Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šokující a nepřijatelné. Ukrajinští šermíři odmítají soutěžit s Rusy a vyzývají k bojkotu

Turnaje, kterých se budou účastnit Rusové a Bělorusové, budou bez ukrajinských šermířů, trenérů i rozhodčích. Ukrajinská šermířská federace to oznámila na Instagramu jako reakci na rozhodnutí FIE a vyzvala ostatní země, aby se k ní připojily.

Šerm
zdroj: Profimedia

Ukrajinci reagovali na necelé dva týdny staré rozhodnutí mezinárodní federace FIE, jež se pro návrat ruských a běloruských šermířů do soutěží vyslovila 10. března na mimořádném kongresu. Šermíři obou spojeneckých zemí byli podobně jako ve většině sportů vyřazeni ze soutěží po vypuknutí války na Ukrajině loni v únoru.

"Považujeme toto rozhodnutí za šokující a nepřijatelné. Stydíme se za to, co se s FIE stalo - peníze Ališera Usmanova jsou důležitější než olympijské principy," napsali představitelé ukrajinského šermu s narážkou na ruského miliardáře Usmanova, jenž financoval a vedl FIE od roku 2008. Blízký přítel Vladimira Putina figuruje na sankčním seznamu Evropské unie a loni v březnu své působení v čele federace pozastavil.

Ruští a běloruští šermíři budou moci na mezinárodních akcích startovat od dubna a Ukrajinci volají po rozsáhlém bojkotu. "Vyzýváme mezinárodní šermířskou komunitu, aby podpořila Ukrajinu a nesoutěžila proti Rusku!" napsali zástupci svazu.

Vedení Českého šermířského svazu bezprostředně po kongresu uvedlo, že hlasovalo proti návratu ruských a běloruských sportovců. Německý svaz se na protest vzdal pořadatelství Světového poháru fleretistek, který se měl v květnu uskutečnit v Tauberbischofsheimu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články