Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Smůla se ve finále nalepila na paty Hradilkovi i Ježkovi, úspěch zaznamenal Gebas

Praha – Vítězslav Gebas obsadil třetí místo v závodě singlkanoistů na Světovém poháru ve vodním slalomu v pražské Troji. Při vítězství Slovince Benjamina Savšeka měl smůlu olympionik Stanislav Ježek, jehož šance ukončilo ve finálové jízdě zlomené pádlo.

Dojel ve finále teprve k páté brance, a třebaže to na první pohled nebylo hned patrné, kanoista Stanislav Ježek už věděl, že Světový pohár ve vodním slalomu v Troji je pro něj minulostí. Pátý muž z olympijských her v Pekingu i Londýně zlomil o některou z překážek, nebo o dno pádlo a nezbylo mu pak už nic jiného než pojmout zbytek závodu před plnými tribunami jen jako exhibici.

"Člověk se tomu trochu směje, ale je mu líto, že nemůže závodit," řekl Ježek. V kanálu je kvůli suchu o něco méně vody než obvykle, a i když jsou karbonová vlákna pevná, nevydrží všechno. "A to se používají ve vesmíru," upozornil Ježek. "Ale stává se to, člověk sem tam pádlo zlomí," poznamenal pětatřicetiletý závodník. Sám zničil třetí pádlo v kariéře, v závodu se mu to ale přihodilo poprvé.

Přestože byl ve finále poslední, desátý, od diváků sklidil aplaus i proto, že se snažil s pahýlem jet dál. "To opravdu nešlo, ale bylo milé vidět, že to lidé vzali, tleskali. Ale radši bych pořádně závodil a odměnil se jim medailí," konstatoval Ježek, který se aktivně podílí na pořádání závodu SP v Troji jako odborník na počítačové technologie.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž ze SP ve vodním slalomu v Praze

V kategorii kajakářů vyhrál Francouz s českými předky Etienne Daille, stříbrný olympijský medailista Vavřinec Hradilek nezvládl přejezd jednoho z válců a neprojel branku. Luboš Hilgert skončil osmý.

První mezinárodní poolympijské měření sil se dnes favorizovaným Čechům příliš nepovedlo. "Občas se to stane, s tím nic neudělám," řekl Ježek. "Je mi to líto hlavně kvůli divákům, myslím, že jsem jel dobrou jízdu, a myslím, že by si tu hymnu rádi tady poslechli," přidal se Hradilek, nakonec desátý muž pořadí, stejně jako Ježek.

Osmadvacetiletý Gebas se dostal na stupně vítězů při globální akci v individuální kategorii poprvé v kariéře. Na úspěch "založil" v semifinále, které vyhrál.

 "Mám samozřejmě radost, že jsem na bedně, i když vždy se dá hodně věcí vylepšit. Ve finále jsem musel hodně reagovat na sílící vítr, proto ta jízda byla pomalejší než v semifinále," uvedl Gebas.

Protože s pětatřicetiletým Ježkem prohrál domácí souboj o postup na olympiádu, pražský závod byl jeho vrcholem sezony. "Pořád v tréninku zkoušíme nové a nové věci, protože Jéža (Ježek) jezdí opravdu rychle. Snažíme se to obměňovat, aby nás to pořád bavilo," řekl svěřenec reprezentačního kouče Jiřího Pultery. "Jéža je o generaci starší, těžko se ten rozdíl smazává, protože má ten kanál neuvěřitelně naježděný, ale rád s ním závodím a chci ho porážet. Jen ne tak jak dnes," poukázal na Ježkův problém se zlomeným pádlem. "Nevím, co tam zase vymýšlel," žertoval Gebas. "Ale je to frajer, že to dojel. Všechna čest, není to sranda," dodal vážně.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový pohár ve vodním slalomu 2012 Česko

V obou kategoriích chyběli ve startovní listině olympijští vítězové, kanoista Tony Estanguet z Francie a kajakář Daniele Molmenti z Itálie. Šance dalších českých reprezentantů, kajakáře Víta Přindiše i kanoisty Jana Maška, skončily už v semifinále.

V neolympijské disciplíně kanoistek při pražském světovém poháru, který je generálkou na mistrovství světa v roce 2013, skončila šestá Anna Kašparová, osmá Kateřina Hošková a devátá Monika Jančová.

Závod Světového poháru ve vodním slalomu v Praze:

Muži: K1: 1. Daille (Fr.) 89,72 (0 trest. sekund), 2. Polaczyk (Pol.) -1,18 (0), 3. Dörfler -1,23 (0), 4. Schubert (oba Něm.) -1,36 (0), 5. Neveu (Fr.) -1,61, 6. Mayr (It.) -3,05 (0), ...8. Hilgert -7,13 (6), 10. Hradilek -66,32 (50), v semifinále 17. Přindiš, 24. Vondra (všichni ČR). C1: 1. Savšek (Slovin.) 94,07 (0), 2. Slafkovský (SR) -2,38 (0), 3. Gebas (ČR) -3,35 (0), 4. Burgess (Brit.) -4,36 (2), 5. Rozmuš (SR) -4,40 (0), 6. Anton (Něm.) -5,93 (2), ...10. Ježek -133,94 (106), v semifinále 13. Mašek (oba ČR).

Ženy: C1: 1. Loirová (Fr.) 117,87 (0), 2. Franklinová (Brit.) -1,63 (0), 3. Stöcklinová (Něm.) -5,98 (2), ...6. Kašparová -17,77 (8), 8. Hošková -82,39 (50), 9. Jančová (všechny ČR) -89,98 (54).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články