Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sokolové žádají po vládě podporu a rovnocenné dotování sportu

Delegáti sjezdu České obce sokolské (ČOS) vyzvali politiky, aby pomohli sportu, který je podle nich v kritické situaci. Chtějí, aby jeho financování mělo stejnou prioritu jako kultura. Zároveň žádají přijetí dotačních pravidel na úhradu rostoucích nákladů na energie u sokolské sportovní infrastruktury.

Je nám líto, video expirovalo.
Moučková byla znovuzvolena do čela Sokola

Sokolové mimo jiné požadují, aby ministerstvo a Národní sportovní agentura (NSA) urychleně začaly plnit vládou schválenou koncepci Sport 2025. Podle ní by mělo jít v roce 2025 na sport minimálně 19 miliard korun. Na tuto koncepci ve středu poukazoval i předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta. "Pokud by měl být cíl koncepce v roce 2025 splněn, musely by být výdaje na sport v následujících letech meziročně navyšovány o sto procent," upozornil Jansta.

Sokolové rovněž vyzvali NSA, aby se intenzivně zabývala narovnáním financování sportu pro všechny. "Respektive spravedlivým financováním ČOS, která je dlouhodobě a dramaticky oproti sportovním svazům podfinancovaná," uvedl mluvčí ČOS Jiří Reichl.

Sokol, který se řadí mezi nejstarší spolky v Česku, vznikl 16. února 1862, kdy Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner založili Tělocvičnou jednotu pražskou se znakem sokola v letu. V současnosti má Česká obec sokolská 152 tisíc členů.

Také delegáti valné hromady České unie sportu ve středu vyzvali vládu, aby urychleně začala jednat. Situaci českého sportu označili za nejhorší v historii. Spojení poklesu státní podpory a energetické krize, která přináší nárůst výdajů na provoz sportovišť, může mít podle nich dalekosáhlé důsledky včetně uzavírání sportovišť a krachu klubů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v týdnu po jednání vlády uvedl, že se jednání nebrání.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články