Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Finále akrobatického lyžování startuje i s Nikolou Sudovou

Vancouver - Akrobatická lyžařka Nikola Sudová vstupuje do finále závodu boulařek na olympijských hrách ve Vancouveru. Sedmadvacetiletá česká reprezentantka, která si nedávno přetrhla křížový vaz v levém koleni, obsadila v kvalifikaci dvanáctou pozici. Nejlepší byla hlavní favoritka Hannah Kearneyová z USA. Mezi prvních devět boulařek v kvalifikaci se dostaly hned čtyři Američanky a tři Kanaďanky. Olympijské dění můžete sledovat živě na kanálech ČT4, ČT2 a zpravodajském webu ČT24. Informace najdete také na serveru zoh.cz.

Nikola Sudová si jako čtvrtá v pořadí na startu plácla s koučem Radkem Herotem a do tratě se pustila bez respektu a odvážně. Výsledný čas však korespondoval s jejím prohlášením před závodem, že bude opatrnější. Měkčí trať dvojnásobné medailistce z mistrovství světa kvůli menším nárazům do kolen vyhovovala, přesto první skok - jednoduchá helikoptéra - nebyl úplně ideální zejména na dopadu. Sudová ale se speciální ortézou na zraněném kolenu jela plynule. Navíc se jí povedlo na druhém skoku salto prohnutě, které bylo sice bez pozice, ale vysoké a čisté.

Dvanácté místo s řadou chyb, které Sudová na skocích udělala, hodnotil trenér české jedničky Radek Herot jako výborný vklad. "To je perfektní. Když ve finále skoky vylepší, tak může být o hodně výše," uvedl Herot. Pochvaloval si skutečnost, že se jeho svěřenkyně každou jízdou lepší. Před finále ji čekají ještě dvě tréninkové. "Věřím, že zrychlí a povedou se jí i skoky. V tréninku jí šly a snad si to už vybrala," dodal Herot.

Akrobatický benjamínek Vaculíková po pádu nic nevzdala

Naopak mezi dvacítku postupujících se nevešla mladší sestra Sudové Šárka, která obsadila za jízdu s čistou helikoptérou a saltem bez pozice 25. místo. Poslední sedmadvacátá skončila sedmnáctiletá Tereza Vaculíková, která po přetočené helikoptéře na prvním skoku upadla a ztratila jednu lyži. Dokázala se však zvednout, pro lyži se vrátit a dojet do cíle, za což si vysloužila ovace fanoušků.

"Přetočila jsem se, nezvládla dopad a pak už se nedalo nic dělat," řekla Vaculíková. Ovace diváků prý moc nevnímala. Že by závod vzdala, ani na chvilku neuvažovala. "Vždy to sjedu. Bokem nepojedu," uvedla. Kouč Herot přiznal, že Vaculíková byla před závodem hodně nervózní. "Viděla spoustu lidí. Bohužel do toho vlítla, jako kdyby byla ostřílená harcovnice a ještě na to nemá. Pro ni to ale byla strašně velká škola," uvedl.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články