Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

NSA neuspěla u ministerstva financí s navýšením dotací pro sportoviště

Místo okamžité podpory ze strany ministerstva financí musí sportovní kluby počkat na plošné řešení vlády. Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser nepochodil u ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) s požadavkem na navýšení dotací na provoz a údržbu sportovišť, které by sportovním klubům pomohlo s úhradou zvýšených cen energií.

Ceny energií v posledních měsících vzrostly až několikanásobně, ale v letošním rozpočtu je na tento účel méně než pětinová částka ve srovnání s loňskem. Sportovní organizace mají počkat na plošné řešení, které chystá česká vláda.

Česká unie sportu (ČUS) nedávno upozornila, že situace je kritická. Kluby a tělovýchovné jednoty nemají z čeho drahé energie zaplatit a hrozí se podzimu, kdy se mohou na začátku nové sportovní i topné sezony dostat do neřešitelných problémů.

"Očekáváme, že od září bude docházet ke zdražování tréninků dětí a patrně k ještě katastrofičtějším scénářům. Až se na podzim rozjede topná sezona, některé spolky budou uzavírat sportoviště nebo se jich zbavovat. Jsou na finančním dně," varoval předseda ČUS Miroslav Jansta.

Současná vláda při úpravách rozpočtu výrazně snížila výdaje na sport. V programu na provoz a údržbu zbylo jen necelých 100 místo loňských 550 milionů korun. Sportovní organizace doufaly, že Neusserovo jednání s ministerstvem financí přinese zvýšení této částky. To se ale nestalo.

"Ministerstvo financí na požadavek předsedy NSA ohledně navýšení prostředků pro dotační výzvu 'Provoz a údržba' z důvodu enormního nárůstu cen energií sportovištím reagovalo připravovaným celoplošným řešením vládní pomoci, která by měla být představena koncem června. Dle informací ministerstva financí bude určena i pro sportovní kluby a ty si budou moci o podporu žádat prostřednictvím této pomoci," informoval mluvčí agentury Jakub Večerka.

Samostatný program na provoz a údržbu NSA v tuto chvíli vypisovat nebude, protože se současnou nízkou částkou by mohla uspokojit jen zlomek nároků sportovních organizací.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články