Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Ondra o účasti v domácím EP: Cítím se naprosto v pořádku. Nemohl bych to fanouškům udělat

Jeden z nejlepších světových lezců a český šampion Adam Ondra se po boulderingové pauze cítí fit a připraven na návrat do závodního tempa. První ostré představení olympionika čeká na domácím Evropském poháru již tento víkend v pražských Letňanech, kde narazí například na svého finálového konkurenta z Tokia i světového vicemistra této disciplíny. Živé přenosy ženské i mužské kategorie sledujte v neděli 1. května na ČT sport Plus.

Ačkoliv se český reprezentant ve sportovním lezectví kvůli zdravotním problémům s ramenem záměrně disciplíně boulderingu v posledních týdnech nevěnoval, na evropský závod v Praze je připraven. Ze skal devětadvacetiletý Adam Ondra přeskočí do prostor letňanského Jungle sport parku, kde ho o víkendu 30. dubna až 1. května čeká Evropský pohár. "Věnoval jsem se skalnímu lezectví, které je na ramena bezpečnější. Už se cítím zdravotně naprosto v pořádku a uvidíme, jaké to na víkendu bude," řekl.

Mezinárodní závod se do Česka vrací po letech. Naposledy se zde lezecká špička potkala při Světovém poháru v roce 2009 v Brně, kterou vzpomínal i sám Ondra. Tehdy soutěžil v lezení na obtížnost jako šestnáctiletý mladík a probojoval se až do semifinále. "Z mých zkušeností, i co jsem viděl jako malý, ta atmosféra byla naprosto fantastická. Doufám, že to o víkendu bude stejné, ne-li ještě lepší," popsal Ondra, jenž od té doby několik podobných šampionátů ovládl.

I proto si čerstvý držitel třetího místa ceny sportovce města Brna příležitost představit se před domácím publikem nemohl nechat ujít. "Nemohl bych to fanouškům udělat, kdybych se nezúčastnil," potvrdil povinnost soutěžit po letech v Česku i na mezinárodní úrovni. Své síly v Letňanech poměří například s francouzským finalistou z Tokia Mickaelem Mawemem či vicemistrem světa v boulderingu z roku 2019 Němcem Yannickem Flohé.

Z jeho českých kolegů na startovní listině Evropského poháru nechybí ani Martin Stráník, z žen například duo Eliška Adamovská a Markéta Janošová. Adam Ondra se však těší, až si zazávodí i s mladými českými talenty. "Český horolezecký svaz se o mládež stará velmi dobře. Vidím tam několik talentů, kteří brzo budou v dospělé kategorii," prozradil.

Ze stěn zpátky do přírody. Ondra plánuje znovu pokořit norský Silence

Po víkendu českého reprezentanta čekají rodinné povinnosti a příprava na červencové Světové poháry ve Francii. Tečku za letošní sezonou udělá rodák z Brna na Mistrovství Evropy v Mnichově. Poté se i s rodinou přemístí znovu na jeho milované skály. "Chystám se vrátit do Norska do oblasti Flatanger, kde se nachází nejtěžší cesta na světě. V těsné blízkosti jsou další dva projekty, které by mohly být podobně obtížné," svěřil své plány, kterými by mohl pokořit další ze světových rekordů.

Vedle norské stěny Silence obtížnosti 9C jsou dvě podobné cesty, které zatím nikdo nevylezl. Dle slov Ondry však nejsou nepokořitelné. "Cesty jsou připravené a očištěné, sám jsem je před lety zkoušel. Ty projekty v norském Flatengeru jsem navrtal a očistil v roce 2012. Vím, že jdou a ty chyty tam jsou," řekl a dodal, že určitě poleze trasy i doma v Moravském krasu. Na zimu se přemístí do italského Arca.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články