Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Předseda MOV Bach: Musíme mít jistotu, že sportovci na Hrách budou čistí

Přísný výběr ruských olympioniků má dle předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha zajistit "čisté" Hry v Pchjongčchangu bez negativních překvapení po jejich skončení. V Rusku vzbudily v minulých dnech značnou nelibost informace, že komise MOV neumožnila startovat v Jižní Koreji například biatlonistovi Antonu Šipulinovi, lyžaři Sergeji Usťugovovi nebo hvězdnému rychlobruslaři Viktoru Anovi.

Předseda MOV Thomas Bach
zdroj: imago sportfotodienst autor: Xu Jinquan

Bach uvedl, že přijatá opatření nemají za cíl Rusko ponížit. "Ale musíme mít jistotu, bez nejmenších pochybností a stínu podezření, že sportovci na Hrách budou čistí," dodal.

Německý funkcionář připustil, že v rozhodování komise mohl hrát roli i fakt, zda byl dotyčný sportovec uveden na seznamu moskevské antidopingové laboratoře. Ta ve státem organizovaném dopingovém programu v Rusku umožňovala výměnu pozitivních vzorků za čisté.

Kvůli dopingovým podvodům na minulých zimních olympijských hrách před čtyřmi roky v Soči ruský tým do Pchjongčchangu nesmí, vybraní účastníci však mohou bojovat o olympijské medaile jako nezávislí.

Komise MOV v minulém týdnu zúžila původní ruský seznam z 500 sportovců na 389, jména ani důvod jejich vyřazení ovšem neuvedla. Konkrétněji se nevyjádřil ani Bach.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články