Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Soud v USA shodil ze stolu Niemannovu žalobu na Carlsena

Soud v americkém státě Missouri zamítl žalobu šachisty Hanse Niemanna, který požadoval stamilionové odškodné po bývalém mistru světa Magnusi Carlsenovi. Niemann tvrdí, že mu Carlsen poškodil pověst. S norským šampionem je ve sporu od loňského roku, kdy jej Carlsen označil za podvodníka.

Hans Niemann
zdroj: Twitter.com/GrandChessTour autor: Lennart Ootes

Dvacetiletý Američan přišel o několik lukrativních příležitostí a obrátil se na soud s konstatováním, že mu kauza zničila kariéru a život. Odškodné žádal i po největším šachovém serveru Chess.com, Carlsenově společnosti Play Magnus či nejpopulárnějším šachovém streamerovi a hráči širší světové špičky Hikaru Nakamurovi. Obvinil je ze spolčení.

"Máme radost, že soud pokus Hanse Niemanna nezaslouženě se obohatit zamítl," komentoval verdikt soudu Carlsenův zástupce Craig Reis v norském rozhlase.

Kontroverze kolem Niemanna se táhne od loňského září. Američan na prestižním Sinquefield Cupu v St. Louis porazil Carlsena dokonce černými figurami a světová jednička následně z turnaje odstoupila. Jednatřicetiletý Nor navíc o dva týdny později učinil další výmluvné gesto, když vzdal po druhém tahu vzájemnou partii v on-line turnaji seriálu Champions Chess Tour.

Carlsen později obvinil Niemanna z toho, že podváděl v mnohem více případech, než sám bezprostředně po kontroverzi v St. Louis přiznal. Americký šachista potvrdil podvod u dvou on-line turnajů na serveru Chess.com před několika lety, kdy ještě jako mladíček nebyl velmistrem. Za své tehdejší jednání se opakovaně omluvil. Podle rozsáhlé analýzy Chess.com nicméně existuje podezření z Niemannových podvodů v on-line partiích ve více než stovce případů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články