Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Nejlepší boulařkou je Američanka Kearneyová, Sudová šestnáctá

Vancouver - Hannah Kearneyová ze Spojených států usedla na trůn pro nejlepší akrobatickou lyžařku se ziskem 26,63 bodu. Olympijské stříbro získala Kanaďanka Jennifer Heilová a bronz Američanka Shannon Bahrkeová. Sedmadvacetiletá česká reprezentantka Nikola Sudová, která si nedávno přetrhla křížový vaz v levém koleni, obsadila ve finálovém závodě šestnáctou pozici. Olympijské dění můžete sledovat živě na kanálech ČT4, ČT2 a zpravodajském webu ČT24. Informace najdete také na serveru zoh.cz.

Risk se Sudové nevyplatil. Na prvním skoku helikoptéru ještě zvládla, jízda mezi boulemi po technické stránce byla naprosto bez chyby, která ale přišla na druhém můstku. Navzdory bolesti, kterou mírnila speciálně vyrobená ortéza i umrtvující obstřiky, se pokusila o salto vzad s krosem, což se jí vymstilo. Nestačila vrátit lyže z překřížení do původní polohy a dopad se jí vůbec nevydařil. Sudová dokonce měla co dělat, aby neupadla a v cíli bylo z jejího obličeje znát, že trpí bolestí.

Olympijské zlato i bronz putují do Ameriky

Třiadvacetiletá bývalá mistryně světa Kearneyová předvedla skvělou a velmi agresivní jízdu v absolutně nejrychlejším čase. Na prvním skoku předvedla vysoké salto prohnutě a na druhém můstku bezchybnou vysokou a čistou helikoptéru. Připravila tak Heilovou o možnost získat pro domácí zemi první zlatou olympijskou medaili na kanadské půdě.

Ve finále se nezvykle často padalo. K zemi se poroučely po jízdách na riziko hned čtyři boulařky - Američanka Michelle Roarková, Japonka Tae Satojaová, domácí lyžařka Kristi Richardsová a další americká reprezentantka Heather McPhieová, po kvalifikaci třetí žena a další adeptka na medaili.

Sudová se těší na Soči

Startem na olympiádě pro Sudovou sezona skončila. Radost z toho nemá, těší ji ale, že 'kolotoč' končí. "Byla jsem nešťastná, protože když jsem viděla ten krásný měkký kopec, v takových jezdím ráda... S tím by se dalo tak krásně hrát, kdybych byla zdravá. Takže mě to první den strašně štvalo," přiznala.

Nikola Sudová:

"Byl to boj, čtrnáct dní dřiny. Ale jsem ráda, že jsem se takhle rozhodla a zvládla to. I když jsem tady udělala chybu. Celkově jsem pro to udělala vše."

Svěřenkyně trenéra Radka Herota zůstane ve Vancouveru do 20. února, pak odletí domů. "Kdybych mohla zůstat až do konce, bylo by to super, ale to mě asi nenechají. Bohužel už mě nečeká nic moc, operace a léčba," dodala Sudová, která věří, že se za čtyři roky představí na další olympiádě v Soči. "To jsem pevně přesvědčená. Když tělo vydrží, hlava vydrží určitě," řekla šestá žena z Turína, která má za sebou už třetí olympijský start.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články