Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Úmrtí v roce 2022: Tkáč, Rebellin, Falta, Seeler a další hvězdy

Mezi největší jména, která už se od tohoto roku uvádějí v minulém čase, patří italský cyklista Davide Rebellin, dráhový cyklista Anton Tkáč, jedenáctinásobný vítěz NBA Bill Russell, německý fotbalový snajpr Uwe Seeler, britský žokej Lester Piggott, hokejista Sergej Jašin nebo světový šampion na silničních motocyklech Phil Read i motokrosař Falta.

Vychovával hvězdy. Jedním z nejznámějších zesnulých v roce 2022 je proslulý tenisový kouč Nick Bollettieri (91 let), jenž ve své slavné tenisové akademii pomohl k výšinám spoustě hvězd, mezi které patřili třeba Andre Agassi, Monica Selešová, Jim Courier nebo sestry Serena a Venus Williamsovy. "Děkuji za tvůj čas, znalosti, moudrost, oddanost, odbornost, ochotu dělit se o znalosti a tvůj osobní zájem o mou kariéru. Byl jsi snílek a machr, průkopník našeho sportu, byl jsi jedinečný," napsal na Instagramu bývalý německý tenista Tommy Haas, jenž se díky Bollettierimu dostal na druhé místo světového žebříčku.

Jedenáct trofejí pro vítěze NBA. Tolikrát vyhrál slavnou soutěž basketbalista Bill Russell, jenž se dožil 88 let. Hvězda Bostonu Celtics přidala dva tituly i později v roli kouče. Tím byl v hlavních amerických soutěžích jako první černoch. Russell byl také velkým bojovníkem za práva Afroameričanů a v roce 1963 se ve Washingtonu účastnil pochodu, kde Martin Luther King vystoupil se slavným projevem "I have a dream" (Mám sen). Postavil se také za Muhammada Aliho, když slavný boxer odmítl narukovat a jít do války ve Vietnamu.

Měl první medaili na OH pro Keňu. Historicky první olympijský medailista z Keni Wilson Chuma Kiprugut zemřel ve věku 84 let. Bývalý běžec, jenž byl na OH 1964 v Tokiu třetí na osm set metrů a vybojoval tak pro pozdější běžeckou velmoc první olympijskou medaili v jakémkoliv sportu. O čtyři roky později v Mexiku doběhl na stejné trati druhý. Podle informací rodinných příslušníků byl hospitalizován poté, co doma zkolaboval. "Byl jedním z nejvýznamnějších sportovců, které Keňa dala světu," sdělil agentuře AP svazový šéf Jackson Tuwei.

Je nám líto, video expirovalo.
Legendární dráhový cyklista Tkáč zemřel

Věrná legenda skončila. Vleklé zdravotní problémy ukončily v 85 letech životní pouť německé fotbalové legendy Uweho Seelera. Dlouholetý reprezentační kapitán a vicemistr světa z roku 1966 strávil celou kariéru v rodném Hamburku, za který nastřílel 406 ligových branek a vytrvale odmítal lukrativní nabídky bohatých evropských klubů. V lize odehrál celkem 477 utkání, v sezoně 1963/64 byl s 30 góly nejlepším střelcem. Hrál na čtyřech světových šampionátech a kromě stříbra z Anglie, kde Němci ve finále nestačili na domácí celek, dovedl reprezentaci i k bronzu v roce 1970 v Mexiku. Trojnásobný nejlepší fotbalista tehdejšího NSR byl později také prezidentem Hamburku. Musel ale rezignovat kvůli finančnímu skandálu, za který převzal odpovědnost, i když do něho osobně zapleten nebyl. Od roku 2005 má před stadionem HSV sochu. Německý kancléř Olaf Scholz na Twitteru uvedl: "Všichni chceme být jako náš Uwe – sebevědomí a skromní. Bude nám chybět."

Odešel v nejvyšším věku

Nejvyššího věku ze známých sportovců, kteří v tomhle roce odešli do historie, se dožil František Příhoda. Bývalý kanadský sjezdař českého původu, který startoval na olympijských hrách v Cortině d'Ampezzo v roce 1956 zemřel ve 101 letech a byl nejstarším australským olympionikem. Z Československa utekl se starší sestrou Alexandrou na lyžích přes zamrzlý Staňkovský rybník do Rakouska, později se dostali do Belgie a skončili v Austrálii. Usadil se ve městečku Thredbo uprostřed Sněžných hor, provozoval tam obchod se suvenýry, pracoval v místním muzeu a lyžoval až do devadesáti let.

Může za zlatou éru Realu. Velkou basketbalovou legendou byl španělský basketbalový kouč Pedro Ferrándiz, jenž zemřel v 93 letech. V 60. a 70. letech byl strůjcem zlaté éry Realu Madrid, s nímž vyhrál čtyřikrát Evropskou ligu. V roce 2007 byl uveden do Naismithovy basketbalové Síně slávy a o dva roky později byl přijat do Síně slávy FIBA. Dostal i Olympijský řád a byl zařazen mezi 50 nejvýznamnějších osobností historie evropského basketbalu.

Slavný žokej. Jen on dokázal vyhrát devětkrát anglické Derby a celkem kraloval v 4493 dostizích. Legendární britský žokej Lester Piggott zemřel v 86 letech. Na sklonku života žil ve Švýcarsku, kde také dožil. První dostih vyhrál Piggott jako dvanáctiletý na závodišti v Haydocku. O šest let později v roce 1954 už poprvé triumfoval poprvé v Derby. Jedenáctkrát se stal britským rovinovým šampionem. V roce 1985 začal pracovat jako trenér. V dalším roce se dostal do velkých potíží. Za daňový únik přes tři miliony liber ho soud poslal na tři roky do vězení, kde si odpykal třetinu trestu. Ještě předtím, než byl odsouzen, musel vrátit Řád britského impéria. Po návratu z vězení se slavný Brit znovu vrátil do sedla a vydržel v něm téměř do svých šedesátin.

První šampion s Yamahou. Sedm titulů světového šampiona vybojoval Phil Read. Britský jezdec jako první získal tituly v kategoriích do 125, 250 a 500 ccm. Byl soupeřem dalších velikánů, jako byl jeho krajan Mike Hailwood a Ital Giacomo Agostini. V roce 1964 se v kategorii do 250 ccm stal prvním šampionem s Yamahou a na motocyklu této japonské značky získal další čtyři tituly. V letech 1973 a 1974 vyhrál šampionát v královské třídě do 500 ccm na stroji italské značky MV Augusta. Vítěz dvaapadesáti Velkých cen zemřel ve věku 83 let.

Big Foot z NBA. Má místo v basketbalové Síni slávy, v NBA odehrál 14 sezon za Detroit a Milwaukee a osmkrát se představil v Utkání hvězd. Letos ale Bob Lanier odešel po krátké nemoci v 73 letech. V roce 1970 si ho vybral Detroit v draftu jako jedničku. V 959 zápasech základní části zaznamenal Lanier průměrně 20,1 bodu, 10,1 doskoku a 3,1 asistence na zápas. Proslul obřími botami, údajně velikosti 22, což by odpovídalo zhruba číslu 56 podle evropských tabulek. Zástupce firmy Converse později obecně rozšířené tvrzení korigoval tím, že Lanier měl číslo 18 1/2, což i tak představuje málo vídanou velikost. "Hodně lidem se do mojí jedné boty vešly obě ruce," říkal Lanier. Po ukončení kariéry byl více než třicet let jedním z ambasadorů NBA a poradcem bývalého komisionáře Davida Sterna i jeho nástupce Adama Silvera. "Byl to jeden z nejmilejších a nejupřímnějších lidí, s nimiž jsem se setkal," uvedl Silver.

Legenda švédské házené. Rok před osmdesátinami ukončil svoji životní pouť nejúspěšnější trenér v historii švédské házené Bengt "Bengan" Johansson. Mužskou reprezentaci vedl v letech 1988 až 2004 a na 16 velkých akcích s ní získal 13 medailí. Pod Johanssonovým vedením se "Bengan Boys" stali dvakrát mistry světa a čtyřikrát mistry Evropy. V letech 1992–2000 vybojovali tři olympijská stříbra za sebou, vedle toho získali dvě stříbra a dva bronzy z MS.

Posunul hranice ve F1. Ve věku 90 let zemřel britský pilot formule 1 Tony Brooks, vítěz šesti závodů ve světovém šampionátu královské automobilové třídy. Byl posledním žijícím pilotem, který v padesátých letech vyhrál Grand Prix F1. "Byl součástí mimořádné skupiny jezdců, kteří byli průkopníky a ve své době, kdy bylo riziko obrovské, posunuli hranice," řekl současný šéf formule 1 Stefano Domenicali. Závodil s vozy BRM, Vanwall, Ferrari či Cooper. V roce 1959 se musel v konečném hodnocení mistrovství světa sklonit pouze před legendárním Jackem Brabhamem, o rok dříve jej předčili jen šampion Mike Hawthorn a Stirling Moss. V elitním seriálu absolvoval Brooks 38 závodů a kariéru ukončil už ve 29 letech.

Nedvědův agent. Zemřel jeden z nejznámějších fotbalových agentů Mino Raiola. Čtyřiapadesátiletý Ital, mezi jehož klienty patřili i Pavel Nedvěd a Zdeněk Grygera, podlehl neupřesněné nemoci. V lednu byl hospitalizován v Miláně a podrobil se operaci. Jeho prvním transferem v pozici samostatného agenta byl Nedvědův odchod ze Sparty do Lazia po mistrovství Evropy 1996. Později se podílel také na přestupu českého záložníka z římského klubu do Juventusu, kde poté nastupoval i Grygera. V současné době patřili mezi jeho klienty Paul Pogba, Erling Haaland či Zlatan Ibrahimovic. Z francouzského záložníka Pogby udělal nejdražšího hráče světa v roce 2016, kdy zrealizoval jeho odchod z Juventusu do Manchesteru United za tehdy rekordních 105 milionů eur. Velké pozdvižení vyvolalo, že 25 milionů z této částky tvořila jeho provize.

Pětkrát vyhrál NHL. Po dlouhém boji s rakovinou plic zemřel legendární kanadský hokejista Guy Lafleur. Pětinásobnému vítězi Stanleyova poháru s Montrealem bylo 70 let. Vedle pěti Stanley Cupů v dresu Canadiens získal dvakrát Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL. Jednou byl také zvolen nejlepším hráčem play-off. Jako první hráč v historii soutěže nasbíral minimálně 50 gólů a 100 bodů v šesti sezonách za sebou. Kariéru poprvé ukončil v roce 1985, ale o tři roky později se vrátil a nastupoval ještě za New York Rangers a Québec Nordiques. Když Lafleur skončil v roce 1991 definitivně, měl na kontě 1126 odehraných zápasů v základní části NHL a 1353 bodů (560+793). Ještě před comebackem byl v roce 1988 zvolen do Síně slávy. Kanadu reprezentoval dvakrát na Kanadském poháru, kde v roce 1976 slavil s týmem vítězství. V roce 2019 podstoupil Lafleur operaci, při níž mu lékaři odstranili plicní lalok a lymfatické uzliny. O pár měsíců později mu při operaci srdce provedli čtyřnásobný bypass. Předloni se mu rakovina vrátila.

Rekord v NHL stále drží. Nejlepší hokejista NHL ve statistice gólu na zápas. Těžké nemoci podlehl i další kanadský hokejista Mike Bossy (65), jenž získal čtyři Stanley Cupy s New York Islanders. Marně bojoval s rakovinou plic. O svém onemocnění informoval Bossy loni v říjnu. Ukončil kvůli tomu působení v kanadské televizi TVA Sports, pro niž od roku 2015 pracoval jako expert. "Bitva, kterou budu muset svést, nebude jednoduchá. Ale mohu vám slíbit, že budu bojovat se stejným odhodláním a entuziasmem, které jste mě viděli předvádět na ledě," uvedl tehdy Bossy na webu frankofonní televize. Kvůli chronickým problémům se zády musel Bossy ukončit kariéru v roce 1987 už ve 30 letech. Do té doby stihl v základní části NHL odehrát 752 zápasů a nasbírat 1126 bodů za 573 gólů a 553 asistencí. V průměru gólů na utkání je nejlepším hráčem historie NHL, ve statistice bodů na zápas mu patří třetí místo za Waynem Gretzkým a Mariem Lemieuxem. V roce 1991 byl uveden do Síně slávy.

Velký golfista s těžkým osudem. Ve věku 72 let zemřel někdejší úspěšný australský golfista Jack Newton. Vítěz jednoho turnaje PGA Tour a tří podniků European Tour trpěl Alzheimerovou chorobou a podle oznámení rodiny podlehl zdravotním komplikacím. Newtonovu kariéru ukončila už ve 33 letech nehoda na letišti v Sydney, kde ho těžce zranila vrtule malého letadla, kterým měl letět. Newton poté bojoval o život. Přišel o pravou ruku, přestal vidět na pravé oko a utrpěl rovněž vážné poranění břicha. Lékaři mu dávali poloviční šanci na přežití. Strávil téměř dva měsíce na jednotce intenzivní péče. Po dlouhé rehabilitaci se vrátil do veřejného života a stal se z něho oblíbený golfový komentátor. Během kariéry měl dvakrát blízko k triumfu na majoru. V roce 1975 prohrál na British Open s Američanem Tomem Watsonem rozstřel o vítězství. O pět let později skončil druhý na Masters za Španělem Sevem Ballesterosem.

Fotbalový rekordman už operaci nestihl. Tři dny po jednasedmesátých narozeninách zemřela legenda východoněmeckého fotbalu Joachim Streich. Někdejší útočník Hansy Rostock a Magdeburgu koncem března oznámil, že trpí onemocněním kostní dřeně. Plánovanou transplantaci kmenových buněk ale musel zrušit kvůli zápalu plic. Za bývalou NDR odehrál rekordních 102 zápasů a dal 55 gólů, rovněž nejvíce v historii. S olympijským výběrem získal bronz na hrách v Mnichově v roce 1972. V nejvyšší soutěži NDR nastřílel 229 gólů a čtyřikrát byl králem střelců. S Magdeburgem vyhrál třikrát domácí pohár. V letech 1979 a 1983 byl vyhlášen nejlepším východoněmeckým fotbalistou. Magdeburg později také trénoval, v roli kouče působil krátce i v Eintrachtu Braunschweig a ve Cvikově.

Draftoval ho Edmonton, ale NHL si nezahrál. Dva tituly mistra světa a olympijské zlato měl ruský hokejový útočník Sergej Jašin, který zemřel krátce po šedesátých narozeninách. Se sbornou vyhrál Jašin olympijský turnaj v Calgary v roce 1988. Světovým šampionem se stal v letech 1986 a 1989. V roce 1985 v Praze získal se sovětskou reprezentací bronz. Rok po olympijském triumfu draftoval Jašina Edmonton, ale NHL si nikdy nezahrál. Působil ve Švýcarsku a v Německu, kde v sezoně 2000/01 zakončil kariéru.

První cizinec, který měl v Bundeslize zápas na rozloučenou. Ve věku 72 let zemřel švédský fotbalista a jeden z nejlepších světových brankářů 70. let Ronnie Hellström, kterému loni lékaři diagnostikovali rakovinu jícnu. Účastník tří světových šampionátů odehrál za Švédsko 77 zápasů, čtyřikrát tým vedl jako kapitán. Na klubové úrovni oblékl dresy Hammarby a Kaiserslauternu, který mu při jeho odchodu v roce 1984 jako prvnímu zahraničnímu hráči v bundeslize uspořádal rozlučkový zápas. Po ukončení kariéry byl trenérem brankářů v Hammarby a Malmö. V roce 1988 zaskočil na jeden zápas v brance prvoligového Sundsvallu. Jeho syn Erland byl rovněž profesionálním gólmanem.

Padli ve válce za Ukrajinu

Mezi prvními sportovními oběťmi ruské invaze na Ukrajinu byli profesionální fotbalisti Vitalij Sapyl a Dmytro Martyněnko. Podle informací ukrajinského biatlonového svazu padl na frontě i devatenáctiletý Jevhen Malyšev, jenž byl v minulosti členem juniorské reprezentace.

Jednadvacetiletý Sapylo byl podle FIFPro zabit v bojích u Kyjeva. O čtyři roky starší Martyněnko z druholigového FC Hostomel zemřel poté, co jeho dům zasáhla střela. Spolu s nejlepším hráčem minulé sezony a nejlepším střelcem soutěže zemřela i jeho matka, sedmiletá sestra utrpěla těžká zranění.

V United doplatil na spory s Bestem. Bývalý trenér fotbalového Manchesteru United Frank O'Farrell zemřel ve věku 94 let. Do Manchesteru v červnu 1971 jako nástupce slavného Matta Busbyho. Po dobrém vstupu do sezony, kdy se United po třech letech dostali poprvé na první místo, se nepohodl s největší hvězdou týmu Georgem Bestem a tým skončil osmý. Problémy s Bestem pokračovaly v následujícím ročníku a v prosinci 1972 po porážce 0:5 s Crystalem Palace, po které byli United v anglické lize třetí od konce, byl O'Farrell odvolán. Jediný irský kouč v historii United během kariéry vedl také reprezentaci Íránu, Cardiff nebo Leicester, se kterým došel do finále Anglického poháru. Jako hráč působil v Corku, West Hamu a Prestonu. Na kontě měl i devět startů za národní tým.

Legenda Rangers. Ve vysokém věku 95 let zemřel člen hokejové Síně slávy Emile Francis. O úmrtí informoval klub New York Rangers, který bývalý brankář vedl jako generální manažer a trenér. Francis v NHL odehrál 95 zápasů za Chicago a Rangers, kde odstartoval i funkcionářskou kariéru. Jako generální manažer klub vedl v letech 1964 až 1976 a v deseti sezonách také jako trenér. S newyorským celkem dosáhl bilance 342-209-103. Je rekordmanem Rangers v počtu vítězství v základní části i play off (34) i odkoučovaných zápasů v základní i vyřazovací části (75) a člen Síně slávy.

I Cruyff ho uznával. Bývalý nizozemský fotbalový reprezentant Wim Jansen zemřel v 75 letech. S opěvovaným národním týmem "Oranje" získal dvakrát stříbro na mistrovství světa v letech 1974 a 1978. Před smrtí trpěl demencí. Většinu kariéry ve Feyenoordu Rotterdam. Někdejší záložník či obránce v roce 1970 s mateřským klubem triumfoval v Pohárů mistrů evropských zemí, předchůdci současné Ligy mistrů, o čtyři roky později ho jako kapitán dovedl k vítězství v Poháru UEFA. S Feyenoordem slavil i čtyři nizozemské tituly. Krátce působil ve Washingtonu Diplomats a kariéru dohrál v Ajaxu Amsterodam, který je úhlavním rivalem Feyenoordu. Do Feyenoordu se později vrátil jako trenér, vedl také Celtic Glasgow, Lokeren nebo Sanfrecce Hirošimu. Za nizozemskou reprezentaci Jansen v letech 1967 až 1980 odehrál 65 utkání a vstřelil jeden gól. Bývalý spoluhráč Johan Cruyff ho jednou zařadil mezi čtyři lidí na světě, které má cenu poslouchat, když mluví o fotbale.

Šťastný šampion Masters. Ve věku 92 let zemřel americký golfista Bob Goalby, šampion Masters z roku 1968 a vítěz dalších deseti turnajů na PGA Tour. Vedle prestižního triumfu v Augustě byl druhý na US Open v roce 1961 a o rok později na PGA Championship. Na Masters před 54 lety zvítězil Goalby za kuriózních okolností. Po dohrání posledního kola měl stejné skóre jako Roberto DeVicenzo. Jenomže se ukázalo, že argentinský hráč podepsal ve své hrací kartě nesprávně uvedený výsledek z předposlední jamky – zahrál ji na tři údery, ale spoluhráč mu zapsal čtyři. Podle pravidel golfu je každý hráč zodpovědný za zápis ve skórkartě a podepsaný výsledek, pokud je horší než ve skutečnosti, platí, zatímco v opačném případě by následovala diskvalifikace. DeVincenzovi se proto ke konečnému výsledku připočítala jedna rána a místo rozstřelu byl Goalby vyhlášen vítězem.

Daňkův soupeř, jenž porazil Oertera. Ve věku 85 let zemřel americký diskař Richard "Rink" Babka, soupeř a vrstevník Ludvíka Daňka a legendárního krajana Ala Oertera, který jej jako jediný porazil v roce 1960 na olympijských hrách v Římě. Babka, který také vybojoval stříbro na Panamerických hrách v roce 1967, zemřel na srdeční selhání v nemocnici. Oerter, Daněk a Babka se narodili v rozmezí čtyř měsíců. Daněk zemřel v roce 1998, Oerter o devět let později.

Třikrát posunul světový rekord. Zemřel trojnásobný olympijský vítěz v trojskoku Viktor Sanějev. Bývalému sovětskému atletovi bylo 76 let. Podle gruzínského webu Sputnik zemřel na infarkt v Austrálii, kde pracoval od 90. let jako trenér. Gruzínský rodák Sanějev získal olympijské zlato v Mexiku 1968, Mnichově 1972 a Montrealu 1976, v Moskvě o další čtyři roky později skončil druhý. Dvakrát se stal mistrem Evropy pod širým nebem a šestkrát v hale, třikrát posunul světový rekord. V roce 2013 byl uveden do atletické Síně slávy.

Šestkrát vyhrál PMEZ. Francisco "Paco" Gento, jeden z nejlepších fotbalistů historie Realu Madrid, zemřel v 88 letech. Španělský klub o tom informoval na svých webových stránkách. Za "Bílý balet" v letech 1953 až 1971 absolvoval 600 zápasů a nastřílel 182 gólů. Jako jediný fotbalista vyhrál šestkrát Pohár mistrů evropských zemí, předchůdce dnešní Ligy mistrů. S Realem dohromady získal 24 trofejí včetně 12 španělských titulů a dvou triumfů v domácím poháru. Za španělskou reprezentaci si Gento během 14 let připsal 43 startů a svou zemi reprezentoval na světových šampionátech v letech 1962 a 1966. Rodák z Guarniza byl také čestným prezidentem Realu Madrid.

Tenhle mečbol už neodvrátil. Zemřel wimbledonský vítěz z roku 1948 Robert "Bob" Falkenburg. Někdejšímu americkému tenistovi bylo 95 let. Podle agentury AP zemřel člen tenisové Síně slávy přirozenou smrtí ve čtvrtek ve svém domě v Kalifornii. Vrchol tenisové kariéry zažil Falkenburg ve finále Wimbledonu, v němž porazil v pěti setech Australana Johna Bromwiche poté, co odvrátil tři mečboly. O rok dříve na slavném londýnském turnaji vyhrál čtyřhru, což se mu povedlo i v roce 1944 na US Open. Po skončení tenisové kariéry začal v Brazílii s prodejem zmrzliny na pláži Copacabana a později vybudoval i řetězec rychlého občerstvení Bob’s, který má nyní v zemi přes 1000 poboček.

Odešli Češi i Čechoslováci, Tkáč, Falata i Zídek

Vyhrával na sériovém favoritu. Nejúspěšnější dráhový cyklista československé historie Anton Tkáč, olympijský vítěz z Montrealu z roku 1976 a dvojnásobný mistr světa ve sprintu na podzim podstoupil operaci srdce, ale jeho zdravotní stav se dál zhoršoval a v 71 letech zemřel. Startoval na olympijských hrách také v roce 1972 v Mnichově a v roce 1980 v Moskvě, kde skončil čtvrtý. Světovým šampionem se stal v letech 1974 a 1978. Na mistrovství světa získal ještě bronz v závodě na kilometr s pevným startem v roce 1970, kdy mu bylo teprve 19 let. Dvakrát vyhrál československou anketu Sportovec roku.

Před OH v Mnichově patřil k favoritům závodu na kilometr s pevným startem, ale před hrami si poranil kyčel, ale příkaz shora zněl jasně – startovat musel. Skončil třináctý. Za neúspěch byl potrestán vyřazením z reprezentace. Poté přestal trénovat a vrátil se až po několika měsících a přešel na sprint, v němž dosáhl největších úspěchů.

Na OH v Montrealu jako nenasazený prošel až do finále, kde si poradil i s Francouzem Danielem Morelonem, největším favoritem a svým dávným vzorem. V královské disciplíně na dráze poprvé triumfoval o dva roky dříve na světovém šampionátu rovněž v Montrealu, ačkoli závodil na sériovém kole značky Favorit. Teprve poté dostal z popudu tehdejšího předsedy vlády Lubomíra Štrougala čtyři špičkové italské stroje na míru.

Druhý duhový trikot získal Tkáč v roce 1978 v Mnichově, i když chtěl před MS ukončit kariéru a půl roku pořádně netrénoval. Rozloučil se čtvrtým místem na OH 1980 v Moskvě.

Po konci kariéry začal trénovat reprezentaci. Později byl poradcem na ministerstvu obrany, působil ve Slovenském olympijském výboru a deset let vedl národní cyklistický svaz. Kromě toho podnikal.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřel český motokrosař století Jaroslav Falta

Výprava SSSR mu ukradla titul. Krátce po 71. narozeninách zemřel na srdeční selhání český motokrosař století Jaroslav Falta. V 70. a 80. letech minulého století patřil k nejlepším jezdcům světa. Na mezinárodní motokrosové scéně debutoval v 17 letech. V letech 1971 až 1982 se v mistrovství světa v kubatuře do 250 ccm osmkrát umístil v první desítce a vyhrál čtyři Velké ceny. V roce 1974 vybojoval titul mistra světa, o který ale politickými triky v zákulisí přišel a šampionem se stal sovětský reprezentant Gennadij Mojsejev.

Faltu se v posledním závodu vyrovnané sezony snažili sovětští jezdci různými způsoby zbrzdit, přesto i díky vítězství v závěrečné rozjížďce dokázal získat potřebné body k titulu. Po závodu na něj sovětská výprava podala protest za předčasný start a jury jej těsným poměrem přijala. Falta byl penalizován a spadl z prvního na osmé místo. Na pozdějším kongresu FIM čs. funkcionáři projednávání sporného bodu stáhli z programu.

V roce 2001 byl Falta vyhlášen českým motokrosařem století, o rok dříve skončil v anketě o nejlepšího domácího motocyklového závodníka století druhý za Františkem Šťastným. Předloni mu prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy I. stupně. Po skončení závodění se Falta věnoval renovaci starých motocyklů. Jeho kariéru mapuje kniha Ukradený titul.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Zídek starší podlehl vleklé nemoci

Soudruzi legendu do NBA nepustili. Legendární basketbalista Jiří Zídek starší, vítěz ankety Český basketbalista 20. století a první Čech uvedený do Síně slávy FIBA podlehl v 78 letech dlouhé nemoci. V letech 1962–1979  patřil k nejlepším pivotům své doby. S československou reprezentací získal stříbro a bronz na mistrovství Evropy. Se Slavií VŠ Praha byl šestkrát mistrem ligy a v roce 1966 hrál finále Poháru mistrů evropských zemí. O tři roky později vyhrál Pohár vítězů národních pohárů.

Zídek startoval na šesti evropských a dvou světových šampionátech. V roce 1972 dosáhl s týmem na olympiádě v Mnichově na osmé místo a byl nejlepším střelcem reprezentace. Celkem odehrál v národním týmu 257 zápasů. Dvakrát byl zvolen nejlepším československým basketbalistou a drží ligový střelecký rekord.

Mohl se stát prvním Čechem hrajícím NBA. Kvůli komplikacím spojeným s životem v komunistickém Československu se mu to ale nepodařilo. Této mety dosáhl později až jeho syn Jiří Zídek mladší. Po skončení kariéry působil Zídek starší jako trenér.

Nejúspěšní trenér volejbalistů v Česku. Zemřel bývalý volejbalový trenér Zdeněk Pommer starší. Bylo mu 76 let. S jedenácti tituly nejúspěšnější trenér ligy volejbalistů zemřel v 76 letech. Zdeněk Pommer starší vedl i mužskou volejbalovou reprezentaci tehdejšího Československa. Jako trenér se proslavil se na lavičce Rudé hvězdy Praha, později přejmenované na Olymp Praha, kde trénoval čtrnáct let. V letech 1982 až 1992 s tímto týmem získal sedm domácích titulů. Díky svým úspěchům se stal Pommer členem Síně slávy českého volejbalu. "Do volejbalového nebe odešla jedna z legend. Volejbalista tělem i duší," uvedl svaz.

Je nám líto, video expirovalo.
Ve věku 76 let zemřel Zdeněk Pommer starší

Brněnská hokejová legenda. Ve věku 84 let zemřel hokejista Zdeněk Kepák, který s brněnskými kluby Rudá hvězda a ZKL pětkrát vyhrál československou ligu. Střední útočník získal také stříbrné medaile na světových šampionátech v letech 1961 a 1965, v brněnském dresu třikrát ovládl Pohár mistrů evropských zemí. Kepák nastupoval v útoku nejčastěji s věhlasnými křídly Františkem Ševčíkem a Jaroslavem Jiříkem. Odehrál 464 ligových zápasů a vstřelil 188 gólů, působil také v Jihlavě a Zlíně. U hokeje později zůstal jako trenér.

Plzeňský Beckenbauer. V 78 letech zemřel bývalý fotbalový reprezentant a později trenér František Plass. O jeho dnešním úmrtí informovala na sociálních sítích Viktoria Plzeň, s níž elegantní obránce spojil většinu kariéry. Plass, jemuž se kvůli stylu hry přezdívalo Plzeňský Beckenbauer, odehrál za západočeský klub 163 ligových zápasů a vstřelil 16 gólů. V tehdejší Škodě působil i ve druhé lize, ačkoli měl nabídky ze Sparty i Slavie. Za reprezentaci nastoupil jedenáctkrát. Na sklonku hráčské kariéry odešel do Chebu, kde brzy začal s trénováním. Později vedl i Plzeň, Duklu či Blšany, naposledy působil na začátku milénia jako asistent v plzeňské Viktorii. Předloni dostal Cenu Václava Jíry za celoživotní přínos k rozvoji českého fotbalu.

Pomohl k titulu mistrů světa. Házenkářský brankář Jaroslav Škarvan, mistr světa z roku 1967 a stříbrný z olympijských her v Mnichově 1972, zemřel ve věku 78 let. Většinu kariéry strávil v Dukle Praha, s níž získal pět ligových titulů, dvakrát si zachytal ve finále PMEZ. Působil také v Bohemians a v Tatře Smíchov. Kromě zlatého šampionátu ve Švédsku, kde se střídal v brance s Františkem Arnoštem, si Škarvan zahrál i na MS 1970 ve Francii, kde Československo skončilo sedmé. Na Hrách v Mnichově chytal jen ve skupině, po OH v reprezentaci skončil.

Velký Kladeňák. Jeho zásluhy o český hokej jsou velké, i když nebyl známým hráčem ani trenérem. V 82 letech zemřel po vleklých zdravotních problémech Jaromír Jágr starší, otec slavného útočníka, kterého přivedl k hokeji a jemuž před deseti lety předal do správy kladenský klub. "Jestli je pravda, že si děti před narozením vybírají rodiče, tak mé první rozhodnutí bylo to nejlepší, které jsem kdy udělal. Děkujeme za vše, tati," napsal majitel kladenských Rytířů, nejproduktivnější Evropan v historii NHL, majitel Stanley Cupu, olympijský vítěz i mistr světa. Bývalý hráč a prezident Kladna Jágr starší byl od roku 2014 členem Síně slávy kladenského hokeje.

Je nám líto, video expirovalo.
Ve věku 82 let zemřel Jágr starší

První Čech ve Vueltě. Jako první český cyklista startoval na Vueltě a třikrát jel Giro d´Italia. Luboš Lom bojoval od roku 2013 s rakovinou a letos jí v 57 letech podlehl. V roce 1993 dojel ve Vuletě ve druhé etapě čtvrtý. Ve stejné sezoně vybojoval celkové druhé místo v italském závodě Mezinárodní týden Coppiho a Bartaliho. V roce 1994 na sebe Lom výrazně upozornil ve slavné klasice Paříž - Roubaix, v níž jel přes 130 kilometrů v úniku a získal až 17 minut náskoku. V roce 2013 mu lékaři diagnostikovali mnohočetný myelom – onemocnění kostní dřeně. I díky finanční sbírce se mohl léčit v Německu a zákeřné nemoci dlouho vzdoroval.

Měl tři medaile z mistrovství světa. V 56 letech zemřel bývalý úspěšný rychlostní kanoista a později trenér Waldemar Fibigr, trojnásobný medailista z mistrovství světa. Fibigr slavil úspěchy především v kategoriích C2 a C4. Se čtyřkanoí získal stříbro na světovém šampionátu v Duisburgu v roce 1995 na 200 metrů. O rok dříve v Mexiku by se stejnou posádkou na této trati třetí. Bronz vybojoval také v roce 1993 v Kodani na 500 metrů. Na olympijských hrách v Barceloně 1992 skončili s Janem Bartůňkem osmí na pětistovce. Po skončení závodní dráhy se Fibigr věnoval trenérské práci a vedl řadu reprezentantů.

Slovenský basketbalista 20. století. Dlouholetý československý basketbalový reprezentant Stanislav Kropilák zemřel ve věku 67 let. Informaci o úmrtí legendy přinesl web Interu Bratislava, v jehož dresu pětinásobný nejlepší československý basketbalista roku a slovenský basketbalista 20. století slavil čtyřikrát titul mistra republiky. S národním týmem získal Kropilák tři medaile z mistrovství Evropy. V roce 1985 přispěl ke stříbru, v letech 1977 a 1981 byl rodák z Kremnice členem bronzových týmů. Startoval i na olympijských hrách v Montrealu 1976 a v Moskvě o čtyři roky později. Na začátku 90. let byl zařazen mezi 50 nejlepších hráčů basketbalové historie, v roce 2021 byl spolu s dalšími osobnostmi uveden do Síně slávy mezinárodní federace FIBA. Od roku 2000 byl předsedou Interu Bratislava.

Téměř tři stovky zápasů bez přerušení. Olympijský vítěz z Moskvy. Ve věku 75 let zemřel v Brně bývalý fotbalový obránce Rostislav Václavíček, olympijský vítěz z Moskvy, který jako kapitán přivedl brněnskou Zbrojovku k jedinému mistrovskému titulu v roce 1978. Václavíček za Zbrojovku odehrál 324 utkání a vstřelil 13 branek. Dodnes je držitelem rekordu v počtu 280 zápasů v lize bez přerušení, které v letech 1972–1981 mohlo přijít už po třech žlutých kartách. I proto měl Václavíček pověst fotbalového gentlemana. V olympijském výběru Československa odehrál Václavíček 17 utkání, v Moskvě 1980 se stal olympijským vítězem. Na sklonku kariéry hrál v letech 1981–1984 v druholigovém belgickém Hasseltu, který trénoval Josef Masopust. Po listopadové revoluci krátce působil jako prezident brněnského prvoligového klubu FC Boby.

Stříbrný z Tokia dosmečoval. Zemřel člen stříbrného týmu československých volejbalistů z olympijských her 1964 v Tokiu Josef Šorm. V 90 letech doma podlehl krátké nemoci. Smečař Šorm patřil ke svěřencům trenéra Josefa Brože, kteří měli při olympijské premiéře volejbalu blízko k triumfu. V rozhodujícím utkání ale podlehli Sovětskému svazu 2:3 a kvůli horšímu poměru setů se museli spokojit se stříbrem. Byla to jejich jediná porážka z devíti zápasů.

Krasobruslařská legenda. Po dlouhé nemoci zemřel krasobruslař Karol Divín. Stříbrnému medailistovi z olympijských her 1960 ve Squaw Valley bylo 86 let. Na přelomu 50. a 60. let minulého století třikrát závodil na olympijských hrách. Vedle stříbra ze Squaw Valley má páté místo z Cortiny d'Ampezzo 1956 a čtvrtou příčku při loučení s kariérou v Innsbrucku 1964. Je dvojnásobným mistrem Evropy, kde získal šest dalších medailí. Dva cenné kovy vybojoval na mistrovství světa. Po skončení aktivní kariéry Divín trénoval mimo jiné ve Finsku a v Kanadě, kde spolupracoval například s mistrem světa Brianem Orserem. V roce 2001 se vrátil do Brna a byl jedním z koučů Michala Březiny.

Je nám líto, video expirovalo.
V 84 letech zemřel legendární skeetař Panáček

Začal ve třiceti, ale vystřílel si zlato na OH. Ve věku 84 let zemřel olympijský vítěz ve sportovní střelbě na skeet z her v Montrealu v roce 1976 Josef Panáček. Čtyři roky po životním závodu se stal mistrem Evropy a po skončení aktivní kariéry zůstal u střelby jako trenér. Sportovní střelbě se začal věnovat až na prahu třicetin a do závodu v Montrealu nenastupoval jako kandidát na přední umístění. Přesto třídenní soutěž v Kanadě ovládl po rozstřelu s Nizozemcem Erickem Swinkelsem. Na OH 1976 byl jedním ze dvou československých vítězů spolu s cyklistou Antonem Tkáčem. Následující rok Panáček získal evropské stříbro a v roce 1980 v Zaragoze i titul mistra Evropy. Další medaile vybojoval v družstvech, obhajoba olympijského zlata mu však nevyšla, když v Moskvě nepostoupil do finále. Kariéru ukončil před hrami 1984 a poté trénoval mládež.

Stříbrný tým z MS 1962 přišel o dalšího člena. V 88 letech zemřel bývalý československý fotbalový reprezentant Titus Buberník, stříbrný medailista z mistrovství světa v roce 1962 v Chile, kde ale nedohrál ani minutu. S národním týmem získal také bronz na prvním evropském šampionátu o dva roky dříve. "Elegance mu byla vlastní jako dýchání. V životě i ve fotbale, v dresu i v saku právníka, pod basketbalovým košem i v kopačkách. Kdyby ke jménu patřil jednoslovný přívlastek, bylo by to slovo džentlmen," napsal slovenský svaz o Buberníkovi, který v dresu československé reprezentace odehrál 23 zápasů a dal pět gólů. Poté, co na konci 60. let zakončil hráčskou kariéru krátkým angažmá v LASK Linec, pracoval Buberník jako právník. Z 22 stříbrných medailistů z Chile žijí Jan Lála, Adolf Scherer, Jozef Štibrányi, Josef Jelínek a Václav Mašek.

Česká dráhařská legenda. Ve věku 75 let zemřel v Brně dlouholetý cyklistický reprezentant a trojnásobný mistr světa v tandemech Ivan Kučírek, který startoval na třech olympiádách a čtrnácti mistrovstvích světa. Patřil k nejúspěšnějším českým dráhařům historie. První z jedenácti titulů mistra republiky ve sprintu vybojoval odchovanec Favoritu Brno v 16 letech a už o rok později se na mistrovství světa a olympijských hrách v Tokiu probojoval do čtvrtfinále. Nejlepšího výsledku v individuálním sprintu dosáhl Kučírek v roce 1971 v italském Varese, kde na MS vybojoval bronz. V semifinále ho těsně porazil tehdejší král sprintu Daniel Morelon. Tři tituly mistra světa v tandemech vybojoval Kučírek až na sklonku bohaté kariéry začátkem 80. let společně s Pavlem Martínkem, s nímž získal i dvě stříbrné medaile. Ve sbírce má ještě jedno stříbro s Milošem Jelínkem z roku 1976.

Průkopník tuzemského rychlobruslení. Historicky nejlepší mužský reprezentant v rychlobruslení zemřel v 59 letech. Jiří Kyncl obsadil na olympijských hrách v Calgary v roce 1988 šestnácté místo na trati 10 000 m. Rodák z Poličky zajel před 35 lety na přírodní dráze ve Svratce dodnes platný národní rekord na desítce časem 16:11,50. Po OH v Calgary reprezentoval Kyncl ještě na Hrách v Albertville 1992. Od té doby nemělo české rychlobruslení v mužské kategorii pod pěti kruhy žádného zástupce.

Tragická úmrtí přímo při sportu

Čím kdo zachází, tím také schází, tvrdí staré přísloví a někdy to bohužel platí i při sportu. Mezi ty nejnebezpečnější patří závody na motorkách.

Česká naděje zhasla při tréninku. V pouhých šestnácti letech nepřežil nehodu při tréninku talentovaný motocyklový závodník Jakub Gurecký, který měl startovat v prestižním seriálu pro mladé jezdce Red Bull Rookies Cup, který je považován za vstupní bránu do mistrovství světa silničních motocyklů. To byl sen rodáka ze Zlína.

Nepřežil pád v Africa Eco Race. Portugalský motocyklista Armindo Neves zemřel po pádu v závěru druhé etapy závodu Africa Eco Race, který vede po stopách původní dakarské rallye. Dvaapadesátiletému jezdci startujícímu na soutěži poprvé v kariéře nedokázali pomoct ani záchranné týmy, které na místo nehody okamžitě přiletěly. Je první obětí rallye, jejíž tradici v roce 2009 obnovil bývalý francouzský automobilový závodník Jean-Louis Schlesser.

Smrtelný karambol. Na hromadnou havárii na motorce doplatil i nizozemský jezdec Victor Steeman. Ten podlehl následkům zranění, která utrpěl v sobotním závodu šampionátu třídy Supersport 300 v Portugalsku. Dvaadvacetiletý závodník byl na okruhu v Algarve účastníkem nehody několika jezdců a z okruhu byl transportován vrtulníkem do nemocnice ve Faru. Steemanova rodina poté zprávu organizátorů doplnila tím, že darované orgány zesnulého jezdce pomohly zachránit život pěti lidí. Steeman přijel do Portugalska s teoretickou šancí na zisk titulu a byl v průběžném pořadí druhý.

Tragická Tourist Trophy. Na slavné motocyklové soutěži Tourist Trophy na ostrově Man zahynulo letos šest jezdců. Pořadatelé uvedli, že nehodu sajdkáry nepřežili Britové Roger a Bradley Stocktonovi, šestapadesátiletý otec s jednadvacetiletým synem. V závodech sajdkár zemřel i pětatřicetiletý spolujezdec Olivier Lavorel z Francie. Nehodu, při níž jeho stroj vzplál, nepřežil ani jeho krajan César Chanal, jehož stroj skončil v plamenech. O život přišli také motocyklisté Mark Purslow a Davy Morgan, jenž v 52 letech jel závod už poosmdesáté. Závody na ostrově Man se jezdí od roku 1907 a celkem si už vyžádaly bezmála tři stovky životů.

Tragédie mimo trať závodu. Český motocyklista Jan Šimůnek zemřel po dopravní nehodě na Olympia rallye v Řecku, která je součástí evropského seriálu v cross country. Čtyřicetiletý jezdec se krátce po startu pondělní první etapy srazil s autem, podle informací webu enduromagazine.com k nehodě nedošlo na trati rallye.

Jachtařka se utopila při tréninku. Sedmnáctiletá olympionička v jachtingu Eja Guezguezová se doma v Tunisku utopila při tréninku na moři. Silný vítr převrátil loď, v níž byla s dvojčetem Sarrou. Ta podle zprávy Mezinárodního olympijského výboru nedělní tragédii přežila. Sestry Guezguezovy soutěžily na loňských hrách v Tokiu ve třídě 49er FX. Obsadily 21. místo a těšily se, že za dva roky na olympiádě v Paříži své umístění vylepší. "Zpráva o její smrti mě šokovala. Byla inspirujícím talentem a vzorem pro sportovkyně své generace," kondoloval předseda MOV Thomas Bach.

Mohla za to nemoc

Poslední zápas už vyhrát nedokázal. Bývalý srbský fotbalista a trenér Siniša Mihajlovič zemřel ve věku 53 let. Rodák z Vukovaru, jenž jako hráč i trenér působil především v Itálii a naposledy vedl Boloňu, více než tři roky bojoval s leukémií. "Bojoval jsi jako lev na hřišti i v životě. Byl jsi a vždycky budeš vítěz," vzdala Mihajlovičovi hold na Twitteru italská premiérka Giorgia Meloniová, která se připojila k proudu soustrastných reakcí ze světa italského i světového fotbalu.

Mihajlovič oznámil, že trpí akutní leukémií v červenci 2019. Po chemoterapii podstoupil na podzim transplantaci kostní dřeně a zdálo se, že nemoc ustoupila. V březnu se ale potíže vrátily a někdejší obránce musel zahájit další kolo léčby. Ale jeho stav se pak začal zhorošovat a nakonec musel být hospitalizován v nemocnici v Římě, kde zemřel. "Sbohem šéfe, budeš navždy v našich srdcích," tweetovala Boloňa. "Nebe získalo další legendu. Budeš tu bolestně chybět," napsal AC Milán. Se soustrastným vzkazem se přidaly i další kluby, v nichž působil, jako Fiorentina či FC Turín.

Bývalý reprezentant Jugoslávie působil jako hráč v Itálii od roku 1992, kdy přestoupil z Crvené zvezdy Bělehrad, s níž slavil triumf v PMEZ, do AS Řím. Postupně oblékal i dres Sampdorie Janov, Lazia, se kterým v roce 2000 vybojoval titul, a Interu Milán.

Specialista na trestné kopy začal pracovat jako trenér v roce 2008 v Boloni, v níž po dalších klubových angažmá v Itálii a působení u srbského národního týmu kariéru i uzavřel. Podruhé se mužstva ujal v lednu 2019, letos v září na lavičce skončil.

Podlehl Covidu. V 51 letech zemřel olympijský vítěz a bývalý mistr světa v gymnastice Maďar Szilveszter Csollány. Podlehl covidu-19, s nímž byl několik týdnů hospitalizován ve vážném stavu. V letech svých největších úspěchů 2000 a 2003 byl v Maďarsku vyhlášen nejlepším sportovcem roku. Csollány vystupoval proti vakcinaci, ale nakonec se podle bulvárního listu Blikk proti covidu-19 nechal očkovat jednodávkovou vakcínou Janssen, protože coby trenér gymnastického klubu v Rakousku byl v kontaktu s dětmi. Očkování však přišlo zřejmě už pozdě a nestihl si vytvořit dostatek protilátek.

Tuhle diagnózu nepřemohl. Slavný švédský hokejista Börje Salming podlehl v 71 letech nevyléčitelné amyotrofické laterální skleróze (ALS). Patřil k prvním Evropanům, kteří se prosadili v NHL, odehrál šestnáct sezon za Toronto Maple Leafs.

Portugalský snajpr na posledního soupeře nestačil. Ve věku 66 let zemřel bývalý slavný portugalský fotbalový útočník Fernando Gomes. Jak uvedla portugalská média, legendární hráč a historicky nejlepší střelec FC Porto podlehl rakovině slinivky, kterou mu lékaři diagnostikovali v roce 2019. Gomes v letech 1983 a 1985 získal Zlatou kopačku pro nejlepšího evropského střelce. Byl členem bronzového týmu z mistrovství Evropy 1984.

Šokující smrt v plné formě. Biker Rab Wardell zemřel ve spánku dva dny poté, co vyhrál skotský šampionát v olympijské disciplíně cross country. Bylo mu 37 let. Wardella postihla v noci zástava srdce a navzdory rychlé pomoci zemřel. "Stále to nedokážu pochopit, odešel ve chvíli , kdy byl naprosto zdravý a šťastný," napsala na Twitteru Wardellova partnerka a dvojnásobná olympijská vítězka v dráhové cyklistice Katie Archibaldová. "Jeho srdce se ale zastavilo a moje s ním. Nedokážu tu bolest ani popsat," uvedla osmadvacetiletá britská hvězda, která má na kontě i čtyři tituly z mistrovství světa a 17 zlatých medailí z evropských šampionátů.

Smrt přišla nečekaně. Lotyšský fotbalový reprezentant Andrejs Rubins v 43 letech zemřel. Zprávu o nenadálém úmrtí bývalého záložníka s více než sto starty za národní tým zveřejnil bez bližších podrobností lotyšský svaz na webu. Rubins při dosud jediném startu Lotyšska na velkém turnaji na Euru 2004 v Portugalsku odehrál všechny tři zápasy včetně úvodního duelu s Českem (1:2). Celkem má v reprezentaci na kontě 117 utkání, v nichž vstřelil devět gólů. Na klubové úrovni oblékl dresy Crystalu Palace či Spartaku Moskva, působil také ve Švédsku nebo v Kazachstánu. Po ukončení hráčské kariéry v roce 2012 začal s trénováním.

Lukémii nezastavil. Ve 28 letech zemřel po dlouhém boji s leukémií brankář belgického fotbalového klubu Cercle Bruggy Miguel Van Damme. Oznámil to jeho tým, za který odchytal 40 zápasů v první a druhé belgické lize. Leukémii mu lékaři objevili při zdravotních testech před sezonou 2016/17. Od té doby byla jeho kariéra onemocněním ovlivněna, přesto se dokázal několikrát do mužstva vrátit. Předloni oznámil, že už léčba nezabírá a že mu lékaři nedávají příliš nadějí. Klub s ním navzdory jeho onemocnění několikrát prodloužil smlouvu.

Oběti dopravních nehod

Řidič ujel. Tragická nehoda, která otřásla nejen sportovním, světem znamenala smrt bývalé italské cyklistické hvězdy Davideho Rebellina, který v jednapadesáti letech zemřel při nehodě na kole. Jednapadesátiletého jezdce, jenž v roce 2004 ovládl klasiky Amstel Gold Race, Valonský šíp a Lutych-Bastogne-Lutych i jednu etapu Giro d´Italia a teprve nedávno definitivně ukončil kariéru, srazil při tréninku nedaleko Vicenzy nákladní vůz a řidič od nehody ujel. Policie je později zajistila v Německu.

Srážka s autobusem. Bývalý kapitán kolumbijské fotbalové reprezentace Freddy Rincón, který hrál i v Realu Madrid a v Neapoli podlehl v pětapadesáti letech zraněním hlavy, která utrpěl při automobilové nehodě v Cali. Rincón, jenž hrál na třech mistrovstvích světa, řídil vůz, který se srazil s autobusem. Po převozu do nemocnice se podrobil tříhodinové operaci a zůstal s poraněným mozkem v kritickém stavu. Při havárii se zranili také čtyři lidé z Rincónova auta a řidič autobusu.

Smrt v Texasu. Zemřel čtvrtkař Deon Lendore, který pomohl štafetě Trinidadu a Tobaga k bronzu na olympijských hrách v roce 2012 v Londýně. Devětadvacetiletý atlet zahynul při autonehodě v americkém Texasu. Lendore debutoval na seniorském mistrovství světa v roce 2011. Třikrát startoval na olympijských hrách. V medailové sbírce měl Lendore bronzy z halových mistrovství světa v letech 2016 a 2018, která vyhrál český běžec Pavel Maslák.

Auto na střeše. Při automobilové nehodě u Ankary zahynul bývalý turecký fotbalový reprezentant Ahmet Calik. Na dálnici poblíž hlavního města se vůz sedmadvacetiletého obránce Konyasporu převrátil. Před odchodem do Konyasporu v roce 2020 hrál Calik tři sezony za slavný Galatasaray, s nímž získal dva turecké tituly. Prošel všemi tureckými mládežnickými reprezentacemi a za seniorský tým odehrál v letech 2015–17 osm zápasů. Byl členem národního mužstva na ME 2016, na hřiště se ale nedostal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články