Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Silný tým bez Fuksy vyráží na MS, čtyřkajak si jede pro zlato

Praha - Mistrovství světa v rychlostní kanoistice se zúčastní rekordní třicetičlenná česká výprava. Jedním z nejžhavějších želízek bude bronzový olympijský čtyřkajak z Londýna. Rozhodli se netříštit síly a vsadit na jednu kartu. Posádka ve složení Daniel Havel, Josef Dostál, Lukáš Trefil a Jan Štěrba doufá, že bude zlatá. V nominaci naopak chybí další předpokládaná velká medailová naděje Martin Fuksa, kterého trápí zraněné koleno. Šampionát začíná na oblíbeném německém kanálu v Duisburgu ve čtvrtek a končí v neděli.

Posádka čtyřkajaku Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

V dosavadním průběhu sezony se čtveřice kajakářů občas rozdělila a sbírala medailové úspěchy i v individuálních nebo deblových disciplínách. Na ME byl Dostál bronzový na singlu a Havel se Štěrbou získali stejnou medaili na deblu. Všichni pak završili úspěšný šampionát titulem na olympijském kilometru. Jenže tentokrát všichni cítí šanci na historický titul na MS.

"Poprvé to bylo jednoznačné rozhodnutí všech čtyř členů, což se nám v předchozích sezonách nedařilo," řekl Štěrba. "Jak už naznačily výsledky ze světových pohárů i mistrovství Evropy, šance zaútočit na titul je pravděpodobná. Takže je dobré, když chcete vyhrát, soustředit se na jednu disciplínu. Po ME to bylo rychlé a jednoznačné rozhodnutí, podle toho jsme se připravovali," řekl zadák lodě.

Trenér Pavel Hottmar o Martinu Fuksovi:

"Vzhledem k jeho předpokladům se může stát legendou, podobně jako Martin Doktor. Hlavně musí být zdráv."

Silný tým s několika šancemi na medaile přišel o velkou oporu Fuksu. Dvacetiletý kanoista, dvojnásobný mistr Evropy a kontinentální šampion do 23 let na olympijských tratích má bolavé koleno, na kterém v lodi klečí. "Určitě by bojoval o medaile, takže je to velká škoda, ale může mu to pomoci do dalších let. Rozhodně je lepší v jeho věku to pořádně doléčit," uvedl trenér reprezentace Pavel Hottmar.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští kanoisté před odjezdem na MS

Medailové úmysly mají i Radoň s Dvořákem

V týmu jsou vítězové světového poháru deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, pátá posádka z her v Londýně. I oni myslí na cenný kov na olympijském kilometru. Chtějí si spravit náladu, protože na ME se jim finále nepovedlo kvůli chybě na startovacím zařízení. "Odjezdili jsme hodně kvalitních tréninků, a pokud nám všechno vyjde, mohli bychom bojovat o medaili," věří Dvořák.

Kanál v Duisburgu patří mezi jejich oblíbené tratě. "Jsme hodně rádi, že se bude závodit právě tam. V loňském roce jsme dvakrát zvítězili. Na světovém poháru jsme tam porazili budoucí olympijské vítěze. Trať máme hodně rádi, myslíme si, že nám svědčí a pevně doufáme, že to vyjde i letos," prohlásil Radoň.

Rekordní počet reprezentantů je výsledkem vydařené minulé sezony a snahy týmu dát příležitost ostatním v přípravě na olympijské hry v Riu de Janeiro za tři roky. "Máme silnou absolutní špičku, takže druhý sled je může doplnit. Aby mladí poznali atmosféru," uvedl Martin Doktor, dvojnásobný olympijský vítěz a bývalý reprezentační kouč.

Česká výprava vynechá jen dvě z vypsaných disciplín žen - deblkajak na 1 000 metrů a deblkanoi na 500 metrů. Po odhlášení Fuksy muži neobsadí kilometr mezi singlkanoisty. Na neolympijské pětistovce jej nahradí Radek Miškovský. "Takto velkou výpravu česká ani československá kanoistika na světovém šampionátu nikdy neměla. Odráží to víceletou práci s mládeží, která nám nyní dorostla do kvality a může se měřit s nejlepšími zahraničními závodníky. A zbývají tři roky do olympiády, tak chceme motivovat více sportovců," uvedl předseda sekce rychlostní kanoistiky Českého svazu kanoistů Jan Boháč.

Nominace rychlostních kanoistů na MS

Muži:

200 m - K1: Filip Šváb; K2: Jiří Kraft, Branko Tarkulič; C1: Dan Drahokoupil; C2: Jan Luňáček, Martin Egermaier; štafeta K1: Šváb, Lukáš Kusovský, Kraft, Tarkulič; štafeta C1: Egermaier, Drahokoupil, Radek Miškovský, Luňáček.

500 m - K1: Pavel Davídek; K2: Jakub Špicar, Radek Šlouf; C1: Miškovský; C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák.

1 000 m - K1: Jakub Adam; K2: Špicar, Šlouf; K4: Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba; C1: Martin Fuksa; C2: Radoň, Dvořák; C4: Vojtěch Ruso, Drahokoupil, Tomáš Janda, Miškovský.

5 000 m - K1: Adam; C1: Václav Dubský.

Ženy:

200 m - K1: Michaela Fasnerová; K2: Andrea Havlová, Jana Blahová; C1: Jana Ježová; štafeta K1: Fasnerová, Jana Šebestová, Kateřina Slivanská, Blahová.

500 m - K1: Lenka Hrochová; K2: Havlová, Blahová; K4: Anna Kožíšková, Šebestová, Slivanská, Monika Machová.

1 000 m - K1: Kožíšková.

5 000 m - K1: Hrochová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články