Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sportovcem roku je rekordmanka Kvitová

Praha - Wimbledonská vítězka Petra Kvitová byla vyhlášena Sportovcem roku 2011. Stala se vůbec první tenistkou v historii, která anketu Klubu sportovních novinářů ČR vyhrála. Napodobila triumf Jana Kodeše, který rovněž jako wimbledonský šampion zvítězil v roce 1973. Na galavečeru v pražském hotelu Hilton dostal Kodeš Cenu Emila Zátopka jako Sportovní legenda. Za Kvitovou, která v hlasování 253 sportovních novinářů získala 2424 bodů, skončil biker Jaroslav Kulhavý (1688) a třetí byla obhájkyně vítězství z předchozích dvou let rychlobruslařka Martina Sáblíková (1420). Kvitová vyhrála největším rozdílem v historii. Nejlepším juniorem roku je rychlobruslařka Karolína Erbanová.

Petra Kvitová je Sportovcem roku 2011
zdroj: ČTK

"Nevěděla jsem, že jsem první," prohlásila po vyhlášení Kvitová. Jednadvacetiletá tenistka prožila životní sezonu. Vyhrála Wimbledon, pomohla českému týmu k vítězství ve Fed Cupu a stala se světovou dvojkou. Je šestou ženou v řadě, která hlasování vyhrála po více než dvacetileté mužské nadvládě. "Jsem ráda, že jsem to zrovna já, která drží letos tuto korunu," prohlásila.

Petra Kvitová

"Je to krásný pocit, já ale doufám, že to, co se nám letos podařilo i s Tomášem Berdychem, přiláká zase mladé generace, že se náš sport rozjede a nebudu na dlouhou dobu poslední."

Kvitová slavila triumf i mezi týmy, neboť nejlepším kolektivem roku se staly za vítězství ve Fed Cupu tenistky. Zvítězily před fotbalisty Plzně a hokejovou reprezentací. "Byla to skvělá parta, která táhla všechny tři zápasy spolu, proto jsem vyhrály," řekla Kvitová. Tenistky při slavnostním vyhlášení převzaly medaile a pohár, který se do Česka dostal vinou papírování až v minulých dnech. Naposledy obě části ankety opanoval brankář Dominik Hašek po olympijském zlatu hokejistů v Naganu 1998.

"Byla jsem při vyhlášení jednotlivců trochu nervóznější, než když se vyhlašovaly týmy," přiznala s úsměvem Kvitová. "Ale mám velkou radost, že ten pohár s medailemi dorazily konečně do republiky. Půjdou na čestné místo," uvedla.

Kulhavý vyhrál během uplynulého roku všechno, co mohl. Stal se mistrem světa, Evropy a celkovým vítězem Světového poháru. Seriál SP vyhrála i Sáblíková, úřadující mistryně Evropy. Svou první účast v elitní desítce ankety proměnila ve čtvrté místo mistryně světa na skifu Miroslava Knapková.

Slavnostní vyhlašování mělo být původně večerem plným zábavy, humorných scén a vtipů, nakonec ale bylo kvůli státnímu smutku komorní poctou zesnulému exprezidentovi Václavu Havlovi. Program byl zkrácen a začal minutou ticha. Prim během večera hrál symfonický orchestr z Bratislavy s písněmi Miroslava Žbirky, jež zpívaly také Bára Basiková, Martha či Katarina Knechtová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sportovec roku
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články