Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Rychlobruslařská hvězda An další medaile nezíská, komise MOV jej na Hry nepustí

Dopingová kauza ruských sportovců poznamenala i rychlobruslařské eso na krátké dráze Viktora Ana. Podle agentury TASS je jedním ze sportovců, jimž komise Mezinárodního olympijského výboru nepovolila start na OH v Pchjongčchangu. Šestinásobný olympijský vítěz se proto nebude moci představit v rodné Jižní Koreji, pro kterou v Turíně 2006 ještě pod jménem An Hjon-so získal tři zlaté medaile.

Viktor An
zdroj: AP autor: Bernat Armangue

Ruský tým kvůli dopingovým podvodům na minulých Hrách v Soči do Koreje nesmí, "čistí" sportovci však mohou bojovat o cenné kovy jako nezávislí. Komise MOV zabývající se pozváním jednotlivých účastníků zúžila v minulém týdnu původní ruský seznam z 500 sportovců na 389, jména vyřazených ovšem neuvedla.

An přešel do ruské reprezentace poté, co se nedostal do korejského týmu pro ZOH 2010 ve Vancouveru. Jeho jméno je podle médií obsaženo v takzvané McLarenově zprávě, která přinesla informace o systematickém dopingu.

Vedle dvaatřicetiletého Ana nemohou na únorových Hrách startovat ani jeho reprezentační kolegové Vladimir Grigorjev a Denis Ajrapeťan. Grigorjev byl v Soči členem vítězné ruské štafety, na ME získal pět zlatých medailí.

Informaci o jejich vyřazení přinesla média právě v den, kdy Arbitrážní soud pro sport (CAS) začal ve Švýcarsku projednávat případy 39 ruských sportovců, kteří dostali kvůli dopingovým podvodům v Soči 2014 doživotní zákaz startu na OH. Slyšení v Ženevě potrvají do víkendu a v příštím týdnu by měly být zveřejněny konečné verdikty jednotlivých případů.

Ruský sportovní právník Michail Prokopec uvedl, že právě kvůli současné vytíženosti už CAS nestihne Anovo případné odvolání projednat. "Tihle sportovci už o svých trestech nějakou dobu věděli a mají naději, že jejich odvolání uspěje. Viktor An se to dozvěděl dnes a má tudíž jistotu, že o olympiádu přijde," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články