Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nejen Ondra. Sportovní lezec Kříž se poprvé dostal na stupně vítězů ve Světovém poháru

České sportovní lezectví se prosazuje ve světě díky dalšímu závodníkovi. Po Adamu Ondrovi se ve Světovém poháru poprvé výrazně prosadil také Jan Kříž, který ve Švýcarsku v disciplíně na rychlost vybojoval třetí místo a zaznamenal první stupně vítězů v kategorii dospělých.

Je nám líto, video expirovalo.
Lezec Kříž zaznamenal třetí místo v disciplíně na rychlost na SP ve Švýcarsku

Ve Světovém poháru bylo dosud jeho maximem páté místo z loňského závodu v Moskvě. Letos byl už sedmý v květnovém klání v čínském Wu-ťiangu, ve Villars se ale probojoval poprvé až do semifinále, v němž podlehl ruskému soupeři Aleksandru Šikovovi. V malém finále o bronz už ale opět uspěl poté, co jeho francouzský protivník a lídr SP Bassa Mawem se na stěně neudržel. Křížovi patří v pořadí SP sedmé místo.

V čistě ruském finále Šikov porazil Dmitrije Timofejeva, závod žen vyhrála Anouck Jaubertová z Francie. Hana Křížová obsadila 45. místo.

Lezení na rychlost je součástí olympijské kombinace, v které se bude soutěžit v příštím roce na olympijských hrách. Největší česká naděje pro tokijskou premiéru je Adam Ondra, který ale v současnosti laboruje se zraněním zápěstí a ve Švýcarsku, kde je na programu také úvodní pohárový závod v lezení na obtížnost, nestartuje.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články