Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Po boxu další kontroverze. Šermířská federace plánuje návrat Rusů do soutěží

Mezinárodní šermířská federace (FIE) chystá návrat ruských a běloruských sportovců do soutěží. Pro jejich začlenění zpět do mezinárodních turnajů se vyslovil dnešní mimořádný on-line kongres FIE.

Vítězné ruské šavlistky
zdroj: Reuters autor: Maxim Šemetov

Ruští a běloruští šermíři, kteří byli kvůli invazi Ruska na Ukrajinu vyloučeni z mezinárodních soutěží, by mohli ve světové konkurenci znovu startovat od dubna. Rozhodnutí FIE se podle AFP týká soutěží jednotlivců i týmů za dodržení podmínek neutrality, záviset bude ještě "na možných budoucích doporučeních či rozhodnutích Mezinárodního olympijského výboru".

Pro návrat ruských a běloruských sportovců, týmů a funkcionářů se podle zdroje AFP vyslovilo 65 procent členů FIE, kteří se kongresu účastnili. Snaha ukrajinské federace hlasování zablokovat neuspěla. Pro návrat jednotlivců bylo 89 členů, 46 bylo proti a jeden se hlasování zdržel. Týmy prošly poměrem 85 ku 51, dva členové nehlasovali.

Výsledek hlasování byl pro některé účastníky velkým zklamáním. "Toto hlasování přišlo jen něco málo přes sto dní poté, co 77 procent členů stejného orgánu hlasovalo pro prodloužení zákazu. Co se za těch 104 dnů změnilo?" ptal se v reakci výkonný ředitel amerického svazu Phil Andrews, který patřil k nejhlasitějším odpůrcům návratu ruských a běloruských šermířů.

Situací se FIE zabývala s ohledem na blížící se zahájení olympijské kvalifikace na OH v Paříži, která začne právě v dubnu. V červenci se koná mistrovství světa v Miláně. Právě ruští šermíři patří ke světové špičce, na posledních hrách v Tokiu získali tři zlaté medaile.

Šerm se tak může stát po boxu dalším sportem, který vyloučené reprezentanty Ruska a Běloruska nechá znovu závodit. V některých sportech mohou zástupci obou zemí i po invazi jako neutrální sportovci nadále soutěžit.

Předsedou FIE je ruský miliardář Ališer Usmanov. Devětašedesátiletý blízký přítel Vladimira Putina a bývalý spoluvlastník fotbalového Arsenalu, jenž figuruje na sankčním seznamu Evropské unie, se výkonu funkce vloni v březnu do odvolání vzdal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články