Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Přetlak v boji o Sportovce roku – v desítce nejsou Sáblíková nebo Kvitová

Praha - Petra Kvitová neobhájí loňské prvenství v anketě Sportovec roku a v desítce nominovaných, kterou zveřejnil Klub sportovních novinářů, chybí i trojnásobná vítězka rychlobruslařka Martina Sáblíková. Vstupenkou na pódium při galavečeru byly především zlaté a stříbrné olympijské medaile. Bronz z Londýna už byl v letošní konkurenci málo a nominaci vynesl jen čtyřkajaku v kategorii družstev. Hlasování se zúčastnilo 226 členů Klubu sportovních novinářů, kteří své hlasy rozdělili mezi 56 jednotlivců a osm kolektivů. Slavnostní vyhlášení ankety se uskuteční ve středu 19. prosince v přímém přenosu České televize.

Ve druhém kole hlasování se budou o vítězství ucházet Tomáš Berdych, Petr Čech, Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, Vavřinec Hradilek, Jaromír Jágr, Miroslava Knapková, Jaroslav Kulhavý, David Svoboda, Ondřej Synek a Barbora Špotáková. Mezi vybrané tři kolektivy se dostaly oba tenisové týmy - vítězové Davis Cupu a Fed Cupu - a mužský čtyřkajak. V průběhu slavnostního večera bude vyhlášena také Cena Emila Zátopka pro českou sportovní legendu a Junior roku. Vítěz hlavní ankety si odnese 250 000 korun, nejlepší tým se podělí o 100 000.

"S účastí sportovců na vyhlášení to vypadá dobře, chybět bude nejspíš jen Čech kvůli klubovým povinnostem," řekla Petra Pavelková z agentury BPA, která slavnostní vyhlášení organizuje. Jedná se ještě s Jágrem, kterého 19. prosince čeká zápas s Pardubicemi.

Sedmička sportovců úspěch zopakovala

Účast v elitní desítce si zopakují Kulhavý, Knapková, Jágr, Berdych, Špotáková, Synek a Čech. Špotáková je v desítce nepřetržitě od roku 2006, v roce 2008 anketu vyhrála. Sáblíková, jež triumfovala v letech 2007, 2009 a 2010, letos obsadila třinácté místo, přestože na rychlobruslařských dlouhých tratích byla opět světovou jedničkou.

O poslední desáté místo pro druhé kolo hlasování byl velký boj. Bronzová medailistka z Londýna překážkářka Zuzana Hejnová na něj nakonec ztratila 22 bodů, dvanáctý tenista Radek Štěpánek 25 bodů. Hokejovou reprezentaci, která získala bronz na mistrovství světa, mezi kolektivy dělilo od třetí příčky 19 bodů. 

V nominaci jsou jen dva bývalí vítězové ankety: vedle Špotákové ještě Jágr, který vyhrál v roce 2005. Slavný hokejista se mezi nejlepší poprvé dostal už v roce 1992 a letos je v desítce už pošestnácté. Sáblíková chybí v top ten po šesti letech, loňská vítězka Kvitová je v konečném pořadí hned za ní čtrnáctá. Z loňské desítky chybí už jen cyklista Zdeněk Štybar, letos dvacátý. V desítce není spolu s Hejnovou ani další bronzová medailistka z OH střelkyně Adéla Sýkorová, která obsadila šestnácté místo.

Bude pokračovat nadvláda žen?

Od roku 2006, kdy poprvé po 22 letech nevyhrál muž, kralují anketě ženy. Jejich nadvláda může pokračovat. Špotáková získala druhé olympijské zlato v kariéře a patří mezi velké favoritky. Olympiádu vyhrála také skifařka Knapková, stejně jako moderní pětibojař Svoboda a biker Kulhavý. Posledním mužským vítězem byl v roce 2005 Jágr.

Pravidla umožňují v kategorii jednotlivců soutěžit i dvojicím. Do desítky se pár dostal naposledy v olympijském roce 2008, kdy vodní slalomáři Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkám obsadili sedmé místo. Jednou v historii pár v anketě dokonce zvítězil: v roce 1979 vyhráli bratři Jan a Jindřich Pospíšilové, legendy kolové.

Tenisté vyhráli po 32 letech Davis Cup, jsou velkými favority ankety a mohou se na trůn vrátit po třech letech. Loni vyhrály tenistky, které jsou po triumfu ve Fed Cupu rovněž v první trojici. Poprvé v historii se mezi tři týmy dostali kajakáři Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba. Nepustili do ní hokejisty, sedminásobné vítěze ankety po rozdělení federace.

Je nám líto, video expirovalo.
Nominace na Sportovce roku

Výsledky ankety Sportovec roku 2012

Nominovaní jednotlivci:

Tomáš Berdych (tenis),

Petr Čech (fotbal),

Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká (tenis),

Vavřinec Hradilek (vodní slalom),

Jaromír Jágr (hokej),

Miroslava Knapková (veslování),

Jaroslav Kulhavý (horská kola),

David Svoboda (moderní pětiboj),

Ondřej Synek (veslování),

Barbora Špotáková (atletika).

Týmy:

mužský čtyřkajak (Havel, Trefil, Dostál Štěrba),

tenisový tým ČR - muži,

tenisový tým ČR - ženy.

Další pořadí:

Jednotlivci: 11. Hejnová (atletika) 403 bodů, 12. Štěpánek (tenis) 400, 13. Sáblíková (rychlobruslení) 334, 14. Kvitová (tenis) 291, 15. Jícha (házená) 173, 16. Sýkorová (sportovní střelba) 95, 17. Ježek (cyklistika - handicapovaní) 78, 18. Šafářová (tenis) 66, 19. Veselý (atletika) 46, 20. Štybar (cyklistika) 43, 21. Řezáč (běh na lyžích) 41, 22. Plekanec 40, 23. Eliáš (oba hokej) 39, 24. Kreuziger (cyklistika), 25. Červenka (hokej) oba 35, 26. Prokop (motorismus) 25, 27. Maslák (atletika) 24, 28. Sluková, Kolocová (plážový volejbal) 22, 29. Baumrtová (plavání), 30. Soukup (biatlon) oba 21.

Týmy: 4. hokejisté ČR 88, 5. štafeta 4x400 m (Bartoničková, Bergrová, Hejnová, Rosolová) 43, 6. fotbalisté ČR 34, 7. štafeta orientačních běžců (Dlabaja, Šedivý, Procházka) 11, 8. volejbalistky ČR 9.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články