Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Silnější pro život - ČOV vzývá kalokagathii. Jediné, co stojí mezi námi a nemocí, je imunita, apeluje Kejval

Český olympijský výbor připravuje projekt Silnější pro život. Vrcholový sport šel stranou a nastal čas pro každého zaměřit se na pohyb jako takový. Předseda ČOV Jiří Kejval ve Studiu ČT sport nastínil svou vizi, jak lidem ukázat, co mohou udělat pro sebe, aby byli odolnější, pokud by přišla druhá koronavirová vlna. Podle fyzioterapeuta Pavla Koláře tu vznikl prostor vrátit se k biologické podstatě člověka. Tento i další rozhovory najdete také v audioverzi v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Kejval a Pavel Kolář hosty Studia ČT sport

Český olympijský výbor se nechal částečně inspirovat iniciativou předsedy MOV Thomase Bacha. Ten vyzval k hledání způsobu, jak může být sport prospěšný v době koronavirové. Všechno zlé může být pro něco dobré.

"Je dobré se podívat ke kořenům sportu a olympismu. Vycházíme z toho, co může sport nabídnout všem obyvatelům. Dnes není tak důležité, jestli má někdo formu na světový rekord, ale daleko důležitější je, abychom byli všichni zdraví. A co pro to můžeme udělat," zdůraznil Kejval.

Český olympijský výbor proto využije reklamní plochy a časy, které by využil pro propagaci olympijských her. "Chtěli bychom využít mediální prostor, aby každý mohl udělat něco pro sebe, aby když přijde druhá vlna na podzim, byl lépe připravený," podtrhl Kejval.

Jiří Kejval:

"Nemáme vakcínu a jediné, co stojí mezi námi a nemocí, je naše vlastní imunita."

Důležitější než slovo sport je podle šéfa ČOV výraz pohyb. Akcentována má být motivace. "Aby když lidé nemusí, nejeli výtahem a chodili pěšky, aby nepoužívali auto, aby víc používali kolo, aby se víc otužovali," vyjmenoval Kejval.

"Chtěli bychom komunikovat základy sportu - principy jako kalokagathia, nebo chcete-li ve zdravém těle zdravý duch. Principy antických ideálů mají společnosti co říci víc než kdykoli předtím," dodal.

Klíčový pojem resilience

Spoluautorem iniciativy ČOV je i přednosta kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství Univerzity Karlovy Pavel Kolář. V krizi vidí výzvu. "Při tomhle onemocnění nám medicína moc nepomůže, musíme si pomoci sami svou imunitou," sdílí s Kejvalem hlavní myšlenku.

V této souvislosti mluví o resilienci, čili o psychické odolnosti jedince v časech plných nejistoty. "Je tu vyšší křehkost společnosti, která se odhaluje díky blahobytu. Psychologická resilience je velmi důležitá. Můžeme dobře jíst, můžeme běhat, ale neznamená to, že budeme mít odolnost vůči psychickému stresu," zdůraznil Kolář. "Stresové vykolejení nám přináší újmu a na to je třeba se připravit," podtrhl.

"Tohle může být návratem k podstatě života. To se nám začalo vzdalovat. Začali jsme uvažovat až zvráceně. Odloučili jsme se od biologické podstaty člověka a je potřeba se k ní vrátit," uzavřel Kolář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články