplem nehýří. "Hodně jsem bojovala i se zimou. Bylo kolem nuly. Jak se skála chytila, byly prsty během prvních pěti minut přemrzlé," nastínila Vráblíková.

Výstup roku s hvězdičkou, tedy vůbec nejvyšší ocenění, byl přiřknut cestě Supercrackinette s obtížností 9a+, kterou přelezl Adam Ondra v únoru 2018 ve francouzském Saint Leger du Ventoux. Oceněn byl fakt, že šlo o historicky první přelez cesty této obtížnosti na první pokus, v tomto případě stylem flash.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články