Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Prezident Zeman ocenil i sportovce. Vyznamenání dostali Jágr, Podmol a Junková

V rámci oslav 101 let od vzniku Československa na Pražském hradě proběhl ceremoniál, během něhož prezident Miloš Zeman rozdával vyznamenání. Dostalo se i na tři sportovce. Medaile Za zásluhy I. třídy obdrželi hokejista Jaromír Jágr, motokrosař Libor Podmol a in memoriam automobilová závodnice Eliška Junková.

Jaromír Jágr přebírá vyznamenání z rukou prezidenta Miloše Zemana
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Celkově prezident Zeman rozdal ve Vladislavském sále Pražského hradu hned 42 vyznamenání a podobně jako v předchozích čtyřech letech nechyběly ani významné osobnosti světa sportu.

Jako první ocenění převzal Jaromír Jágr. Majitel a útočník Kladna se stal prvním českým sportovcem, kterému se dostalo druhého vyznamenání v životě. První dostal už v roce 2010 od tehdejšího prezidenta Václava Klause. Tehdy to byla medaile Za zásluhy II. třídy. Zeman mu udělil ještě o třídu vyšší.

O vyznamenání Jágra se vědělo již od května, kdy byl společně s další legendou českého sportu fotbalistou Pavlem Nedvědem členem delegace v čele právě se Zemanem, která navštívila Čínu. Sedmačtyřicetiletý útočník by se měl stát tváří hokejového turnaje na olympiádě v Pekingu v roce 2022. Za svoji cestu byl kritizován například bývalým spoluhráčem z Pittsburghu Jiřím Hrdinou.

Je nám líto, video expirovalo.
Prezident ocenil Jágra, Podmola i Junkovou

Ocenění se vedle Jágra dočkal i Libor Podmol, jenž ve freestyle motokrosu ovládl v roce 2010 mistrovství světa, má na kontě dvě výhry na olympiádě extrémních sportů X Games a ve sbírce má i několik extrémních kousků. Se Zemanem jsou přátelé od roku 2011.

Třetí oceněnou se stala in memoriam automobilová závodnice Eliška Junková, která se narodila v roce 1900 a zemřela v roce 1994. Ve 20. letech minulého století byla nejrychlejší ženou světa a ve svém Bugatti se dokázala vyrovnat i nejlepším mužům. V roce 1928 například skončila pátá v závodě Targa Florio.

Vyznamenání přebral její syn Vladimír Junek.

Ocenění získala také Hana Moučková, starostka České obce sokolské.

Profily oceněných:

Jaromír Jágr

Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti sportu)

(15. února 1972) - hokejista. Jedna z největších českých legend ledního hokeje. Kladenský rodák začínal s hokejem v rodném městě, ligový debut si odbyl v září 1988. Za reprezentaci odehrál 141 zápasů a vstřelil 49 gólů, získal šest medailí z reprezentačních akcí: zlato a bronz z OH a dvě zlaté a dvě bronzové z MS. V NHL hrál 23 sezón v osmi klubech, dvakrát vyhrál Stanleyův pohár (1991 a 1992), jednou získal cenu Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL (1999), třikrát cenu Lestera B. Pearsona pro nejužitečnějšího hráče podle hokejistů, pětkrát triumfoval v kanadském bodování NHL. Sportovec roku ČR 2005 a dvanáctinásobný vítěz ankety Zlatá hokejka je již držitelem státní medaile Za zásluhy II. stupně (2010). Je majitelem hokejového Kladna, za které hraje stále ligu.

Eliška Junková

in memoriam medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti sportu)

(16. listopadu 1900 5. ledna 1994) - automobilová závodnice. Narodila se jako Alžběta Pospíšilová v Olomouci. V 16 letech nastoupila jako korespondentka do Pražské úvěrové banky, kde se seznámila se svým budoucím mužem Čeňkem Junkem. Vzali se v roce 1922 a v témže roce získala i řidičský průkaz. Do závodního vozu poprvé usedla v roce 1923 jako spolujezdkyně, o rok později vyhrála svůj první závod. Mezi roky 1924 a 1928 se jako jediná žena v historii vrcholných automobilových závodů Grand Prix vyrovnala nejlepším jezdcům. Ve vozech Bugatti vyhrála řadu mezinárodních závodů, s kariérou ale skončila již v roce 1928 poté, co se na německém okruhu Nürburgring zabil její manžel. Poté se zasloužila například o vznik brněnského Masarykova okruhu, pracovala ve firmě Baťa, v gumárenském průmyslu působila i po jejím znárodnění a nakonec nastoupila na ministerstvu chemického průmyslu. Krátce po druhé světové válce se provdala za motoristického novináře Ladislava Kháse. Psala motoristické sloupky do časopisu Za volantem a v roce 1972 vydala v nakladatelství Olympia knihu Má vzpomínka je Bugatti.

Libor Podmol

Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti sportu)

(1. června 1984) - motocyklový závodník. Ostravský rodák, jehož otec byl českým reprezentantem v enduru. Motokrosu se věnuje od roku 1994, v roce 1998 se ve 14 letech stal šampionem ČR v motokrosu v kubatuře do 80 ccm. Se skoky na motorce, neboli freestyle motokrosem, začal v roce 2002, první úspěchy si začal připisovat v sezoně 2005. Světovým šampionem je z roku 2010, z MS má celkem devět medaili, což je sbírka, kterou se nemůže pochlubit žádný jiný jezdec. Dvakrát vyhrál olympiádu extrémních sportů X-Games, je autorem triku zvaného surferflip - salta vzad, které začíná vestoje na sedle. Nejlepší český freestyle motokrosař se letos v květnu vážně zranil, když si při pádu v Mnichově zlomil obě nohy, kosti mu poté lékaři zpevnili 39 šrouby.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články