Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Další zápis do horolezeckých rekordů. Holeček s Hákem zdolali Čamlang "českou uličkou"

České horolezectví si připsalo nový zápis do historie. Marek Holeček a Zdeněk Hák zdolali horu Čamlang v himálajském pohoří a jako první na světě ji vylezli po náročné severozápadní stěně. Jejich úspěchu si všiml i server Planet Mountain.

Marek Holeček
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Duo H+H, v tuzemském horolezeckém světě známá značka pro Holečka s Hákem, si právem řeklo o další pozornost. Dvojice českých dobrodruhů si doslova vyšlápla na obávanou severozápadní stěnu hory Čamlang v centrálním Himálaji a za necelý týden se úspěšně vrátila zpět. Ačkoli v minulosti horu zdolaly jiné expedice, nikomu se ji ještě nepodařilo zdolat touto cestou.

"Je to takový solitér, to znamená, že není v nějakém pásu kopců, ale je předsunutý do údolí, takže tam (samostatně) vyrůstá. Viděl jsem to už před dvaceti lety a bál jsem se toho, jestli to půjde vylézt, nebo nepůjde. A protože dvacet let se otočilo, tak není na co čekat," prozradil Holeček původní motivaci pro nebezpečnou expedici.

"Takže jsem si k tomu pozval mladšího parťáka Zdenouše, kterého mám vyzkoušeného jako parádního průvodce. Předchozí expedice tam vyhořely. No a my jsme náhodou našli českou uličku a povedlo se to," uvedl Holeček k úspěšné spolupráci s Hákem.

Náročná cesta trvala necelých sedm dní. Ovšem úspěch zaručí jen povedený návrat, výstupem expedice nekončí. "Předpoklad musí odpovídat reálným krokům. Nemáme tam moc velký prostor čekat na nějakou empirii, která nás tam zastihne. Dá se počítat s tím, že problémy přijdou. Ale vyhledávat je dopředu je nesmysl," řekl Holeček.

"Předpoklad byl vylézt to za čtyři dny, minimalizovat nebezpečí příchodu (špatného) počasí. Kopec je ale problematický nejen vylézt, ale i slézt. A to je vlastně ta celá cesta, která se musí uzavřít zase bodem A, odkud jsme vystartovali. A to nám trvalo další dva a půl dne, skoro tři," doplnil Holeček.

Horolezci musí počítat právě i s rozmary počasí, které mohou přinést nežádoucí komplikace. V Himálajích si Holeček s Hákem užili své. "Počasí bylo stabilně nestabilní. Když jsme se bavili se slovenskou výpravou, která tam byla před námi, tak říkali 'ráno je hezky, ale po obědě se to zatáhne a je mlha'," popsal Hák tamní podmínky.

"A takhle to vlastně bylo celý náš výstup. Takže jsme ráno museli brzo vystartovat a věděli jsme, že odpoledne přijde velká oblačnost a mlha. Což nás pak hlavně limitovalo při tom sestupu dolů, kdy jsme neviděli na cestu a dokonce jsme jednou zabloudili. A pak jsme bivakovali na místě, kde jsme původně vůbec nechtěli," svěřil se Hák.

Samotnému výšlapu předcházely přípravy a vyměření cesty, což je základ každé takové expedice. "Nejtěžší na tom je, kudy vlastně prostoupit, protože je to severní stěna. Ty bývají hodně nebezpečné. Takže nejde o to říct si, že tudy vylezeme, protože technicky bychom na to třeba měli, jak si zamaneme, ale podívat se na to dopředu, protože víte, že ve stěně budete čtyři nebo pět dní, a najít si záchytná místa, kde budete v bezpečí," popsal Hák.

Specifikem výstupu na obávaný Čamlang byla právě poloha stěny. "Na severních stěnách padají sněhové a kamenné laviny. Takže se musíte pohybovat ve stěně v nějakých bezpečných zónách. Dopředu si tak nějak říct, kudy budete prostupovat a kde budete mít bivaky," dodal Hák k úspěšnému výšlapu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články