Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Rally ČR 2024

Šachovou olympiádu ovládla Indie. Češi skončili osmnáctí, Nguyen získal individuální zlato

Na šachové olympiádě v Budapešti vládla Indie, která zvítězila v mužské i ženské kategorii. Češi skončili se ziskem 15 bodů osmnáctí a polepšili si oproti nasazení o jednu pozici, dvojka týmu Thai Dai Van Nguyen získal individuální zlatou medaili za výkon na druhé šachovnici. České šachistky obsadily 43. místo.

Thai Dai Van Nguyen a David Navara
zdroj: chess.cz autor: Šachový svaz České republiky

Mužská reprezentace ve složení David Navara, Thai Dai Van Nguyen, Štěpán Žilka, Jan Krejčí a Jan Vykouk podávala v průběhu jedenáctikolového turnaje nevýrazné výkony a pouze jednou si zahrála s výše nasazeným soupeřem.

Díky dvěma výhrám na závěr nad Kyrgyzstánem a Faerskými ostrovy si ale nakonec oproti nasazení o jedno místo polepšila. Tahounem týmu byl Nguyen, který uhrál devět bodů z deseti partií. Ze 188 hráčů na druhých šachovnicích byl nejlepší a získal individuální zlatou medaili. 

"Myslím, že je to nejspíše nejhezčí turnaj v celém šachu. Takže jsem velice rád, že se mi podařilo získat individuální zlato," uvedl Nguyen pro Šachový svaz České republiky.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Šachovou olympiádu ovládla Indie, český šachista Nguyen získal individuální zlato

Turnaj zcela ovládla Indie, která zvítězila s nevídaným náskokem čtyř zápasových bodů před druhými Spojenými státy a obhájci titulu z Uzbekistánu. Mladý tým plný nastupujících hvězd světového šachu ztratil pouze za remízu s bronzovým celkem.

Z pozice lídra dovedl svou zemi k historicky druhému zlatu osmnáctiletý Dommaradžu Gukeš, jenž se na přelomu listopadu a prosince utká o šachový trůn s úřadujícím šampionem Ting Li-ženem. V případě triumfu se stane nejmladším mistrem světa. K očekávanému souboji v Budapešti nedošlo, čínský hráč se nechal pro zápas s Indií vystřídat.

Norsko vedené dlouholetou světovou jedničkou Magnusem Carlsenem obsadilo 14. místo. Seveřané tradičně nepatřili do nejužšího okruhu favoritů.

Rovněž české šachistky takřka přesně potvrdily své nasazení, oproti 16. místu z před dvou let ale zaznamenaly propad. Tým hrál ve složení Julia Movsesian, Natálie Kaňáková, Tereza Rodshtein, Martina Kořenová a Kristýna Novosadová.

Indky ovládly nejprestižnější týmový turnaj poprvé. Druhý skončil překvapivě Kazachstán a třetí Spojené státy.

Šachová olympiáda v Budapešti – konečné pořadí po 11. kole:

Muži: 1. Indie 21, 2. USA 17, 3. Uzbekistán 17, ...18. Česko 15 (+6, =3, -2).

Ženy: 1. Indie 19, 2. Kazachstán 18, 3. USA 17, ...43. Česko 13 (+6, =1, -4).

Zdroj
ČTK, chess.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články