Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Isinbajevová má v Rusku dohlížet na boj proti dopingu

Moskva – Vůdčí osobností, která má kráčet vstříc nápravě reputace po dopingových skandálech nebývalých rozměrů v ruském sportu, bude Jelena Isinbajevová. Dvojnásobná olympijská vítězka ve skoku o tyči byla jmenována do čela dozorčí rady Ruské antidopingové agentury (Rusada). Světová rekordmanka a trojnásobná mistryně světa bude v čele desetičlenného panelu, který by měl dohlížet na fungování boje proti dopingu.

Jmenování Isinbajevové může podle zasvěcených vyvolat napětí mezi ruskou agenturou a světovou antidopingovou agenturou WADA, kterou hvězdná tyčkařka po trestu pro ruské atlety intenzivně kritizovala.

Prvním důležitým úkolem čtyřiatřicetileté Isinbajevové totiž bude vedení WADA přesvědčit, že ruská agentura je opět připravena bojovat proti užívání zakázaných látek a může znovu začít testovat sportovce. "Vrátit agentuře její kredit a zefektivnit boj proti dopingu, to jsou mé hlavní cíle," uvedla Isinbajevová. "Budu se maximálně snažit," slíbila.

Rusada přišla o akreditaci v listopadu 2015 poté, co vyšlo najevo, že kryla státem řízený doping. Isinbajevová tak přišla o možnost vrátit se po mateřské pauze k závodům a krátce po Hrách v Riu ukončila kariéru. Je rovněž favoritkou na šéfku Ruské atletické federace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články